Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κουτσούμπας: Χωρίς καθαρές θέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης ΚουτσούμπαςΦορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45% πρότεινε ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος και ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων | EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχουν καθαρές θέσεις όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ και την αλλαγή στη φορολογία, και χαρακτήρισε τη διαμάχη των δύο κομμάτων «πλήρη αντιφάσεων», ως απότοκο αυτής της έλλειψης.
Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ υποστήριξε πως τα δύο κόμματα επιθυμούν να «χαϊδεύουν αυτιά» τόσο του μεγάλου κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των αυτοαπασχολούμενων.
Υποστήριξε ότι η διαμάχη Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηριστικά «κοροϊδίας». Όπως επισήμανε, πρόκειται για «ένα μπαλάκι που πάει και έρχεται ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παλιά ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, γύρω από προεκλογικές παροχές και υποτιθέμενους στόχους και προγράμματα».
Για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τα ζητήματα της φορολογία θα εξακολουθήσουν να επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Όπως επισήμανε, «η φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι στο 45%». Ως μεγάλο κεφάλαιο προσδιόρισε τις μεγάλες μετοχικές εταιρείες και μονοπωλιακούς ομίλους που δρουν στη χώρα και οι οποίοι είχαν μεγάλη κερδοφορία και στα χρόνια της κρίσης. Σημείωσε ότι «(μεγάλο κεφάλαιο) δεν είναι ο επαγγελματίας, ο αυτοαπασχολούμενος, ο μικρός».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι η φορολογική αντιμετώπιση των μεγάλων ομίλων πρέπει να είναι από αυτήν των αυτοαπασχολούμενων, κυρίως των φτωχών, των εργαζομένων, των υπαλλήλων και των μικρών επιχειρήσεων. «Ως ΚΚΕ, λέμε αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 για κάθε παιδί, για τη λαϊκή οικογένεια», τόνισε.
«Να καταργηθούν ΕΝΦΙΑ και έμμεσοι φόροι»
Ζήτησε «κατάργηση έμμεσων φόρων, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, στην υγεία, στα φάρμακα, στα τιμολόγια ενέργειας-ύδρευσης, στις επικοινωνίες, στα τηλέφωνα κ.λπ., κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, οριστική κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, απαλλαγή της πρώτης και δευτερεύουσας κατοικίας από τη φορολόγηση, όχι στη φορολόγηση αγροτικής γης των μικρών και μεσαίων αγροτών, φορολόγηση της υψηλής ακίνητης περιουσίας».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υποστήριξε ότι η αοριστία που ακολουθούν Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων υπάρχει για να αποσπάσουν την λαϊκή ψήφο χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Υποστήριξε ότι αφενός μεν και τα δύο κόμματα θα διατηρήσουν τα ίδια αντιλαϊκά νομοσχέδια και τη φορολογία λαϊκών στρωμάτων με το μεγάλο κεφάλαιο στο απυρόβλητο, αφετέρου δε λόγω προεκλογικής πίεσης «πρέπει να πουν κάτι και για τους μεγάλους αφήνοντας θολό ότι κάτι μπορεί να κάνουν κι εκεί».
Αποσαφήνισε ότι το ΚΚΕ δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, πρόσθεσε ότι «μόνος του (ο ΣΥΡΙΖΑ) ταυτίζεται σε ορισμένα». Εξήγησε ότι πρέπει να δει κανείς πώς τοποθετούνται συγκεκριμένα τα κόμματα στα κύρια και καθοριστικά ζητήματα, όπως στο ζήτημα της ΕΕ και της Ευρωζώνης για το αν «θα είσαι μέσα ή θα συγκρουστείς και θα αποδεσμευτείς».
Απαντώντας σε άλλο ερώτημα, είπε ότι «δεν χρειάζεται να στηρίζεις μια κυβέρνηση για να ψηφίσεις ένα νόμο που συμφέρει τον λαό αν τον φέρει στη Βουλή».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συγκρουστεί»
«Γελοιότητες» τα λεχθέντα από τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να συγκρουστεί, διότι δεν μπορεί να ζητήσει «μονομερή, ολοσχερή διαγραφή του χρέους, γιατί δεν το δημιούργησε ο λαός, μας έχετε επιβάλλει μια κατάσταση, ευθύνονται οι τραπεζίτες, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και αυτοί πρέπει να πληρώσουν και τέρμα. Αυτό πρέπει να πει κι αυτό σημαίνει σύγκρουση κι αυτό το λέει μόνο το ΚΚΕ».
Σε παρατήρηση ότι μια «ψήφος ανοχής» μπορεί να αποσυρθεί ανέφερε πως τα δύο κόμματα έχουν «διαφορετικές εντελώς στρατηγικές και προγράμματα, εκτός από κάποια που λέγονται για κοροϊδία και μπορεί να νομίζει ο κόσμος ότι ταυτίζεται και κάπου ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ. Τότε δεν μιλάς για σοβαρή εκλογική αντιπαράθεση ή για σοβαρή στήριξη ή για σοβαρή ανοχή και όλα αυτά».
Εκτίμησε ότι με βάση τα προγράμματα όλων των κομμάτων, εκτός του ΚΚΕ, μπορεί να γίνει κυβέρνηση, διότι δεν έχουν ριζικές διαφορές. Δεν απέκλεισε ούτε το ενδεχόμενο ακόμα και κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».
Καμιά διαφορά μεταξύ επιμήκυνσης και κουρέματος του χρέους
Για τον γ.γ. του ΚΚΕ η διαφορά μεταξύ επιμήκυνσης του χρέους και κουρέματός του δεν είναι σοβαρή. Επισήμανε ότι αμφότερες οι προτάσεις κινούνται στο πλαίσιο της Ε.Ε., της ευρωζώνης και της ενίσχυσης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς λέμε ότι δεν εξασφαλίζεται έτσι η έξοδος από την κρίση προς όφελος των εργαζομένων, αλλά πάλι προς όφελος της κερδοφορίας των λίγων».
Ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι ο λαός πρέπει να πάει στην κάλπη όχι μόνο για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του απέναντι στους προηγούμενους, αλλά με καθαρό μυαλό. Να μη δώσει «λευκή επιταγή» σε κάποιους «για να του κάνουν τα ίδια με διαφορετικά πρόσωπα», αλλά να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που από τη θέση «μιας πραγματικά δυναμικής λαϊκής αντιπολίτευσης και στη Βουλή και κυρίως στο κίνημα θα υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα, θα διεκδικεί ανάσες ανακούφισης και θα καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα».