Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Λαγκάρντ: Με ή χωρίς χρέος η Ελλάδα θα είναι μέλος του ΔΝΤ

να δημοκρατικό δημοψήφισμα που γίνεται σε μια χώρα (Ελλάδα), απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς θα διαχειριστεί ένα ενδεχόμενο ναι ή όχι των Ελλήνων. «Η ερώτηση που μου θέτετε είναι μια γέφυρα που δεν θέλω πραγματικά να περάσω», δήλωσε συγκεκριμένα η ίδια.
Σε ερώτηση για το εάν το ΔΝΤ φέρεται «σκληρά» στην Ελλάδα η επικεφαλής του ΔΝΤ επισήμανε ότι το ζήτημα είναι περισσότερο περίπλοκο από όσο ακούγεται, διότι υπάρχουν δεσμεύσεις δανείων, πρέπει να γίνουν υλοποιήσεις, υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να διευθετούνται. Από την ελληνική πλευρά έχουν γίνει πολλές προσπάθειες. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Δυστυχώς, τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα έφεραν την οικονομία της χώρας πολλά βήματα πίσω».
«Δικό μας χρέος είναι να βοηθήσουμε τη χώρα και να φέρουμε τις καταστάσεις σε ισορροπία. Και πρέπει να έρθουν σε ισορροπία», επισημαίνει, μεταξύ άλλων.
«Αν η Ελλάδα αποφασίσει να αφήσει το ευρώ ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ;», διερωτάται η δημοσιογράφος, με την επικεφαλής του ΔΝΤ να απαντά: «Το ΔΝΤ έχει 189 μέλη και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά. Η χώρα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ με χρέος ή χωρίς».
Στο τέλος, η δημοσιογράφος ρωτά την κυρία Λαγκάρντ αν το ΔΝΤ έχει «διδαχθεί» κάτι από το ζήτημα της Ελλάδας και αν πρέπει να αναθεωρήσει τους όρους της.
«Το ΔΝΤ δεν καταστρατηγείται από όρους. Σίγουρα, πρέπει πάντοτε να υπάρχει δημιουργικότητα. Υπάρχει χρόνος για αυτό, Υπάρχει χρόνος για αλλαγές. Αυτή τη στιγμή μέλημά μας είναι να βρούμε λύσεις.
«Η Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να χάσει τη θέση της, λόγω της ελληνικής κρίσης»
«Δριμύ κατηγορώ» από οικονομολόγους προς την επικεφαλής του ΔΝΤ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ξένα μέσα, η κυρία Λαγκάρντ κατηγορείται ότι αγνόησε το πρόγραμμα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα για μεγάλο διάστημα, αδιαφορώντας ταυτοχρόνως και για τις απόψεις οικονομικών αναλυτών για τη δημιουργία ενιαίου μετώπου με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ως πρώην υπουργός Οικονομικών η κυρία Λαγκάρντ έκανε τα πάντα για να κρατήσει στη ζωή το ευρώ, εξουδετερώνοντας τις αρχές του ΔΝΤ», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Κατά τις ίδιες πηγές, λοιπόν, η κυρία Λαγκάρντ «είναι τουλάχιστον απίθανο να ανανεώσει τη θητεία της».
Το ΔΝΤ επικρίνεται επίσης επειδή ανέλαβε επικουρικό ρόλο στην ελληνική διάσωση της Ε.Ε. το 2010, ενώ δάνεισε υπερβολικά πολλά χρήματα στην Αθήνα. Υπό κανονικές συνθήκες, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει συνολικά 600% των ποσοστώσεων της κάθε χώρας στα προγράμματα στήριξης και πρέπει να αποδείξει ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Το 2010 όμως, το ΔΝΤ έκανε μία εξαίρεση για την Ελλάδα με το επιχείρημα ότι η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδός της από την ευρωζώνη θα προκαλούσαν «συστημική» απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Η αρχική στήριξη από το ΔΝΤ με 30 δισ. ευρώ το 2010, η οποία αντικαταστάθηκε από ένα 4ετές πρόγραμμα περίπου της ίδιας αξίας το 2012, ήταν το αντικείμενο μίας κρίσιμης εσωτερικής αξιολόγησης το 2013. Αυτή η διαδικασία αυτοαξιολόγησης, όμως, έκτοτε έχει ενταθεί.
Το Μάιο του 2014, έκθεση στελεχών του Ταμείου που εξέτασε την αντίδραση του ΔΝΤ στην κρίση χρέους επέκρινε την εξαίρεση που έγινε για «συστημικούς» λόγους για την Αθήνα.
http://mignatiou.com/2015/07/lagkarnt-me-i-choris-chreos-i-ellada-tha-paramini-melos-tou-dnt/