Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Εγκρίθηκε το δάνειο-γέφυρα των 7,16 δισ. από την Ε.Ε.

Εγκρίθηκε σήμερα, όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο,  η χορήγηση δανείου-γέφυρα στην Ελλάδα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, χρήματα που θα καταβληθούν την Δευτέρα για να προλάβει αυθημερόν η Αθήνα να πληρώσει ληξιπρόθεσμες και μη δόσεις, κυρίως δηλαδή 3,5 δισ. που λήγουν την Δευτέρα στην ΕΚΤ και τα οφειλόμενα από τον Ιούνιο στο ΔΝΤ, ύψους 1,5 δισ.  
Τα χρήματα θα προέλθουν από τον πανευρωπαϊκό μηχανισμό EFSM, το δάνειο θα έχει τρίμηνη διάρκεια, θα χορηγηθεί το μέγιστο σε δυο δόσεις και τα χρήματα θα επιστραφούν στον EFSM από τα κονδύλια του τριετούς νέου προγράμματος που συμφωνηθεί με τον ESM (της ευρωζώνης). Για να καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, όπως η Βρετανία, συμφωνήθηκε, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτός από ελληνικά κεφάλαια που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που θα διατεθούν ως ενέχυρα, οι εννέα χώρες να προστατευθούν και «με εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ».
Με την έγκριση του δανείου και τις σχετικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών κοινοβουλίου- όπως της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας) οι χώρες μέλη έδωσαν την έγκριση τους για να ξεκινήσει η συζήτηση για το νέο τριετές πρόγραμμα της Ελλάδας και όπως είπε ο Ντομπρόβσκις, ελπίζει να συμφωνηθεί με την Ελλάδα μέσα στις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε να μπορέσει να καταβληθεί και η επόμενη δόση στην ΕΚΤ, ύψους 3,2 δισ., που λήγει στις 20 Αυγούστου. Το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε, θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι το «κούρεμα».
«Το ΔΝΤ επιμένει», είπε να συμπεριληφθεί στις διαπραγματεύσεις και επειδή στα καθαρά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής είναι να μετέχει το ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα, θα πρέπει το χρέος να τεθεί στις συζητήσεις»
http://www.efsyn.gr/arthro/nai-sto-daneio-gefyra-ton-716-dis-apo-tin-ee