Με τις τράπεζες κλειστές για λόγους ρευστότητας και τους πολίτες να βομβαρδίζονται από «κατευθυνόμενες» ανησυχίες που φτάνουν μέχρι το κούρεμα καταθέσεων, αίφνης κάποιοι «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι», που τους επικαλείται το Reuters ανακάλυψαν ότι υπάρχει θέμα ακόμη και για αναγκαστικό λουκέτο τραπεζών και για συγχωνεύσεις στον κλάδο ώστε από τέσσερις «συστημικές» να απομείνουν στην αγορά μόνο δύο.
Ενώ ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη ή ανεπίσημη πηγή ότι το πρόβλημα ρευστότητας έχει εξελιχθεί σε πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας (αντίθετα, η επίσημη «γραμμή» είναι πως οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες) η σπέκουλα για την τύχη των τραπεζών πάει σύννεφο. Το δημοσίευμα του Reuters εμφανίζει περίπου δεδομένη την απόφαση να συγχωνευτούν σε δύο οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ η φημολογία οργιάζει για την τύχη των θυγατρικών των τραπεζών στα Βαλκάνια και την Τουρκία.
Οι «ανώνυμοι αξιωματούχοι», τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο, υποστηρίζουν ότι ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση «ορισμένες από τις ελληνικές τράπεζες, έχοντας δεχτεί μεγάλο πλήγμα λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, μπορεί να απαιτηθεί να κλείσουν και να απορροφηθούν από τις εναπομείνασες».
Οι ίδιες πηγές διακινούν συγκεκριμένα σενάρια για συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank (η προσπάθεια που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2012 είχε ακυρωθεί, αφού πρώτα ο όμιλος Λάτση πούλησε τις μετοχές του και έγινε μέτοχος της Εθνικής) και, αντίστοιχα, για συγχώνευση της Alpha Bank με την Πειραιώς.
Τόσο τα σενάρια του Reuters όσο και οι αντίστοιχες φήμες που αναπαράγονται σωρηδόν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην αγορά, δεν έχουν διαψευστεί από κανέναν, παρότι ανεπίσημα Ελληνες τραπεζίτες διοχετεύουν την άποψη πως δεν δικαιολογούνται άλλες συγχωνεύσεις στο εσωτερικό ούτε για λόγους ανταγωνισμού, ούτε έχει προκύψει ακόμη ανάγκη για πρόσθετη κεφαλαιακή ενίσχυση.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε δηλώσεις του ο Γιώργος Μιχελής, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί τον μεγαλύτερο μέτοχο των ελληνικών τραπεζών, διαβεβαίωνε ότι «δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αυξήσεις κεφαλαίου αυτή τη στιγμή, καθώς οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας ξεπερνά το όριο του 8%».
Χθες από την πλευρά της η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη με δηλώσεις της στο Μέγκα διευκρίνισε ότι θέμα για κούρεμα καταθέσεων δεν έχει τεθεί μέχρι στιγμής από κανέναν για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ επανέλαβε ότι όλες οι καταθέσεις μέχρι και τις 100.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο και κάθε λογαριασμό είναι εγγυημένες από το ευρωσύστημα και την κοινοτική οδηγία περί εγγύησης των καταθέσεων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
Η ίδια πάντως δεν απέκλεισε την πιθανότητα κουρέματος για μεγαλύτερα ποσά, όπως προβλέπει η οδηγία για την «εκ των έσω διάσωση των τραπεζών» (bail in), συνέδεσε όμως μια τέτοια εξέλιξη ευθέως με τον χρόνο που θα παραμείνουν οι τράπεζες κλειστές και τον βαθμό που η τραπεζική αργία θα επηρεάσει τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος. Οπως χαρακτηριστικά είπε, «όσο πιο γρήγορα μπούμε σε ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τόσο μικρότερη η πιθανότητα οποιουδήποτε κουρέματος. Το θέμα του κουρέματος έχει να κάνει με τη φερεγγυότητα των τραπεζών. Οπως ξέρετε οι εποπτικές αρχές, και κυρίως η ΕΚΤ μαζί με τον Μηχανισμό Σταθερότητας, εγγυώνται τη σταθερότητα και τη φερεγγυότητα κάθε τράπεζας που λειτουργεί στην Ελλάδα. Το ίδιο είχε γίνει και τα προηγούμενα χρόνια. Βρισκόμαστε σε συνεχή εποπτεία και έλεγχο από την ΕΚΤ».
Η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας γνωστοποίησε παράλληλα πως σε περίπτωση συμφωνίας με τους εταίρους έχει γίνει προεργασία «ώστε από την Τρίτη να μπορέσουμε να προβούμε σε πολλές περισσότερες τραπεζικές υπηρεσίες και σταδιακά να ομαλοποιηθούν όλες οι τραπεζικές λειτουργίες όσο γρηγορότερα γίνεται, αν θα πάρει 2 μέρες ή 3 μέρες ή όχι ή λίγο παραπάνω είναι τεχνικό θέμα».
Περιορισμοί
Σε ό,τι αφορά τα capital controls, η ίδια υπονόησε ότι οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων θα παραμείνουν ακόμη και αν επιτραπεί ξανά το άνοιγμα των τραπεζών την επόμενη εβδομάδα. Οπως είπε «με συμφωνία η ΕΚΤ θα αρχίσει να δίνει πάλι καινούργια ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα» κάτι που «θα επιτρέψει και τη λήξη της τραπεζικής αργίας, που μπορεί να γίνει αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα, αλλά και την άρση στην κίνηση κεφαλαίων, όχι αναγκαστικά ταυτόχρονα».
Το αν και πόσα πρόσθετα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες για να καλύψουν τυχόν ζημιές στα ίδια κεφάλαια θα είναι αποτέλεσμα του χρόνου που θα παραμείνει εκτός λειτουργίας το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς των επιπτώσεων που θα έχει στα μεγέθη τους η ύφεση στην πραγματική οικονομία, η απουσία εσόδων και η αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων.
Μεγάλο ερώτημα είναι επίσης με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα προτείνει στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες που έχουν ξεπεράσει πλέον τα 100 δισ. ευρώ ή το 41% του συνόλου των χορηγήσεων και αντιστοιχούν σχεδόν στο 85% των καταθέσεων που έχουν απομείνει στις τράπεζες.
● Εξι επιπλέον καταστήματα θέτει στη διάθεση των πελατών της η Attica Bank από σήμερα Παρασκευή, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Τέσσερα από αυτά βρίσκονται στην Αττική και δύο στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπενθυμίζει ότι 40 καταστήματα λειτουργούν ήδη σε όλη την Ελλάδα.
http://www.efsyn.gr/arthro/spekoyla-gia-tin-tyhi-ton-trapezon