Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Οι τελειόφοιτοι των ΕΠΑΛ δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις! Οι φετινοί τελειόφοιτοι θα περιμένουν έναν χρόνο για τις εξετάσεις, για τις οποίες θα είναι αναγκασμένοι να προετοιμαστούν μόνοι τους

Του Κωστή Κεκελιάδη
Μία “αναδιατύπωση” σε τροπολογία για το νέο λύκειο, που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014, στερεί από τους φετινούς τελειόφοιτους των ΕΠΑΛ της Ομάδας Β’ το δικαίωμα να δώσουν τον προσεχή Μάιο πανελλήνιες εξετάσεις και να εισαχθούν σε ΑΕΙ.
Δεν είναι ξεκάθαρο το σκεπτικό των συντακτών της εν λόγω τροπολογίας, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, και σύμφωνα με μία εκτίμηση σχετίζεται με την προσπάθεια περιορισμού των θέσεων καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το βασικό είναι πως, όταν ψηφίστηκε, στη μέση της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές που τότε φοιτούσαν στη β’ λυκείου και ήθελαν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες, για να διεκδικήσουν μία θέση σε ΑΕΙ, δεν είχαν πλέον δικαίωμα μετεγγραφής σε γενικό λύκειο και τελικά -παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν- η τροπολογία δεν καταργήθηκε ούτε οι φετινοί τελειόφοιτοι εξαιρέθηκαν.
Ο αρχικός νόμος για την “αναδιάρθρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” ψηφίστηκε το 2013, όταν ήταν υπουργός ο Κ. Αρβανιτόπουλος, και προέβλεπε ότι “οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών, καθώς και όσοι έχουν ισότιμο τίτλο επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του γενικού λυκείου”. Έναν χρόνο αργότερα όμως με την “αναδιατύπωση” που έγινε προστέθηκε ο όρος “μεταγενέστερο έτος” εγκλωβίζοντας τους σημερινούς τελειόφοιτους. Σύμφωνα με την προσθήκη που έγινε στο νόμο για την “Έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία” “οι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών επαγγελματικού λυκείου, καθώς και οι κάτοχοι ισότιμου τίτλου επαγγελματικού λυκείου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις σε μεταγενέστερο έτος από αυτό της αποφοίτησής τους, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του γενικού λυκείου”.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι φετινοί τελειόφοιτοι πρέπει να περιμένουν έναν χρόνο, αφότου τελειώσουν το σχολείο, για να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, για τις οποίες θα είναι αναγκασμένοι να προετοιμαστούν μόνοι τους.
Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη του συλλόγου γονέων του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Ευόσμου διαμαρτύρονται, “διότι αφαιρείται το δικαίωμα των παιδιών μας που φοιτούν στα ΕΠΑΛ να εισαχθούν στα πανεπιστήμια με τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2016 με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του γενικού λυκείου. Τα παιδιά μας εγγράφηκαν στην α’ τάξη των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) κατά το σχολικό έτος 2013-2014 ή στη β’ τάξη των ΕΠΑΛ κατά το σχολικό έτος 2014-2015 (έως το μήνα Σεπτέμβριο του 2014), οπότε και ίσχυε ο νόμος 4186/2013, που έδινε το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα πανεπιστήμια. Έτσι προγραμματίσαμε τη ζωή, την οικογενειακή μας ζωή... Όμως το μήνα Δεκέμβριο του 2014, και ενώ η προθεσμία για μετεγγραφή προς τα γενικά λύκεια είχε λήξει ήδη, ψηφίστηκε ο νόμος 4310/2014, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ κατά το έτος αποφοίτησης αφαιρέθηκε. Ζητάμε τη μη εφαρμογή αυτής της διάταξης για τους μαθητές που φοιτούν τώρα στη γ’ τάξη των ΕΠΑΛ, διότι, κατά τη στιγμή που ο νόμος ψηφίστηκε, δεν μπορούσαμε να μετεγγράψουμε τα παιδιά μας, γιατί αναδρομικά μας αφαιρείται το δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στα ΑΕΙ, καθώς και την κατάργηση κάθε εμποδίου και άρα και αυτής της διάταξης για την πρόσβαση στα ΑΕΙ κατά το έτος αποφοίτησής τους όλων ανεξαιρέτως των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Αλλιώς η πολιτεία διαχωρίζει τα λύκειά της σε δύο κατηγορίες”.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου Γιάννης Βιόπουλος, ο οποίος μιλώντας στη “ΜτΚ” υπογραμμίζει ότι “κατά την περίοδο των ετών 2013 και 2014 η επαγγελματική εκπαίδευση δέχτηκε πολλά πλήγματα, που μείωσαν το κύρος της, όπως η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς και η άδικη ένταξη εκπαιδευτικών στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Πιστεύω πως οι σημερινοί μαθητές της γ’ τάξης των ΕΠΑΛ πρέπει άμεσα να εξαιρεθούν, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016 και στη συνέχεια η νέα πολιτική ηγεσία και η νέα Βουλή να άρει νομοθετικά αυτήν την αδικία που οδηγεί σε υποβάθμιση των λυκείων μας”.
 
ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ
Το ζήτημα τέθηκε και κατά την επίσκεψη εκπροσώπων των καθηγητών στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας την περασμένη Πέμπτη. Ο περιφερειάρχης εκπαίδευσης Παναγιώτης Ανανιάδης αναγνώρισε το πρόβλημα, για το οποίο έχει ενημερώσει την υπηρεσιακή υπουργό Παιδείας Φρ. Κιάου, αλλά οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται να ληφθούν από την ηγεσία του υπουργείου που θα οριστεί μετά τις εκλογές.
Σε υπόμνημα της ΟΛΜΕ για τα “επείγοντα προβλήματα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης” αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Θεωρούμε αναγκαίο να εξασφαλιστεί στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ η δυνατότητα πρόσβασης και στα ΑΕΙ, η οποία μετατέθηκε -και με ασαφή τρόπο- σε μεταγενέστερο έτος από αυτό κατά το οποίο ο μαθητής έλαβε το απολυτήριό του με το νόμο 4310/2014”.
Επίσης η ΟΛΜΕ εντοπίζει στο υπόμνημά της και άλλα προβλήματα και ζητά να λειτουργήσουν τα νέα τμήματα με τις επανασυσταθείσες ειδικότητες στη β’ τάξη “με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα από όσους προβλέπεται στις διατάξεις για τη λειτουργία των ΕΠΑΛ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ξεκινήσουν αυτές οι ειδικότητες”, επειδή με τις εγγραφές δεν υπήρξε σε όλες τις περιπτώσεις ενδιαφέρον από τους μαθητές. 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015
http://www.makthes.gr/news/GR/Ekpaideusi/Ekpaideysi/Oi_teleiofoitoi_ton_EPAL_den_ehoyn_dikaioma_symmetohis_stis_fetines_panellinies_exetaseis