Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Καταστροφικές φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας

Πύρινα μέτωπα ξέσπασαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τις πυρκαγιές να εξαπλώνονται γρήγορα, βοηθούμενες από τους πολύ ισχυρούς ανέμους. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι μέσα σε 14 ώρες εκδηλώθηκαν πάνω 52 αγροδασικές φωτιές και 66 αστικές πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.  
Η πρώτη πυρκαγιά της ημέρας ξέσπασε στη Νεάπολη της Λακωνίας, στις 03:45 τα ξημερώματα, από άγνωστη αιτία, σε αγροτοδασική έκταση στο Φαρακλό Λακωνίας. Η πυρκαγιά προχώρησε σε μεγάλο μέτωπο, φτάνοντας ως τις παρυφές της Νεάπολης. 
φωτιά στη ΝεάποληEUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ
Μετά το Φαρακλό, οι φλόγες κατευθύνθηκαν προς το Παραδείσι, πέρασαν μέσα από το χωριό Λάχι, την Άνω και Κάτω Καστανιά (όπου εκκενώθηκαν όλα τα σπίτια) και προχώρησε προς τον όρμο των Βατίκων (Παλαιόκαστρο), ανατολικά της Νεάπολης.
Φωτιά στη Λακωνία
Αργά το μεσημέρι, επέστρεψαν στο χωριό Άγιος Νικόλαος Λακωνίας οι κάτοικοι που νωρίτερα, μη μπορώντας να κατευθυνθούν προς Νεάπολη, είχαν καταφύγει στο λιμανάκι του Προφήτη Ηλία και καλούσαν σε βοήθεια. Το πύρινο μέτωπο σε εκείνο το σημείο κατευθύνεται στο Ακρωτήρι του Μαλέα, έχοντας κάψει ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του. Η πυρκαγιά συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Αξιοσημείωτη η αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο καναντέρ CL215 σε δρόμο δυτικά του Φαρακλού, το πλήρωμα του οποίου δεν διατρέχει κίνδυνο διακομίστηκε προληπτικά στο Κέντρο υγείας της περιοχής.
Φωτιά στην Νεάπολη ΛακωνίαςEUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ
Μέχρι στιγμής, έχουν προκληθεί υλικές ζημιές σε 3 αγροικίες στο Φαρακλό και 2 αγροικίες στο Λάχι εκκενώθηκε το χωριό Αγιος Νικόλαος και 200 άτομα μεταφέρθηκαν με σκάφος από την παραλία στην Νεάπολη Βοίων. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν, 120 πυροσβέστες με 51 οχήματα 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα 1 όχημα ΟΤΑ 4 υδροφόρες της Περιφέρειας 3 αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα. 
Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Τσόγκας, για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος.
Φωτιά στον ΥμηττόΠάνος Τότσικας
Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στον Υμηττό που ξεκίνησε  στις 12:30 το πρωί, στη συμβολή Κισσού και Ίριδος στο Βύρωνα, ανάμεσα στο νεκροταφείου και τη λεωφόρο Κατεχάκη. Η φωτιά ξέσπασε σε περιοχή χαμηλής βλάστησης αλλά επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ανέμων.
Η πυρκαγιά κινήθηκε σε δύο μέτωπα: το ένα δεξιά από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη, και το άλλο αριστερά από τον Καρέα, προς την Ηλιούπολη και στη συνέχεια, προς την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα.
Φωτιά στην ΗλιούποληΑριστείδης Αποστόλου
Το πέρασμα της φωτιάς αναστάτωσε τους κατοίκους των κοντινών περιοχών, με ορισμένους να προσπαθούν να απωθήσουν τις φλόγες από το να πλησιάσουν τα σπίτια τους. Στην Άνω Ηλιούπολη, η πυρκαγιά πέρασε πολύ κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαύρας και τις αυλές οικιών πριν συνεχίσει την πορεία της προς τα Αστυνομικά. 
Φωτιά στον ΚαρέαAP Photo/Petros Karadjias
Εκατοντάδες είναι τα στρέμματα δασικής έκτασης που έχουν καεί. Ο δήμαρχος της Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν κάηκε κανένα σπίτι στο δήμο της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας, ενώ «στο Βύρωνα έχει καεί μια ταβέρνα». Εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό». 
Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν και στην απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους, οι οποίες απειλούνταν από τις φλόγες.
Φωτιά στον ΥμηττόAP Photo/Petros Karadjias
Εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι, με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους.
Νωρίτερα, στην περιοχή του Καρέα απομακρύνθηκαν από την Μονή Αγίου Ιωάννη 50 μοναχές ενώ εκκενώθηκε και το σπίτι στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 12.28 και για την κατάσβεσή της επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 πυροσβεστικά οχήματα 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες των ΟΤΑ ενώ από αέρος κάνουν ρίψεις 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.
φωτιάφωτιά στην Ηλιούπολη | Αριστείδης Αποστόλου

Φωτιά στον ΚαρέαΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Όλη η Αττική καλύφθηκε από πυκνούς καπνούς, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά που ήταν στις περιοχές από όπου περνούσε η πυρκαγιά. Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Ένας πυροσβέστης έχει επίσης μεταφερθεί με δυσφορία σε νοσοκομείο της Αττικής.
φωτιάΦωτιά στον Υμηττό - εικόνα από την κεντρική πλατεία Ηλιούπολης | Αριστείδης Αποστόλου
Λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών, θέτονται σε 24ωρη προληπτική φύλαξη, έως ότου πάψουν να ισχύουν οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, ο λόφος του Λυκαβηττού, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο λόφος του Στρέφη και σε επιφυλακή το Άλσος Ιλισίων και η Ακαδημία Πλάτωνος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μαλακάσα όπου εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στην περιοχή του Καρέα για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από στελέχη της Πυροσβεστικής .
Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας.
Εξάλλου, δύο πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ναύπλιο. Το ένα καίει στο χωριό Ίρια και στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες, 1 πεζοπόρο όχημα και 9 οχήματα της Πυροσβεστικής. Ακόμη ένα ξέσπασε στο χωριό Δρέπανο, περιοχή Λυκοτρούπι.
Φωτιά στην ΗλιούποληΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΩΝΤΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Σε εξέλιξη και η φωτιά στην Εύβοια, με το χωριό Αφράτι (κοντά στη Νέα Αρτάκη) να εκκενώνεται για προληπτικούς λόγους. Η πυρκαγιά βαίνει ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτι. Στην περιοχή επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Κεντρική Ελλάδα, εθελοντές και οχήματα από το Δήμο Δισρφίων Μεσσαπίων, όπως και εναέρια μέσα για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 44 πυροσβέστες με 16 οχήματα 6 άτομα πεζοπόρο 1 χωματουργικό μηχάνημα και 1 αεροσκάφος.
Πυροσβέστης στην κατάσβεση της φωτιάς στον ΥμμητόAP Photo/Petros Giannakouris
Φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι στην Αργολίδα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 14:20 στα Ίρια, 25 χιλιόμετρα από το Ναύπλιο και η δεύτερη στις 15:30 στον 'Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) κοντά στην Κάντια. Για την κατάσβεσή τους ήδη επιχειρούν 9 οχήματα με 18 άνδρες, ενώ έχουν κληθεί ενισχύσεις από Αρκαδία, Κορινθία και Κρανίδι.
Τρεις φωτιές έσβησαν άμεσα στη Μεσσηνία, αντίθετα με την εξάπλωση άλλων πύρινων μετώπων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Κάτω Άμφεια (δήμος Καλαμάτας) που έκαψε ελαιόδενδρα, ενώ η δεύτερη στις 14:30 στην Τοπική Κοινότητα Ανάληψη (δήμος Μεσσήνης) που έκαψε καλάμια. Υπό έλεγχο ετέθη και η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 4 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ από αέρος σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και δύο πετζετέλ. Η φωτιά έκαψε 15 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα που υποβλήθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας οι ελληνικές αρχές ζητούν ενίσχυση των εναερίων δυνάμεων με 4 αεροσκάφη και αναμένεται απάντηση. 

Περιπολίες στρατού 

«Τις τελευταίες ώρες σε όλη την Ελλάδα βλέπουμε πυρκαγιές με διαφορετικές εστίες. Επειδή είναι πολύ πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και προσπάθεια ενός κλίματος όπως του 2007, οι Ένοπλες Δυνάμεις πήραν εντολή για περιπολίες σε όλη την Ελλάδα στους ορεινούς όγκους προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους φαινόμενα», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και Πάνος Καμμένος.
«Ζητώ και από τους πολίτες εθελοντές να βρίσκονται κάτω από το συντονισμό της πυροσβεστικής υπηρεσίας είπε ο υπουργός, να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης και της πρόληψης», συμπλήρωσε.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που θα υπάρξει σε πολλές περιοχές της χώρας, το Σάββατο:  
  •        Περιφέρεια Αττικής,
  •        Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Εύβοια)
  •        Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες),
  •        Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Χίος, Λέσβος),
  •        Περιφέρεια Πελοποννήσου,
  •        Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Αχαΐα, Ηλεία),
  •        Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε ολόκληρη | 
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Φωτιά στον ΚαρέαAP Photo/Petros Karadjias
Παράλληλα, η ΓΓΠΠ ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες όταν η φωτιά πλησιάζει το σπίτι τους. Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Για τις περιοχές του Υμηττού όπου η πυρκαγιά πλησιάζει σε σπίτια, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συγκεκριμένα, αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας:
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.
  • Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.civilprotection.gr».

http://www.efsyn.gr/arthro/katastrofikes-foties-se-polles-periohes-tis-horas