Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Νέα μείωση επιτοκίων αποφάσισε η Ρωσία


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Νέα μείωση επιτοκίων αποφάσισε η Ρωσία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Η ύφεση που διέρχεται η ρωσική οικονομία φαίνεται ότι αρχίζει να ανησυχεί περισσότερο τη ρωσική κεντρική τράπεζα από τον υψηλό πληθωρισμό, γι’ αυτό και χθες προχώρησε στη δεύτερη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από την αρχή του έτους.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 1% στο 14% το ελάχιστο επιτόκιο για repo μιας εβδομάδας, δίνοντας συνέχεια στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και είχε μειώσει το επιτόκιο δανεισμού κατά 2%. Ωστόσο αυτή τη φορά η πλειονότητα των αναλυτών είχε προβλέψει την μείωση του επιτοκίου δανεισμού, δεδομένου ότι υπήρχαν εμφανή σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς συναλλάγματος και από την άλλη πλευρά τα στοιχεία έδειχναν ταχεία πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το ρούβλι ενισχύθηκε ελαφρώς μετά τη μείωση, πιθανότατα διότι αυτή ήταν μικρότερη από τη μείωση που περίμενε η αγορά.
Η ισοτιμία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν στα 61,12 με το ρωσικό νόμισμα να έχει αντιστρέψει την πτώση 0,5% στην αρχή της χθεσινής ημέρας και να κινείται στο ίδιο επίπεδο με την Πέμπτη. Σε ανακοίνωσή της η ρωσική κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι το σημαντικότερο ρίσκο εντοπίζεται στη «σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας» και ότι η μείωση του επιτοκίου δανεισμού θα περιορίσει αυτούς τους κινδύνους χωρίς να προκαλέσει άνοδο του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τους Ρώσους κεντρικούς τραπεζίτες το (υψηλό) επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος ανέρχεται στο 16,7%, είναι το αποτέλεσμα βραχυπρόθεσμων πιέσεων που θα πάψουν να υφίστανται μέχρι το τέλος του 2015. Η ρωσική κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί περίπου στο 9% μέχρι το τέλος του έτους και ότι θα επιστρέψει στον στόχο του 4% το 2017. Η μειωμένη οικονομική δραστηριότητα θα συμβάλει στη μείωση του πληθωρισμού, υποστηρίζουν οι Ρώσοι κεντρικοί τραπεζίτες, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 3,5% με 4% το 2015.
Έντυπη