Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ανοίγουν τη Δευτέρα οι τράπεζες, παραμένουν τα capital controls

Από τις 20 Ιουλίου αρχίζει η σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε χθες την αύξηση του ορίου του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) κατά 900 εκατ. ευρώ.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, «αποδεχτήκαμε την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τις έκτακτες ανάγκες ρευστότητας για μια εβδομάδα».
Ετσι, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα βάζει τέλος στην τραπεζική αργία αλλά θα διατηρεί το ημερήσιο όριο ανάληψης των 60 ευρώ, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα στους καταθέτες να κάνουν σωρευτικά τις αναλήψεις τους.
Δηλαδή, θα μπορούν κάθε λίγες ημέρες -για όποιο διάστημα θα αναγράφει η ΠΝΠ- να «τραβάνε» από τον λογαριασμό τους το συνολικό ποσό (π.χ. 60 ευρώ x 5 ημέρες = 300 ευρώ). Επίσης, θα επιτραπεί η πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες.
Από 20 Ιουλίου ο νέος ΦΠΑ
Από τη Δευτέρα θα ισχύσουν και οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα γίνει προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς του ΦΠΑ.
Χθες, εστάλη στα τελωνεία της χώρας η πρώτη εγκύκλιος με αυτές τις αλλαγές, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερη αναλυτική με τα προϊόντα και υπηρεσίες που μετατάσσονται από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή. Σύμφωνα με την εγκύκλιο:
● Αντικαθίσταται το Κεφάλαιο Α του Παραρτήματος III του Κώδικα ΦΠΑ με τα προϊόντα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και επέρχεται μετάταξη προϊόντων από τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
● Αναπροσαρμόζεται ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ από 6,5% σε 6% και τα αγαθά που υπάγονται στον συντελεστή αυτό.
● Οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ για ορισμένα νησιά καταργούνται σταδιακά από την 1η Οκτωβρίου του 2015 στα πλέον τουριστικά νησιά με το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και από την 1η Ιουνίου του 2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Οι μειωμένοι συντελεστές παραμένουν σε ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου του 2016 για τα απομακρυσμένα νησιά. Με αυτό τον τρόπο παύει να ισχύει το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που προέβλεπε σχετική Κοινοτική Οδηγία.
 http://www.efsyn.gr/arthro/anoigoyn-ti-deytera-oi-trapezes-paramenoyn-ta-capital-controls