Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Διεθνείς αναλυτές: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με εντεινόμενη ανησυχία, τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου ή διεθνών αναλυτών για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και το τι μέλλει γεννέσθαι μετά τις εκλογές. Κοινός παρονομαστής, το ελληνικό χρέος, το μνημόνιο και το ενδεχόμενο νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αν και για τις οποίες, όλο και περισσότεροι αναλυτές, καταγράφουν τη συνεχιζόμενη μείωση της ψαλίδας, ανάμεσα στη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. 

• Ανάλυση του Frances G. Burwell, αντιπροέδρου του Atlantic Council, στην ιστοσελίδα του think tank και ασχολείται με τις προοπτικές της ευρωζώνης τη νέα χρονιά. Μεταξύ των αρνητικών προοπτικών συγκαταλέγει την ελληνική πολιτική κρίση που μπορεί να γίνει και οικονομική. Σε σχέση με αυτήν σημειώνει ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο Σύριζα θα κερδίσει στις εκλογές, καθώς το προβάδισμά του μειώνεται και οι ψηφοφόροι πιθανόν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εκλογές με μεγαλύτερη υπευθυνότητα από ό,τι τις ευρωεκλογές. 

• Ανάλυση του Douglas J. Elliott στην ιστοσελίδα του Brookings. Το βασικό ερώτημα για την Αμερική είναι αν θα αναζωπυρωθεί η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση. Δύο είναι οι δρόμοι μέσω των οποίων μπορούν να οδηγηθούν εκεί τα πράγματα, αν εκλεγεί ο Σύριζα: πρώτον, η ρήξη με την τρόικα και η αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Η προοπτική αυτή μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ. Δεύτερον, η επιτυχία του Σύριζα στις διαπραγματεύσεις που θα αναζωπυρώσει την κρίση χρέους. Η δεύτερη περίπτωση είναι λίγο πιθανή για το λόγο ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η τρόικα δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.


• Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τώρα μία διαγραφή χρέους για να τακτοποιήσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, επειδή οι αποπληρωμές των δανείων και οι καταβολές των τόκων έχουν ανασταλεί μέχρι το 2020, δηλώνουν γερμανοί βουλευτές. «Ούτε αποπληρωμή, ούτε καταβολή τόκων. Είναι αυτό δημοσιονομικός εικονικός πνιγμός; ", αναρωτήθηκε ο Norbert Barthle, εκπρόσωπος του CDU για δημοσιονομικά θέματα, αναφερόμενος σε σχόλια που έχει κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Η επόμενη ελληνική κυβέρνηση πρέπει τιμήσει τις συμφωνίες των προκατόχων της με την τρόικα και τους διεθνείς πιστωτές, είπε o Υφυπουργός Οικονομικών Michael Meister. (Bloomberg).

• «Οι ελληνικές εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε σύγκρουση με την ΕΕ για τη λιτότητα», γράφει η Dimitra Kessenides στο Bloomberg Businessweek.

• Ανησυχία των χρηματοπιστωτικών αγορών για νίκη ΣΥΡΙΖΑ και έξοδο από το ευρώ. Αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα για Grexit. (Reuters). 

• Το άρθρο με τίτλο «Η πολιτική θέτει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι ο ενώ ο Τσίπρας θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και στοχεύει στην περαιτέρω ελάφρυνση του, διαμορφωτές πολιτικής διαφωνούν, καθώς έχει γίνει ήδη κούρεμα και έχουν προχωρήσει με τις προηγούμενες κυβερνήσεις σε ειδικές παραχωρήσεις. (The Wall Street Journal).

• Δημοσίευμα με τίτλο «Πιθανή ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη - Nowotny από ΕΚΤ» ο Ewald Nowotny, στέλεχος της ΕΚΤ θεωρεί πολύ επικίνδυνη μία πιθανή ελληνική έξοδο από το ευρώ και καταστροφική για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές εγείρει ανησυχία και έξοδος από το ευρώ σημαίνει και την έξοδο από την ΕΕ. (CNBC και Reuters).

• Κούρεμα του ελληνικού χρέους έχει ήδη γίνει ο Werner Mussler στη FAZ . Τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν παραιτηθεί ήδη από το 40% των απαιτήσεων τους. Στην Ελλάδα πρέπει να κυριαρχήσει η λογική.
• Συμφωνίες που έχουν γίνει ισχύουν ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, πρόσωπα και κόμματα, δήλωσε χθες στη γερμανική βουλή ο Michael Μeister (CDU). Για το αν η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο της προηγούμενης κυβέρνησης αυτό θα συζητηθεί με νηφαλιότητα στη συνέχεια. Το ύψος του ελληνικού χρέους δεν παίζει κανένα ρόλο στη συζήτηση την παρούσα στιγμή. Έχουν ήδη υπάρξει ελαφρύνσεις στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων στήριξης. Δε θα υπάρξουν νέα προγράμματα που δε θα λύνουν τα προβλήματα της χώρας, διαβεβαίωσε ο Meister. [FAZ] Το ίδιο θέμα και στο Focus/dpa.

• «Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση: Το λάθος ως στρατηγική» (EU-Integration: Der Fehler als Strategie). Από το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να προκύψει όμως νέα κρίση του ευρώ ή της ΕΕ, της οποίας η ολοκλήρωση προχωράει, γράφει μεταξύ άλλων στη Der Standard ο Georg Vobruda.

• Για τη δυναμική και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και της ευρωζώνης γράφει ο Michael Heise στη Faz. Όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να εφαρμόζουν τους συμφωνημένους κανόνες για να διασφαλίζονται τα συμφέροντα της κοινότητας. Όσο για τους Έλληνες: θέλουν να κρατήσουν το ευρώ αλλά δε δέχονται τους κανόνες παιχνιδιού της Ένωσης, σημειώνει ο Heise στη λεζάντα της φωτογραφίας του άρθρου. 

• Υπό τον τίτλο «Η Ελληνική Αριστερά θα κερδίσει για να αυτοκτονήσει», η εφ. «24 ΩΡΕΣ» δημοσιεύει άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Βαλέρι Νάιντενοφ. «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει, οι αριστεροί στην Ευρώπη θα δεχθούν τέτοιο χαστούκι από το οποίο δεν θα μπορούν να συνέλθουν τα επόμενα 5 χρόνια. Για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να αντιμετωπίσει με γενναιότητα την ισχυρή Τρόικα. Εάν δεν μπορέσει να διαπραγματευθεί το Μνημόνιο, θα συμπεριληφθεί στην μακρά σειρά αποτυχημένων Ελλήνων πολιτικών δημαγωγών. Από την άλλη, εάν παραβιάσει μονομερώς το Μνημόνιο, αυτό σημαίνει τέρμα στη χρηματοδότηση και στη συνέχεια νομισματική και δημοσιονομική θύελλα, η οποία θα αναγκάσει την Ελλάδα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και να επαναφέρει τη δραχμή. Παραμένει άγνωστο σε ποια ακριβώς φάση αυτής της δοκιμασίας οι ψηφοφόροι θα τον εγκαταλείψουν forever. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πατήσει με το ένα πόδι σε φλούδα μπανάνας και με το άλλο σε φλούδα καρπουζιού».
• Άρθρο του Stephen Fidler για την WSJ αναφέρει ότι «με στενούς οικονομικούς όρους ερμηνευόμενο, το χρέος της Ελλάδας δείχνει να είναι διαχειρίσιμο σε ικανοποιητικό βαθμό. Επισημαίνει ότι, πολλές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούν εαυτούς λογικές, έχουν ακριβώς την αντίθετη άποψη από τον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι αντί να κοιτά κανείς την υπερβολική αναλογία χρέους ΑΕΠ που κυμαίνεται στο 174% θα πρέπει να δώσει προσοχή στα σχετικά διαχειρίσιμα ποσά που πληρώνει η Ελλάδα για να εξυπηρετήσει αυτό το χρέος, άποψη που έχει εκφράσει το Σεπτέμβριο ο Klaus Regling, ο οποίος τόνισε ότι «το μεγάλο κούρεμα στα επιτόκια και η παράταση αποπληρωμής έως το 2054, οικονομικά ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι οι οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όπως η πληρωμή των 16 δις σε ομόλογα και δάνεια που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δημιουργεί ερωτήματα. Η Ελλάδα δεν είναι ο οφειλέτης που ήταν το 2010 καθώς το χρέος της είναι μικρότερο και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της είναι κυβερνήσεις -εταίροι και όχι ιδιώτες επενδυτές. Οι ίδιες αυτές κυβερνήσεις διακήρυξαν το Νοέμβριο του 2012 ότι είναι διατεθειμένες να κάνουν περαιτέρω παραχωρήσεις εφόσον η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα - το οποίο και κατάφερε φέτος για πρώτη φορά- και εφαρμόσει το πρόγραμμα. 
• Στην εβδομαδιαία εκπομπή Eco της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF προβλήθηκε χθες ρεπορτάζ διάρκειας εννέα λεπτών για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο «Και πάλι κραχ με τους Έλληνες». Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για τις πρόσφατες δηλώσεις του Hans-Werner Sinn στη Βιέννη, με τις οποίες επανέλαβε την πάγια θέση του για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ώστε να υποτιμήσει το νέο της νόμισμα, να τονώσει την οικονομία της και κατόπιν να επανενταχθεί στη νομισματική ένωση. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας, Ewald Nowotny, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ έγινε λόγος για το σενάριο του Grexit, με τη δημοσιογράφο να σημειώνει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί μόνο από την ίδια την Ελλάδα. Υποθετικά πάντως η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ, θα εισήγαγε τη δραχμή, θα προχωρούσε σε υποτίμηση, οι εξαγωγές της θα καθίσταντο πολύ φτηνότερες, ενώ οι εισαγωγές και η εξυπηρέτηση του χρέους θα κόστιζαν πολύ πιο ακριβά. Το αποτέλεσμα θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και θα κήρυττε πτώχευση. Ο Peter Brezinschek, αναλυτής της τράπεζας Raiffeisen, σχολίασε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε πολύ πιο αρνητικές συνέπειες, κυρίως σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο θα παρέμενε σε ευρώ, και για αυτό θα διογκωνόταν περαιτέρω. Για αυτό, κατά την άποψή του, η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα ήταν αδιανόητη.

• Στη διαδικτυακή πύλη ευρωπαϊκής ενημέρωσης euractiv.com δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο «Οι Έλληνες εντείνουν τις τραπεζικές αναλήψεις φοβούμενοι τα επακόλουθα των εκλογών». Σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες, οι Έλληνες έχουν εντείνει τις τραπεζικές καταθέσεις τον τελευταίο μήνα –με αφορμή την απειλή της κατάρρευσης της κυβέρνησης. Κατά το μήνα Δεκέμβριο περίπου 3 δις ευρώ απομακρύνθηκαν από τις τράπεζες. Ορισμένοι καταθέτες έχουν λάβει προληπτικά μέτρα. Έχουν μετατρέψει ρευστό σε ομόλογα, αγοράζοντας αμοιβαία κεφάλαια από τράπεζες εκτός Ελλάδας ή ανανεώνοντας προθεσμιακές καταθέσεις.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες για το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν ανέλθει στην εξουσία και η ευρωζώνη ενδεχομένως να συμφωνήσει σε μία παράταση της αποπληρωμής του χρέους, αναφέρουν αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες μεταδίδει το πρακτορείο REUTERS. "Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους", δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis."Εάν ο Τσίπρας επιθυμεί να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός από την Ευρώπη θα πρέπει να επιδείξει έναν βαθμό ρεαλισμού", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει ή εγκαταλείψει την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάποιο ανταγωνιστικό σενάριο, θα πληγεί η ίδια", δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. "Το περισσότερο που μπορεί να γίνει είναι να λάβουν τα μέτρα που συμφωνήθηκαν τον Νοέμβριο του 2012: την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και τη μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης. Δεν συζητείται τίποτε περισσότερο', δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

http://www.e-typos.com/gr/vouleutikes-ekloges-2015/arthro/113003/diethneis-analutes-i-politiki-tou-suriza-thetei-se-kinduno-tin-elafrunsi-tou-ellinikou-hreous/