Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

«Βουτιά» σε χαμηλό τριάμισι ετών στις ασιατικές αγορές

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάμισι ετών κατρακυλούν οι ασιατικές αγορές, μετά και τις ισχυρές απώλειες στην Wall Street, με βαρίδι τα στοιχεία για την κερδοφορία των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά και την Glencore, η μετοχή της οποίας υυποχώρησε χθες κατά 30% εν μέσω αμφιβολιών για την αποτίμισή της, παρασύροντας χαμηλότερα τις μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων. 

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχωρεί κατά 2,2%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012, ενώ πτώση περίπου 4% καταγράφει ο δείκτης Nikkei του Τόκιο κάτω και από τις 17.000 μονάδες. 

Απώλειες 3,56% για τον δείκτη Hang Seng στις 20.432 μονάδες, 3,14% για τον ASX στις 4.983 μονάδες, 1,88% για τον Shanghai Composite στις 3.042 μονάδες και 1,92% για τον CSI στις 3.180 μονάδες.

«Οι επενδυτές ανησυχούν για απότομη επιβράδυνση στην Κίνα... όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι μια παγκόσμια ύφεση», σχολιάζει ο Steven Leung, διευθυντής της UOB Kay Hian του Χονγκ Κονγκ. «Αν κοιτάξεις στην Ιαπωνία... η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση. Και η οικονομική κατάσταση δεν είναι καλή ούτε στην Ευρώπη».

Χθες η Κίνα ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία των βιομηχανικών της επιχειρήσεων κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 8%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, κάτι που πυροδότησε νέους φόβους για την ευρωστία της κινεζικής οικονομίας, εν όψει και της ανακοίνωσης (την Πέμπτη) των τελικών στοιχείων για τον τομέα της μεταποίησης.

Εν τω μεταξύ, νέες δηλώσεις ανώτατων στελεχών της Fed δείχνουν πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα παραμένει σε τροχιά αύξησης των επιτοκίων της, ακόμα και τον επόμενο μήνα.

«Βουτιά» στις μετοχές των εμπορευμάτων

Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται οι μετοχές εταιρειών του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς η υποχώρηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών φαίνεται να πυροδοτούν κρίση σε όλον τον κλάδο.

Η Glencore είδε τις εισηγμένες στο Λονδίνο μετοχές της να πέφτουν σε ιστορικό χαμηλό χθες, καταγράφοντας πτώση 30%, ενώ οι μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσαν κατά 27% σήμερα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών των επενδυτών για το χρέος της εταιρείας.

Η ασιατική εταιρεία εμπορίας εμπορευμάτων Noble είδε τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 15% σήμερα σε επίπεδα που είχε να δει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ενώ πτώση γύρω στο 8% καταγράφουν οι μετοχές αυστραλέζικων ενεργειακών μετοχών όπως οι Santos, Origin Energy και Karoon Gas.

...και μια πτώχευση

Η κρίση στις τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων δεν αφήνει αλώβητο τον ναυτιλιακό κλάδο. Η εταιρεία Daiichi Chuo Kisen Kaisha υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της σήμερα, είδηση που έπληξε τις μετοχές και ανταγωνιστριών ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

Η Daiichi Cho, που καταγράφει ετήσιες ζημιές για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια καθώς μειώθηκε η κινεζική ζήτηση για σιδηρομετάλλευμα και άνθρακα, εμφάνισε παθητικό ύψους περίπου 108 δισ. γεν στα τέλη Μαρτίου, ενώ η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σε μόλις 96 εκατ. δολάρια.

Ιδιαίτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μετοχές μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών, με τη Nippon Yusen να χάνει 6,5%, την Mitsui OSK Lines 7,7% και την Kawasaki Kisen Kaisha 3,7% - απώλειες που επιβάρυναν ακόμα περισσότερο τον Nikkei.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=450128&catID=2