Νέα Υόρκη: Τεχνικού χαρακτήρα και με διάθεση να οικοδομήσει πάνω στη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η καλή σχέση των δύο ηγετών, είναι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τα κύρια χαρακτηριστικά της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της οποίας ζητεί να παραταθεί η θητεία στη νήσο για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016.
Ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ δόθηκε χθες αργά το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρότι καλύπτει το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι 20 Ιουνίου 2015, απουσιάζουν από αυτή πλήρως οι λέξεις «Μπαρμπαρός», «υδρογονάνθρακες» και «Έρογλου», που σχετίζονται με τη διακοπή για μεγάλο χρονικό διάστημα των συνομιλιών. Κάτι που σχετίζεται με την πρόθεση να «αφήσει πίσω τις εξελίξεις του παρελθόντος και κοιτάζει στο μέλλον», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Κάτω από τον τίτλο «σημαντικές πολιτικές εξελίξεις», περιγράφονται εν συντομία σε τρεις παραγράφους οι εξελίξεις στο κυπριακό.
«Μετά από σχεδόν επτά μήνες μακράς παύσης, οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν στις 15 Μαΐου 2015, με τη διευκόλυνση του Ειδικού μου Συμβούλου, Espen Barth Eide, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Aκιντζί, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 30 Απριλίου».
Ο ΓΓ γράφει ότι κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί τις συντεταγμένες «των 28 ναρκοπεδίων που αφέθηκαν από την Εθνική Φρουρά στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, στα οποία αναφέρθηκα στην τελευταία έκθεσή μου. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι από την επόμενη μέρα, δεν θα ζητείται πλέον η συμπλήρωση διοικητικών εντύπων στα σημεία διέλευσης».
Ο Μπαν γκι-Μουν επισημαίνει ότι η θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών ενισχύθηκε περαιτέρω στις 23 Μαΐου, «όταν οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, βόρεια και νότια και διασχίζοντας τη νεκρή ζώνη. Στη διάρκεια (Σ.Σ. του περιπάτου) υπογράμμισαν το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη Κύπρο και την κοινή δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας λύσης».
Αναφέρεται στα επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες στις 28 Μαΐου, τα οποία θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας για το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης που ξεκινούν από Λεύκα-Aplici και Δερύνεια.
« Συμφώνησαν επίσης να διασυνδέσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα να προτείνει λύσεις για το σημαντικό θέμα της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, από της επανέναρξης των συνομιλιών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό και επιτροπής για την ισότητα των φύλων».
Ο ΓΓ αναφέρει ότι σε τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους δύο ηγέτες το Μάιο, «χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών και τους ενθάρρυνε να αδράξουν την τρέχουσα ευκαιρία με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσουν μια συνολική διευθέτηση».
Στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, ο Μπαν γκι-Μουν σημειώνει τη θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και την ενέργεια και την αφοσίωση που επέδειξαν και οι δύο πλευρές.
«Χαιρετίζω τη δέσμευση που εκφράστηκε από τους ηγέτες να εργαστούν ακούραστα για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Ενθαρρύνω και τους δύο ηγέτες να δράξουν την τρέχουσα μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένα ειρηνικό, κοινό μέλλον για το νησί», επισημαίνει, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει λεπτομερή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το φθινόπωρο του 2015.
Παράλληλα ο κ. Μπαν χαιρετίζει τη δέσμευση των ηγετών να επιδιώξουν εγκαίρως συμφωνία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τους προτρέπει «να λάβουν αποφασιστικά και ρεαλιστικά βήματα προς την απτή εφαρμογή των μέτρων αυτών με καλή πίστη και χωρίς καθυστερήσεις».
«Η συμφωνία των ηγετών για μέτρα όπως η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας, θα έχουν - όταν υλοποιηθούν - ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες».
Η έκθεση επίσης χαιρετίζει τη δημιουργία πολιτιστικής επιτροπής και ισότητας φύλων, καθώς και αποφάσεις να ανοίξουν και άλλες προσβάσεις, χαιρετίζοντας μάλιστα - για το τελευταίο - τις κινήσεις που έγιναν από τη βάση και στις δύο κοινότητες.
Στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης αναφέρεται στη δέσμευσή του να παράσχει κάθε πιθανή βοήθεια και ευχαριστεί το Βασίλειο της Καμπότζης που συμμετέχει με ναρκαλιευτές και το Σ.Α. για την συνεχή υποστήριξη στην επιχείρηση, Χαιρετίζει επίσης τη συνεργασία των Τ/Κ που δεσμεύτηκαν να καθαρίσουν ναρκοπέδιο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο Μαρμάρι.
«Με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, που θα απαιτήσει εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, γράφει η έκθεση, απαιτείται πλέον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποναρκοθέτηση. Καλώ και τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το σκοπό αυτό και για να διευκολυνθεί, χωρίς καθυστέρηση, η πρόσβαση σε όλες τους εναπομείνασες ναρκοθετημένες περιοχές εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2197 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, και για να επιτευχθεί τελικά μια απαλλαγμένη από νάρκες Κύπρος».
Στην έκθεση υπάρχουν διάφορες αναφορές για προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προβλήματα με παραβιάσεις του στάτους κβο, όπως στα Στροβίλια και την Πύλα και παραβιάσεις από πολίτες στην γραμμή αντιπαράταξης.
«Καλωσορίζω την άρση των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης τοπικά απασχολούμενου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο βορά», γράφει.
Ο ΓΓ επαναλαμβάνει την προτροπή για αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και περιβαλλοντικές προκλήσεις στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, την προτροπή στις δύο πλευρές για ολιστική προσέγγιση σε μεγάλο σχέδιο όλων των δήμων της Λευκωσίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Στη νέα έκθεση δεν υπάρχουν προκλητικές αναφορές της προηγούμενης για το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που ενόχλησαν έντονα τη Λευκωσία.
«Σε προηγούμενες εκθέσεις, κάλεσα τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και να διευρύνουν και εμβαθύνουν τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές ή παρόμοιες σχέσεις και επαφές, μεταξύ άλλων και με στόχο την ενθάρρυνση του εμπορίου. Παρόμοιες επαφές προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί από τους ηγέτες, και τους καλώ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα. Ομοίως, ενθαρρύνω τις πλευρές να εμπλέξουν πλήρως την κοινωνία των πολιτών στην εν εξελίξει διαδικασία, με στόχο την προώθηση της λαϊκής υποστήριξης για την εξεύρεση λύσης».
Στο ζήτημα των αγνοουμένων, γράφει μεταξύ άλλων πως ενώ χαιρετίζει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την επιτροπή σ’ αυτό το διάστημα, διαπιστώνει επίσης ότι, «50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το ήμισυ όλων των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και περισσότερο από το 70 τοις εκατό δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Είναι κρίσιμο το έργο της επιτροπής να μην υποστεί περαιτέρω καθυστερήσεις. Οι παραπάνω στατιστικές και η προχωρημένη ηλικία των συγγενών των αγνοουμένων υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία, μαζί και μέσω επιτάχυνσης της διαδικασίας χορήγησης πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές από τις τουρκικές δυνάμεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες εκθέσεις κινούνται οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ για αναθεώρηση των στόχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο για να ανταποκριθεί στην περίπτωση λύσης, όσο και στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.
Ιδίως για την αμέσως προσεχή περίοδο ο ΓΓ αναφέρει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο υποστήριξης, «συμβάλλοντας στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πιθανόν να συμφωνηθούν από τους ηγέτες», αναφέροντας ως παραδείγματα τη διευκόλυνση και επίβλεψη των προσπαθειών αποναρκοθέτησης και την αποτελεσματική επιτήρηση, ασφάλεια και διασφάλιση της ακεραιότητας των νέων διαβάσεων μέσα από τη νεκρή ζώνη.
«Ειδικότερα, η ικανότητα της αποστολής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά θα ελεγχθεί, και μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί».
Ο ΓΓ εκτιμά ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νησί ασκώντας εξουσία στην ουδέτερη ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ατόμων και των δύο κοινοτήτων.
«Ωστόσο, η ικανότητά της να παίξει αυτό το ρόλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση των δύο πλευρών να μην αμφισβητούν την εξουσία και τη νομιμότητά της στη νεκρή ζώνη. Καλώ τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την UNFICYP με καλή πίστη, και εισηγούμαι όπως η εντολή της αποστολής παραταθεί για μια περίοδο έξι μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016».
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/266294/ekthesi-gia-ounfikyp-apousiazei-i-lexi-mparmparos#sthash.P8mtXPAA.dpufΑνεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ δόθηκε χθες αργά το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρότι καλύπτει το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι 20 Ιουνίου 2015, απουσιάζουν από αυτή πλήρως οι λέξεις «Μπαρμπαρός», «υδρογονάνθρακες» και «Έρογλου», που σχετίζονται με τη διακοπή για μεγάλο χρονικό διάστημα των συνομιλιών. Κάτι που σχετίζεται με την πρόθεση να «αφήσει πίσω τις εξελίξεις του παρελθόντος και κοιτάζει στο μέλλον», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
Κάτω από τον τίτλο «σημαντικές πολιτικές εξελίξεις», περιγράφονται εν συντομία σε τρεις παραγράφους οι εξελίξεις στο κυπριακό.
«Μετά από σχεδόν επτά μήνες μακράς παύσης, οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν στις 15 Μαΐου 2015, με τη διευκόλυνση του Ειδικού μου Συμβούλου, Espen Barth Eide, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Aκιντζί, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 30 Απριλίου».
Ο ΓΓ γράφει ότι κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί τις συντεταγμένες «των 28 ναρκοπεδίων που αφέθηκαν από την Εθνική Φρουρά στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, στα οποία αναφέρθηκα στην τελευταία έκθεσή μου. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι από την επόμενη μέρα, δεν θα ζητείται πλέον η συμπλήρωση διοικητικών εντύπων στα σημεία διέλευσης».
Ο Μπαν γκι-Μουν επισημαίνει ότι η θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών ενισχύθηκε περαιτέρω στις 23 Μαΐου, «όταν οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, βόρεια και νότια και διασχίζοντας τη νεκρή ζώνη. Στη διάρκεια (Σ.Σ. του περιπάτου) υπογράμμισαν το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη Κύπρο και την κοινή δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας λύσης».
Αναφέρεται στα επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες στις 28 Μαΐου, τα οποία θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας για το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης που ξεκινούν από Λεύκα-Aplici και Δερύνεια.
« Συμφώνησαν επίσης να διασυνδέσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα να προτείνει λύσεις για το σημαντικό θέμα της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, από της επανέναρξης των συνομιλιών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό και επιτροπής για την ισότητα των φύλων».
Ο ΓΓ αναφέρει ότι σε τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους δύο ηγέτες το Μάιο, «χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών και τους ενθάρρυνε να αδράξουν την τρέχουσα ευκαιρία με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσουν μια συνολική διευθέτηση».
Στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, ο Μπαν γκι-Μουν σημειώνει τη θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και την ενέργεια και την αφοσίωση που επέδειξαν και οι δύο πλευρές.
«Χαιρετίζω τη δέσμευση που εκφράστηκε από τους ηγέτες να εργαστούν ακούραστα για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Ενθαρρύνω και τους δύο ηγέτες να δράξουν την τρέχουσα μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένα ειρηνικό, κοινό μέλλον για το νησί», επισημαίνει, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει λεπτομερή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το φθινόπωρο του 2015.
Παράλληλα ο κ. Μπαν χαιρετίζει τη δέσμευση των ηγετών να επιδιώξουν εγκαίρως συμφωνία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τους προτρέπει «να λάβουν αποφασιστικά και ρεαλιστικά βήματα προς την απτή εφαρμογή των μέτρων αυτών με καλή πίστη και χωρίς καθυστερήσεις».
«Η συμφωνία των ηγετών για μέτρα όπως η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας, θα έχουν - όταν υλοποιηθούν - ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες».
Η έκθεση επίσης χαιρετίζει τη δημιουργία πολιτιστικής επιτροπής και ισότητας φύλων, καθώς και αποφάσεις να ανοίξουν και άλλες προσβάσεις, χαιρετίζοντας μάλιστα - για το τελευταίο - τις κινήσεις που έγιναν από τη βάση και στις δύο κοινότητες.
Στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης αναφέρεται στη δέσμευσή του να παράσχει κάθε πιθανή βοήθεια και ευχαριστεί το Βασίλειο της Καμπότζης που συμμετέχει με ναρκαλιευτές και το Σ.Α. για την συνεχή υποστήριξη στην επιχείρηση, Χαιρετίζει επίσης τη συνεργασία των Τ/Κ που δεσμεύτηκαν να καθαρίσουν ναρκοπέδιο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο Μαρμάρι.
«Με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, που θα απαιτήσει εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, γράφει η έκθεση, απαιτείται πλέον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποναρκοθέτηση. Καλώ και τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το σκοπό αυτό και για να διευκολυνθεί, χωρίς καθυστέρηση, η πρόσβαση σε όλες τους εναπομείνασες ναρκοθετημένες περιοχές εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2197 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, και για να επιτευχθεί τελικά μια απαλλαγμένη από νάρκες Κύπρος».
Στην έκθεση υπάρχουν διάφορες αναφορές για προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προβλήματα με παραβιάσεις του στάτους κβο, όπως στα Στροβίλια και την Πύλα και παραβιάσεις από πολίτες στην γραμμή αντιπαράταξης.
«Καλωσορίζω την άρση των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης τοπικά απασχολούμενου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο βορά», γράφει.
Ο ΓΓ επαναλαμβάνει την προτροπή για αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και περιβαλλοντικές προκλήσεις στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, την προτροπή στις δύο πλευρές για ολιστική προσέγγιση σε μεγάλο σχέδιο όλων των δήμων της Λευκωσίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.
Στη νέα έκθεση δεν υπάρχουν προκλητικές αναφορές της προηγούμενης για το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που ενόχλησαν έντονα τη Λευκωσία.
«Σε προηγούμενες εκθέσεις, κάλεσα τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και να διευρύνουν και εμβαθύνουν τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές ή παρόμοιες σχέσεις και επαφές, μεταξύ άλλων και με στόχο την ενθάρρυνση του εμπορίου. Παρόμοιες επαφές προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί από τους ηγέτες, και τους καλώ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα. Ομοίως, ενθαρρύνω τις πλευρές να εμπλέξουν πλήρως την κοινωνία των πολιτών στην εν εξελίξει διαδικασία, με στόχο την προώθηση της λαϊκής υποστήριξης για την εξεύρεση λύσης».
Στο ζήτημα των αγνοουμένων, γράφει μεταξύ άλλων πως ενώ χαιρετίζει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την επιτροπή σ’ αυτό το διάστημα, διαπιστώνει επίσης ότι, «50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το ήμισυ όλων των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και περισσότερο από το 70 τοις εκατό δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Είναι κρίσιμο το έργο της επιτροπής να μην υποστεί περαιτέρω καθυστερήσεις. Οι παραπάνω στατιστικές και η προχωρημένη ηλικία των συγγενών των αγνοουμένων υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία, μαζί και μέσω επιτάχυνσης της διαδικασίας χορήγησης πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές από τις τουρκικές δυνάμεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες εκθέσεις κινούνται οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ για αναθεώρηση των στόχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο για να ανταποκριθεί στην περίπτωση λύσης, όσο και στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.
Ιδίως για την αμέσως προσεχή περίοδο ο ΓΓ αναφέρει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο υποστήριξης, «συμβάλλοντας στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πιθανόν να συμφωνηθούν από τους ηγέτες», αναφέροντας ως παραδείγματα τη διευκόλυνση και επίβλεψη των προσπαθειών αποναρκοθέτησης και την αποτελεσματική επιτήρηση, ασφάλεια και διασφάλιση της ακεραιότητας των νέων διαβάσεων μέσα από τη νεκρή ζώνη.
«Ειδικότερα, η ικανότητα της αποστολής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά θα ελεγχθεί, και μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί».
Ο ΓΓ εκτιμά ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νησί ασκώντας εξουσία στην ουδέτερη ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ατόμων και των δύο κοινοτήτων.
«Ωστόσο, η ικανότητά της να παίξει αυτό το ρόλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση των δύο πλευρών να μην αμφισβητούν την εξουσία και τη νομιμότητά της στη νεκρή ζώνη. Καλώ τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την UNFICYP με καλή πίστη, και εισηγούμαι όπως η εντολή της αποστολής παραταθεί για μια περίοδο έξι μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016».
Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ