Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Γολγοθάς οι πληρωμές δανείων

Θηλιά για την οικονομία οι πληρωμές του καλοκαιριού που ανέρχονται σε 11,4 δισ. ευρώ και συνιστούν τον νέο σκόπελο των υποχρεώσεων της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές.
Το θέμα της αποπληρωμής αυτών των δανείων, που μαζί με τους τόκους επιμερίζονται σε 2,61 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, 5,1 δισ. ευρώ για τον Ιούλιο και 3,69 δισ. ευρώ για τον Αύγουστο, έχει μπει πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων που διενεργεί σε τεχνικό επίπεδο το οικονομικό επιτελείο με τους τρεις θεσμούς (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ).
Καλά ενημερωμένες πηγές επισημαίνουν ότι σε αυτές τις επαφές η ελληνική πλευρά έχει απευθύνει αίτημα για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όχι όμως και οι δανειστές που εξακολουθούν να βάζουν προσκόμματα.
Με αυτή την τακτική επιχειρούν να γυρίσουν πίσω τη χώρα και δη στον Δεκέμβριο του 2014, τότε που η Αθήνα «χόρευε» υπό τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος
Σε κάθε τους ευκαιρία τα τεχνικά κλιμάκια αναδεικνύουν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα και απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα προσαρμογής. Πρόκειται για το «πακέτο» Χαρδούβελη που περιλαμβάνει επώδυνες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, νέες αυξήσεις φόρων με αιχμή τον ΦΠΑ κ.ά., για τα οποία όμως η κυβέρνηση έχει τραβήξει «κόκκινη γραμμή» και η παραβίασή τους συνιστά ρήξη με τους πιστωτές.
Στις επαφές που λαμβάνουν χώρα από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο έχει γίνει σλόγκαν η λατινική φράση «do ut des» (σου δίνω και μου δίνεις) ή επί το λαϊκότερον, «δωρεάν γεύματα δεν υπάρχουν».
Αυτό σημαίνει ότι αν και η κυβέρνηση δεν παρουσιάσει τα δικά της μέτρα, τότε και οι θεσμοί δεν πρόκειται να ανάψουν πράσινο φως για την εκταμίευση οποιωνδήποτε κονδυλίων (κέρδη ομολόγων από ΕΚΤ, εκκρεμείς δόσεις από μηχανισμό και ΔΝΤ) έχει λαμβάνειν η Αθήνα.
Στην παρούσα φάση η τεχνική αντιπροσωπεία των ξένων, μετά τους αστερίσκους που έβαλε στα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού και συγκεκριμένα στο ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 -μόλις 0,3% έναντι στόχου για 1,5%- ασχολείται με τις επτά μεταρρυθμίσεις Βαρουφάκη που οριστικοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Η προσπάθεια εστιάζεται στον προσδιορισμό του δημοσιονομικού ισοζυγίου των συγκεκριμένων μέτρων, με την ελληνική πλευρά να είναι ανοιχτή σε κάθε παρατήρηση που γίνεται σε τεχνικό επίπεδο.
Και ενώ βραχυπρόθεσμα όλα κινούνται γύρω από τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, οι προβολές που βάζουν φωτιά στο σκηνικό αφορούν το εφιαλτικό καλοκαίρι που έρχεται όσον αφορά τις υποχρεώσεις της χώρας.
Στην περίπτωση που η Ελλάδα περάσει αυτόν τον «κάβο», τότε θα βγει στο φως καθώς η κατάσταση εξομαλύνεται. Από το φθινόπωρο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015 οι πληρωμές σε δάνεια, τόκους και ομόλογα περιορίζονται σε 3,2 δισ. ευρώ συνολικά. Ποσό που μπορεί να βρεθεί ακόμη και από την απόδοση των εισπρακτικών μέτρων (φοροδιαφυγή, διαφθορά και λαθρεμπόριο).
Βαθιά ανάσα παίρνει ο προϋπολογισμός και την επόμενη τετραετία καθώς οι λήξεις ομολόγων θεωρούνται αντιμετωπίσιμες. Συνολικά φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ (2016: 6 δισ., 2017: 7 δισ., 2018: 4 δισ. και 13 δισ. το 2019).
Χθες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία (άνευ αδείας) δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων, με επιτόκιο 2,7%, όπως και στην προηγούμενη αντίστοιχη της περασμένης εβδομάδας, το υπουργείο Οικονομικών άντλησε 1,3 δισ. ευρώ.
Ετσι, μαζί με τις πρόσθετες μη ανταγωνιστικές προσφορές που μπορούν να υποβληθούν σήμερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να καλύψει τα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν αύριο, Παρασκευή. Στη χθεσινή δημοπρασία ο συντελεστής κάλυψης διαμορφώθηκε στο 1,30, παραμένοντας αμετάβλητος σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου το Δημόσιο καλείται να καλύψει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ, καθώς -πέρα από τα έντοκα γραμμάτια- αύριο πρέπει να εξοφληθεί η τελευταία για τον τρέχοντα μήνα δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350 εκατ. ευρώ, και 110 εκατ. ευρώ για τόκους τεσσάρων ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.
Αλλα 140 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να διατεθούν για τόκους τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του «αμαρτωλού» swap «Titlos» της Goldman Sachs, το οποίο είχε συγκαλύψει μέρος του χρέους της χώρας μας το 2001, επί κυβέρνησης Σημίτη.
http://www.efsyn.gr/arthro/golgothas-oi-pliromes-daneion