Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Μείωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Νομοθετική διάταξη που θα καταργεί την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης προετοιμάζει η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας, διευκρινίζοντας ότι ο φόρος κατανάλωσης υπολογίζεται να καθοριστεί στα 6 λεπτά για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ ο αντίστοιχος για το πετρέλαιο κίνησης στα 33 λεπτά.
Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρου, δήλωσε αισιόδοξος για την απόδοση της ρύθμισης σε επίπεδο εσόδων, προβλέποντας μάλιστα πως θα οδηγήσει στην κατάργηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για τους δικαιούχους τον επόμενο Οκτώβριο.
Ο Δ. Μάρδας υποστήριξε επίσης και τη συμβολή του μέτρου στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από τα πετρελαιοειδή.
«Δεν φοβόμαστε ότι θα υπάρχει φοροδιαφυγή, αφού μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κλειδώσει το σύστημα διακίνησης πετρελαίου μέσα από ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης που θα ξεκινά από τις φορολογικές αποθήκες και θα φτάνει μέχρι και το τελευταίο πρατήριο» είπε.
Σημειώνεται πως στη σχετική συνομιλία που είχε στη συνέχεια με δημοσιογράφους, ο αναπληρωτής υπουργός, επικαλούμενος μελέτη του ΚΕΠΕ, υποστήριξε πως η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να αποφέρει 350 εκατ. ευρώ έσοδα, προσθέτοντας την εκτίμηση ότι θα εξοικονομηθούν 210 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, που υπολογίζονταν ως δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης.
http://www.efsyn.gr/arthro/meiosi-foroy-sto-petrelaio-thermansis