9 Σημάδια ότι Κάποιος Σας Λέει Ψέματα
Μπορούμε να καταλάβουμε αν κάποιος μας λέει ψέματα;
Ναι! Μας λένε τα αποτελέσματα πολύχρονων ερευνών της Dr. Leanne ten Brinke που μελετάει τη συμπεριφορά των ψευτών και και της Dr. Lillian Glass που έχει δουλέψει με το FBI στην ανίχνευση ψεμάτων που λένε εκατοντάδες ανακρινόμενοι. Πολλές φορές οι άνθρωποι που λένε ψέματα τα έχουν σκεφτεί σε κάθε λεπτομέρεια, ακόμα τα έχουν προβάρει, αλλά παρόλα αυτά, υποσυνείδητα, τους ξεφεύγουν μικρές λεπτομέρειες της γλώσσας του σώματος οι οποίες τους προδίδουν!
Αναρωτιέστε λοιπόν αν κάποιος σας λέει αλήθεια ή ψέματα; Παρατηρήστε την έκφραση του προσώπου τους, τη γλώσσα του σώματός τους και τον τρόπο με τον οποίο μιλάνε και θα καταλάβετε!
Γράφει για το boro.gr , η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος (greekpsychologypages.blogspot.gr)
ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΨΕΜΑΤΑ…..
1. Αλλάζει πολύ συχνά τη θέση του κεφαλιού του.
Ρωτάτε τον άλλον μια απλή ερώτηση: «που ήσουν χτες το βράδυ;» και ξαφνικά το άλλο άτομο κουνάει το κεφάλι του με έντονο τρόπο- είναι πολύ πιθανό ότι η απάντηση που πρόκειται να σας δώσει είναι ψέματα. Οι ειδικοί λένε ότι πριν δώσουν μια ψεύτικη απάντηση, οι περισσότεροι άνθρωποι κουνούν το κεφάλι τους προς τα πίσω ή το γέρνουν ελαφρά στο πλάι.
2. Αλλάζει ο ρυθμός της αναπνοής του.
Όταν κάποιος λέει ψέματα συχνά αναπνέει πιο βαριά από το κανονικό του, κάτι που είναι ενστικτώδης αντίδραση. Επίσης, καθώς μιλάει οι ώμοι του ανασηκώνονται πιο έντονα και η φωνή του γίνεται πιο ‘ρηχή’. Αυτό συμβαίνει επειδή το άτομο στρεσάρεται και πιέζεται τη στιγμή που λέει ψέματα, οπότε αλλάζει ο καρδιακός ρυθμός και η ροή του αίματός του, με αποτέλεσμα να συμβαίνει η συγκεκριμένη αλλαγή στο ρυθμό αναπνοής.
3. Στέκεται ακίνητος σαν άγαλμα.
Όλοι ξέρουμε ότι όταν κάποιος λέει ψέματα και είναι νευρικός και αγχωμένος συνήθως κουνιέται πολύ, παίζει με ένα αντικείμενο ή έχει περισσότερη κινητικότητα στα πάνω ή τα κάτω άκρα. Ωστόσο είναι επίσης πιθανό το άτομο που λέει ψέματα να μένει ακίνητο, κάτι που σχετίζεται με μια βιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στο στρες και την ψυχολογική πίεση. Όπως ακριβώς ο λαγός που τυφλώνεται από τα φώτα του αυτοκινήτου και ακινητοποιείται στη μέση του δρόμου, έτσι και το άτομο που λέει ψέματα παθαίνει αυτή την ακινησία λόγω της νευρικότητας που έχει.
4. Επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις.
Το άτομο που λέει ψέματα στην προσπάθειά του να πείσει τον εαυτό του και τον συνομιλητή του αρχίζει να επαναλαμβάνει λέξεις ή φράσεις, σαν να προσπαθεί να επιβεβαιώσει το ψέμα που έχει στο μυαλό του ή σαν να προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε αυτό που θέλει να πει.
5. Δίνει πάρα πολλές πληροφορίες και άσχετες λεπτομέρειες.
Όταν κάποιος λέει ψέματα αρχίζει να δίνει πολλές πληροφορίες και περιττές λεπτομέρειες, σαν να προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του και τον άλλο για το ότι αυτό που λέει είναι η αλήθεια. Οψεύτηςπροσπαθείμεαυτήτην –υποτίθεται-ανοιχτήκαιφιλικήστάσηπροςτοσυνομιλητήτουνατονπείσεικαιναγίνειπιστευτός.
6. Αγγίζει το στόμα του ή το καλύπτει με το χέρι του.
Μια αυτόματη κίνηση όταν κανείς λέει ψέματα, δε θέλει να απαντήσει μια ερώτηση, έχει στριμωχτεί να πει κάτι ή δε θέλει να ασχοληθεί με ένα θέμα, είναι το να φέρει το χέρι στο στόμα του. Έτσι, αν κάποιος σας μιλάει και ακουμπάει τα χείλη του ή έχει το στόμα του καλυμμένο με το χέρι του δε σας φανερώνει όλη την αλήθεια ή σας λέει ψέματα και, κυριολεκτικά, κλείνει την επικοινωνία μαζί σας.
7. Σέρνει τα πόδια του ή τα κουνάει νευρικά.
Πρόκειται για ασυνείδητη κίνηση του ψεύτη, που δείχνει ότι έχει άγχος και αισθάνεται πιεσμένος και, κυριολεκτικά και μεταφορικά, επιθυμεί να φύγει από την άσχημη αυτή κατάσταση. Αν αναρωτιέστε αν κάποιος σας λέει ψέματα, παρατηρήστε τι κάνει με τα πόδια του, συμβουλεύουν οι ειδικοί.
8. Δυσκολεύεται να μιλήσει.
Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πιέζεται να απαντήσει ή τον ανακρίνουν οπότε έχει έντονο στρες και άγχος και φυσιολογικά στεγνώνει το στόμα του, με εντολή του αυτόνομου νευρικού του συστήματος. Επίσης, όταν κάποιος λέει ψέματα δαγκώνει ή γλείφει τα χείλη του ή τα σουφρώνει.
9. Σας κοιτάζει χωρίς να ανοιγοκλείνει φυσιολογικά τα μάτια του.
Συχνά το άτομο που λέει ψέματα δεν κοιτάζει τον συνομιλητή του στα μάτια, αλλά όταν κάποιος έχει γίνει καλός στα ψέματα και επιθυμεί να σας ξεγελάσει τότε σας κοιτάζει στα μάτια με υπερβολικό τρόπο, χωρίς να στρέφει και αλλού το βλέμμα του και χωρίς να πεταρίζουν τα βλέφαρά του, όπως είναι το φυσιολογικό. Οι ψεύτες έχουν ένα διαπεραστικό, παγωμένο βλέμμα που εστιάζει έντονα στον συνομιλητή τους για να τον εκφοβίσουν και να τον χειριστούν.
Σε μερικές περιπτώσεις το άτομο που λέει ψέματα και είναι νευρικό πεταρίζει τα βλέφαρά του πολύ συχνά και πολύ έντονα.
http://www.boro.gr/89753/9-shmadia-oti-kapoios-sas-leei-psemata