Μαθήματα Αξιοπρέπειας από Ελλάδα
Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Το Δημοψήφισμα της Ελλάδας αλλά και το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του ΟΧΙ ήδη από τα πρώτα 24ωρα άρχισε να επηρεάζει και να προβληματίζει τους λαούς και τους κυβερνώντες μικρών και μεγάλων χωρών. Ο καθένας μπορεί φυσικά να το μεταφράζει ανάλογα με αυτό που βιώνει, για παράδειγμα στην Αλβανία ξεκίνησαν φωνές προβληματισμού για την δουλική στάση και εξάρτηση της κυβέρνησης τους απέναντι στη Γερμανία.
Έτσι έκαναν την εμφάνιση τους άρθρα όπως αυτό του Dritan Hila, πρώην υπάλληλου του αλβανικού ΥΠΕΞ και πρώην υφυπουργού άμυνας της Αλβανίας, τα βασικά σημεία του οποίου είναι
Η περίπτωση της Ελλάδος πόλωσε την Ευρώπη, τα Μ.Μ.Ε, δεν κατάφεραν να κρύψουν τη μεροληψία τους, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς ως ανεδαφικές, ενώ τα όσα συνιστούσε η Ε.Ε, ως το δρόμο της εντιμότητας. Το μικρό Δαυίδ τον παρουσίαζαν τεμπέλη, απατεώνα, χαρτοπαίκτη και κλέφτη.
Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν εξήγησαν γιατί δεν έπρεπε να αφήσουν στο χέρι των Ελλήνων τη διαχείριση του προϋπολογισμού τους, γιατί δεν δέχονται αναδιάρθρωση του χρέους, πως εξηγείται το γεγονός ότι το χρέος το 2008 ήταν 120% του ΑΕΠ και τώρα με το Πρόγραμμα, έφθασε το 180% του ΑΕΠ.
Γιατί να φταίνε πάντα οι Έλληνες που δεν μείωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω του 3%, ενώ οι Γερμανοί που έχουν πλεόνασμα 8%, δηλαδή 4% πάνω απ’ ότι επιτρέπει ο κανονισμός, δεν φταίνε; Γιατί οι Έλληνες δεν προχωρούν στη μεταρρύθμιση του φορολογικού τους συστήματος;
Την τελευταία εβδομάδα, οι πλούσιες χώρες έγιναν ένα, το μεγάλο κεφάλαιο εκδήλωσε τον κυνισμό του για να πνίξει τις αντίθετες φωνές, και μέσω του Μάριο Ντράγκι άσκησαν ανοικτή πίεση στους Έλληνες ψηφοφόρους.
Όλη αυτή την περίοδο, η αλβανική πολιτική τάξη ήταν από τις πιο γελοίες, καθώς νόμισαν ότι βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής της Ευρώπης. Η αλβανική κυβέρνηση νομίζει ότι είναι απεσταλμένος της Μέρκελ στην περιοχή, τα αλβανικά Μ.Μ.Ε ξεπέρασαν στο ζήλο και την Deutsche Welle.
To δίδαγμα που πρέπει να πάρουμε από τους Έλληνες είναι να είμαστε αξιοπρεπείς. Οι Έλληνες έδωσαν το παράδειγμα πως μπορεί να πεις ΟΧΙ, ακόμα και αν είσαι μικρός, το είπαν στον Μουσολίνι το 1940, το είπαν και τώρα.
Θεωρούμε στο pentapostagma.gr ότι , το Ελληνικό ΟΧΙ άρχισε να επηρεάζει άμεσα τον τρόπο σκέψης στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Όταν στην Αλβανία ακούγονται από σημαντικούς ανθρώπους τέτοιες φωνές αμφισβήτησης της Γερμανικής επικυριαρχίας, μιας χώρας που έχει επενδύσει στην υποτέλεια και συνεργασία με τον φασισμό, μας κάνει να νοιώθουμε περήφανοι που δώσαμε επιχειρήματα δημοκρατίας και αξιοπρέπειας