Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ Τροϊκανότεροι των τροϊκανών

Τη θεωρία της Πέμπτης Φάλαγγας, την οποία είχε αναπτύξει το 2014 ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, υπαινίχθηκε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή, όπου, με αφορμή τις απειλές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί μπλόκου στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, δήλωσε ότι«κάποιοι στο εσωτερικό είναι τροϊκανότεροι των τροϊκανών και σε διαρκή επικοινωνία με τους τροϊκανούς και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου».
O Ευάγγελος Βενιζέλος
Οι βαριές αυτές κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα προστίθενται στους ισχυρισμούς κυβερνητικών παραγόντων και κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την ύπαρξη«ακραίων κύκλων και εντός Ελλάδος» που επιθυμούν να τορπιλίσουν τη συμφωνία, ζητώντας από τη νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει «αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου».
Στις πενήντα ημέρες κυβερνητικού βίου, τα πυρά του Μαξίμου για πλήρη στοίχιση με τους εταίρους που επιμένουν σε επώδυνες μνημονιακές απαιτήσεις, πρώτος είχε δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς, λόγω του κειμένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που είχε συνυπογράψει, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως στήριξη στις θέσεις της Ανγκελα Μέρκελ και «εμπόδιο» διαπραγματευτικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Το επίμαχο ψήφισμα, που –σύμφωνα με πληροφορίες– έδειχνε ως εμπνευστή και βασικό συντάκτη τον τέως πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, στρεφόταν εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι πρέπει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Την καρατόμηση του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο αποκάλεσε «επικίνδυνο για τη χώρα» είχε ζητήσει δημοσίως ο τέως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,Κυριάκος Μητσοτάκης, την ίδια περίοδο κατά την οποία παρόμοια αιτήματα διατύπωναν οι πιο συντηρητικές πτέρυγες του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και γερμανικά μέσα ενημέρωσης.
O Κυριάκος Μητσοτάκης
Η «εισήγηση» του βουλευτή της Ν.Δ. κατά του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε λίγο αργότερα την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος καταλόγισε «θράσος» στον κ. Μητσοτάκη και ταύτισή του με τους πιο ακραίους μνημονιακούς κύκλους της Ευρώπης. Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης είχε καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με τη διαπραγμάτευση, διερωτώμενος αν η Ν.Δ. προτίθεται να ψηφίσει στη Βουλή τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση, την πρώτη κατοικία και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Μόλις προχθές, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδηςέσπευσε να «πανηγυρίσει» χαιρέκακα για την απόπειρα επιβολής «έξωθεν εντολών» μέσω του «μηνύματος» του Ντ. Κοστέλο προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την άποψη πως τα νομοσχέδια για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις συνιστούν μονομερείς ενέργειες.
O Αδωνις Γεωργιάδης
«Το έχω πει εδώ και καιρό σε 100 κανάλια ότι δεν μπορείς να καταθέσεις το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις μόνος σου, γιατί αυτό είναι μονομερής ενέργεια. Το λέω πριν από τον Κοστέλο. Ο κ. Κοστέλο συντάσσεται μαζί μου», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Θα υπάρχουν μνημόνιο και τρόικα με άλλο όνομα», ήταν η εκτίμηση του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο του πρωθυπουργού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι επί υπουργίας του «επινόησε» την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ «για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα».
Ο διοικητής της ΤτΕ
Στο ίδιο μήκος κύματος υπεράσπισης των μνημονιακών επιλογών της προηγούμενης πολιτικής περιόδου και λησμονώντας ότι μεσολάβησε η ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, είχε πάρει θέση υπέρ της «ταχείας» δρομολόγησης και ολοκλήρωσης των διαδικασιών «αξιοποίησης»-ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ως τέτοια παραδείγματα είχε φέρει «την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμανιών», τονίζοντας ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία, που θα προσελκύσει ξένα κεφάλαια και θα δώσει ένα άμεσο θετικό μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές και τις αγορές.
Οι παραπάνω δηλώσεις διόγκωσαν τη δυσφορία του Μαξίμου για τον Γιάννη Στουρνάρα και αποδοκιμάστηκαν από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένοι εκ των οποίων τον κάλεσαν να διευκολύνει την κυβέρνηση υποβάλλοντας οικειοθελώς την παραίτησή του.
Φρασεολογία τύπου Βερολίνου, προκαλώντας απορίες και αλγεινή εντύπωση ακόμη και σε πρόσωπα που διάκεινται υποστηρικτικά προς το Ποτάμι, είχε υιοθετήσει την περασμένη εβδομάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφορικά με την ανακίνηση του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, για την υπό όρους ενεργοποίηση της απόφασης του Αρείου Πάγου, ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε δηλώσει ότι «ο κ. Παρασκευόπουλος αποφάσισε να φορέσει φουστανέλα και να ενταχθεί στην ομάδα Καμμένου», ενώ προέβλεψε απαξιωτικά ότι θα βρει χειροκροτητές «μόνο μέσα στους φασίστες».
«Γερούν γερά! Σπάστου τον τσαμπουκά!», έγραφε ο Λυκούργος Λιαρόπουλος, στην ανάρτησή του στο Facebook που του κόστισε τη θέση του τομεάρχη Υγείας του Ποταμιού.
Ως συνδιαμορφωτή του σχεδίου δημοσιονομικής και πιστωτικής ασφυξίας της νέας κυβέρνησης έχουν καταγγείλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πηγές προσκείμενες στο μέγαρο Μαξίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της οξείας κριτικής που ασκεί, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. «φλερτάρει με πιστωτικό γεγονός, έχει επιδεινώσει όλα τα μεγέθη της οικονομίας, τρέχει στο αδιέξοδο χωρίς φρένα, έχει επιβάλει μερική εσωτερική στάση πληρωμών που στεγνώνει την αγορά».
Ζητούσε στήριξη
Πάντως, χθες, σηκώνοντας το γάντι που του πέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ότι με τη στάση του υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της χώρας να ανασάνει, ο κ. Βενιζέλος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή του προς τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στάνισεφ και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις 19 Φεβρουαρίου, μία ημέρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με την οποία ζητούσε να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Τον τίτλο του πιο «μνημονιακού» δικαιωματικά κερδίζει ο επικεφαλής του κόμματος Δημιουργία Ξανά, Θάνος Τζήμερος, ο οποίος σε ένα από τα πιο πρόσφατα «ξεσπάσματα ειλικρίνειας», προέτρεπε τη Γερμανίδα καγκελάριο «να τραβήξει την πρίζα» από την Ελλάδα, οδηγώντας τη στη χρεοκοπία.
http://www.efsyn.gr/arthro/troikanoteroi-ton-troikanon