Τρομαγμένοι, «στριμωγμένοι» και ανήσυχοι για την αδυναμία τους να κρίνουν το αποτέλεσμα: αυτή ήταν η εικόνα των περισσότερων «σκληρών» Ευρωπαίων ηγετών, μετά το μπαράζ απειλητικών και τρομολαγνικών παρεμβάσεων υπέρ του «ναι» τα τελευταία 24ωρα.
Το «Spiegel» σέρνει τον χορό, μεταφέροντας τις έντονες συζητήσεις που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες στην τελευταία συνεδρίαση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας. Το γερμανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε πόσο έντονα ενοχλημένη είναι με τον Αλέξη Τσίπρα και το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε «να παίξει ρουλέτα με ολόκληρη τη χώρα», αρνούμενος να συμμορφωθεί με τις αρχές της Ε.Ε.
Η καγκελάριος «γνωρίζει ότι ένα Grexit θα είναι ένα πικρό σημείο καμπής για την Ευρώπη αλλά και για την καγκελαρία», σημειώνει το «Spiegel», αναφέροντας όμως παράλληλα ότι η Μέρκελ επανέλαβε στα στελέχη της πως «οι πόρτες της Ευρώπης παραμένουν ανοιχτές για τους Ελληνες».
«Πάνω σε τοίχο»...
Η Μέρκελ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παραβιάζει τις αρχές συνεργασίας, αφού οι πολιτικές που ακολουθεί ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι «σκληρές και ιδεοληπτικές». Σύμφωνα με το «Spiegel», η καγκελάριος φέρεται να υποστήριξε ότι ο Τσίπρας οδήγησε την Ελλάδα εν γνώσει του πάνω στον τοίχο και δηλώνει «αποσβολωμένη» που ο Τσίπρας μπόρεσε «να παίξει ολόκληρη χώρα στη ρουλέτα».
Εξίσου... αποσβολωμένος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του από το Βερολίνο και ο Σοσιαλδημοκράτης (λέμε τώρα...) αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος χαρακτήρισε «εθνικιστική» (!) την πολιτική που ακολούθησε ο Τσίπρας, και στη συνέχεια μάταια προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ελληνικού δημοψηφίσματος με το αμίμητο: «Πιστεύω ότι στις συζητήσεις για την Ελλάδα ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα σχετικά μικρό πρόβλημα στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την κρίση στην Ουκρανία»!
«Μαζεμένος» σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αλλά πάντα απειλητικός και πικρόχολος εμφανίστηκε λίγες ώρες πριν και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη στην... αγαπημένη του εφημερίδα, τη φαιοκίτρινη «Bild», «Οι Ελληνες θα αποφασίσουν αν θέλουν να μείνουν στο ευρώ», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ήταν «προβλέψιμη».
«Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Είτε με το ευρώ είτε προσωρινά δίχως αυτό: μόνο οι Ελληνες μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Και είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα αφήσουμε τον λαό στην τύχη του. (...) Οποιος γνώριζε τα οικονομικά δεδομένα και έπαιρνε στα σοβαρά τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα πριν και μετά τις εκλογές, αντιλαμβανόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει κανένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. (...) Γι’ αυτό αντιμετώπιζα εξαρχής με μεγάλο σκεπτικισμό (...) το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση στην Αθήνα. Το ότι αυτός ο σκεπτικισμός τελικά επιβεβαιώθηκε, δεν με εξέπληξε πραγματικά» επισημαίνει ο Σόιμπλε, σε ένα τυπικό γι’ αυτόν και τους ομοϊδεάτες του υπόδειγμα «αυτοεκπληρούμενης προφητείας».
Ο Γερμανός υπουργός έκανε λόγο για «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» μετά την Κυριακή και υποστήριξε πως μέσα σ’ ένα χρόνο η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη απ’ ό,τι ήταν πριν από την ελληνική κρίση. Εκτιμά παράλληλα ότι είναι «σχετικά μικρός» ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης:
«Ακόμη κι αν φτάναμε στο σημείο να καταρρεύσουν μερικές μεμονωμένες τράπεζες, ο κίνδυνος της διάχυσης είναι σχετικά μικρός. (...) Οι αγορές έχουν αντιδράσει με αυτοσυγκράτηση τις λίγες τελευταίες ημέρες. Αυτό δείχνει πως το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο», αναφέρει ο Σόιμπλε στην «Bild».
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε χθες και ο... άμεσα ενδιαφερόμενος για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, δηλώνοντας όμως πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ «δεν θα είναι εύκολο».
«Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ευρωζώνης και ελπίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε ο Ραχόι. «Το μέλλον δεν θα είναι εύκολο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα μπορεί αναμφίβολα να αγγίξει την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ομως πολύ λιγότερο απ’ ό,τι αν δεν είχαμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ακόμη ο Ισπανός πρωθυπουργός, που είδε τις τελευταίες ώρες τα ποσοστά του Podemos να αυξάνονται απειλητικά, σε ευθεία συνάρτηση με τα κακά γι’ αυτόν μαντάτα από την Ελλάδα...
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται με μικρή διαφορά πρώτο σε δημοσκόπηση της «El Pais», συγκεντρώνοντας το 23% των προτιμήσεων, ενώ οι Σοσιαλιστές και το Podemos ακολουθούν με μικρή διαφορά στη δεύτερη και την τρίτη θέση στη δημοσκόπηση με 22,5% και 21,5% αντιστοίχως.
Το άλλο νέο κόμμα, το Ciudadanos, έρχεται τέταρτο και... καταϊδρωμένο με 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως διαμορφώνεται μια πιθανή κυβερνητική συμμαχία ανάμεσα στους Σοσιαλιστές, το Podemos και το κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς (Izquierda Unida), που αν οι εκλογές γίνονταν αύριο θα συγκέντρωνε γύρω στο 48% των ψήφων.
Το διακύβευμα
«Ευρωπαϊκή» στάση κρατά ο βετεράνος Ζακ Ντελόρ. Σε βαρυσήμαντο άρθρο του στη «Monde», ο παλιός «κομίσιονερ» τονίζει πως «είναι κρίσιμο και οι δύο πλευρές να τα αφήσουν όλα πίσω τους και να αναγνωρίσουν το σημαντικό διακύβευμα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να ξεφύγει από αυτή την κρίση, θα πρέπει να υπάρξει πρώτα από όλα μια ολοκληρωτική αλλαγή μέσα στην ίδια τη χώρα. Θα πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα διακόψει τις συνήθειες των τελευταίων 40 ετών και θα αντισταθεί στον πειρασμό να κατηγορεί άλλους για τα δικά της προβλήματα. (...) Μπορούμε να αντιληφθούμε την ανυπομονησία και τις ανησυχίες των εταίρων, που έχουν κουραστεί να νιώθουν ότι πετούν τη βοήθειά τους σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο, που θυμίζει τον Πίθο των Δαναΐδων της κλασικής μυθολογίας. Ομως αυτή η ελληνική τραγωδία δεν αποτελεί αμιγώς εθνικό ζήτημα. Εχει και θα συνεχίσει να έχει επίπτωση σε ολόκληρη την Ευρώπη, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, τόσο σε ιστορικούς όσο και σε γεωγραφικούς όρους».
Μετά ο Ντελόρ μπαίνει στο «ζουμί»: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε αυτή τη διαδικασία ανοικοδόμησης, προσφέροντας στην Ελλάδα ένα τριετές σχέδιο. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια λογική οικονομική βοήθεια που θα επιτρέψει την επανάκτηση της φερεγγυότητας βραχυπρόθεσμα. Δεύτερον, την κινητοποίηση όλων των ευρωπαϊκών εργαλείων –δομικά πακέτα, δάνεια κ.ά.– που θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της οικονομίας και στη μείωση του βάρους του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Τρίτον, την άμεση επανεκτίμηση του βάρους του ελληνικού χρέους και των άλλων χωρών “σε πρόγραμμα” υπό την προϋπόθεση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.
Προοπτική ελπίδας
Μόνο ένα συνεκτικό σχέδιο τέτοιας φύσης φαίνεται ικανό να παράσχει στους Ελληνες πολίτες και την κυβέρνησή τους την προοπτική ελπίδας και κινητοποίησης, ωθώντας τους να βάλουν την καρδιά και το μυαλό τους στην προσπάθεια αναδόμησης που χρειάζεται τόσο πολύ η χώρα, και από την οποία θα ωφεληθεί ολόκληρη η Ε.Ε.», γράφει ο Ντελόρ.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-atyhis-epiheirisi-ton-omon-paremvaseon