Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΔΡΑΣΤΙΚΑ

Ισραληνινές ιστοσελίδες (YNET) υποστηρίζουν ότι η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου και τον Αρχηγό του ΓΕΣ Γκάντι Άιζενκοτ επέστρεψε από την « δραματική » επίσκεψη στη Ρωσία, αλλά δεν δημοσιοποιήθηκαν οι ευαίσθητες συζητήσεις  για την ασφάλεια που θα γίνει ακόμα  πιο εύθραστη  στα βόρεια σύνορα   με το ρωσικό στρατό να εμβαθύνει την παρουσία του σε περιοχές στο εσωτερικό της Συρίας και τη συμμετοχή του στον πόλεμο κατά της ISIS/Daesh.
Πηγές ασφαλείας ωστόσο διέρρευσαν, ότι η ευαισθησία πηγάζει όχι μόνο από την πολυπλοκότητα του συντονισμού με έναν ξένο στρατό, αλλά και από το γεγονός ότι οι  ξένες απόρρητες εκθέσεις, υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στρατός πρόσφατα  συγκένρωσε πληροφορίες για τον ισραηλινό στρατό στους σταθμούς του στα βόρεια σύνορα. Η ρωσο-ισραηλινή συζήτηση που περιγράφεται ως ιστορική , για πιθανή εκρηκτική κατάσταση στα σύνορα επικεντρώθηκε στο ότι τα πληρώματα των δύο πλευρών απαιτείται να κατανοήσουν τις διαδικασίες και τις μεθόδους εργασίας των  στρατιωτικών αξιωματούχων.
Παραθέτοντας μια άλλη ισραηλινή πολιτική πηγή αναφέρεται ότι « το Ισραήλ είναι έτοιμο για τις συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από δύο εβδομάδες  μεταξύ των Υπαρχηγων των Γενικών Επιτελείων των δύο στρατών, και ότι επίσης γνωρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αναπόφευκτα το συντονισμό της ασφάλειας διότι θεωρεί σημαντικό να διασφαλιστούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή .
Η βασική ανησυχία προέρχεται από το γεγονός ότι τα εξελιγμένα συστήματα που ο ρωσικός στρατός θα αρχίσει να χρησιμοποιεί στο εγγύς μέλλον θα δημιουργούν παρεμβολές στα ραντάρ και στα μέσα επικοινωνίας και είναι πιθανό να επηρεάσουν ακόμη και να παραλύσουν τα μέσα προειδοποίησης κινδύνου, συλλογής πληροφοριών, της διοίκησης και ελέγχου, ακόμη και τα μέσα που βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινά οπλικά συστήματα « .
Ιστοσελίδα προσθέτει ότι  » υπάρχει επιπρόσθετος φόβος από την πιθανότητα αύξησης των δραστηριοτήτων του ρωσικού ναυτικού στη Μεσόγειο διότι θα είναι δύσκολη η  συλλογή πληροφοριών και οι προειδοποιήσεις κινδύνου και θα μπορεί να επικαλύπτει τις προθέσεις του εχθρού καθιστώντας ανενεργό το σύστημα ασφαλείας και τις μεθόδους εργασίας του ισραηλινού στρατού ».
Επιμένουν ότι  »οι αυξανόμενες θαλάσσιες δραστηριότητες  του Ρωσικού Στρατού θα μειώσουν σημαντικά τις δραστηριότητες του ισραηλινού ναυτικού στην περιοχή και θα τον αποτρέπουν από τη συλλογή πληροφοριών. Αν σε αυτό το δεδομένο, προστεθεί και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, οι δραστηριότητες αυτές αναμένεται να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και σε αμοιβαία πυρά των δυο στρατών « .
Εκφράζεται η διαβεβαίωση ότι η ρωσική προσπάθεια θα εντάσσεται στις παραμεθόριες περιοχές και ότι μελλοντικά θα ξεκινήσουν  επιχειρήσεις  με ρωσικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς  και με προηγμένα συστήματα  σε συνεχή βάση προκειμένου να διατηρηθεί η λειτουργική απόδοσή τους.
Οι ιθύνοντες του Ισραήλ θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα θεμελιώδες δίλημμα:  πώς θα συνεργαστούν με τον ρωσικό στρατό, ο οποίος θα βρίσκεται σε καθημερινή βάση για να συντονίζει τις θέσεις των εχθρών του « Ισραήλ »; Εδώ εννοούνται σαφώς ως εχθροί, ο συριακός στρατός και η Χεζμπολάχ.