Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ενα θεατρικό σαν «τεστ νοημοσύνης»

Ενα έργο-πρόκληση, γραμμένο από τον Γιώργο Βέλτσο και σκηνοθετημένο από τον Μιχαήλ Μαρμαρινό, το οποίο ξεφεύγει από τους συνηθισμένους θεατρικούς χώρους και... ξεχύνεται στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Αυτή είναι η «Αυτοκρατορία», η νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος -στην οποία συμπράττει και το ΜΜΘ-, που ξεκινά σήμερα επισήμως για το κοινό της συμπρωτεύουσας. Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα, δόθηκε μια πρώτη γεύση από την περφόρμανς σε μια ειδική προπαρουσίαση που έγινε στο όμορφο φουαγιέ του πολιτιστικού οργανισμού το οποίο... ατενίζει τη θάλασσα.
Λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της «Αυτοκρατορίας», η ταλαντούχα ηθοποιός και μέλος του θιάσου της παράστασης Εύα Σιμάτου μιλά στη «δημοκρατία» για το θέαμα που ο ίδιος ο συγγραφέας του, ο Γιώργος Βέλτσος, έχει αποκαλέσει «τεστ νοημοσύνης».

«Δεν θα έλεγα πως είναι μια παράσταση με την κλασική έννοια του όρου» εξηγεί η κυρία Σιμάτου. «Είναι μια περφόρμανς, μια θεατρική όπερα, όπου ο λόγος του Γιώργου Βέλτσου εκπροσωπείται από το σύνολο των ηθοποιών» συνεχίζει, εξηγώντας ότι η ίδια υποδύεται την αρχαία πόλη της Βαβυλώνας. «Αν και στο θεατρικό δεν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι, η Βαβυλώνα είναι η μοναδική που καταφέρνει να ξεχωρίζει. Και αυτό αφού αποτελεί τον κεντρικό άξονα της Αυτοκρατορίας η οποία είναι σε πτώση».

Το ξέφτισμα του πολιτισμού, η ανακύκλωση του χρόνου και της Ιστορίας, αλλά και η φθορά της εξουσίας είναι τα θέματα που θίγονται στην εν λόγω καλλιτεχνική δράση, η οποία, εκτός από τον απρόσμενο θεατρικό χώρο στον οποίο φιλοξενείται -το φουαγιέ-, περιέχει ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Και αυτό αφορά την έναρξη της παράστασης, μια και η «Αυτοκρατορία» ξεκινάει στις 16.00 και ολοκληρώνεται στη δύση του ηλίου.
«Τόσο ο χώρος όπου διαδραματίζεται η πλοκή, το γυάλινο κτίριο, όσο και η ώρα είναι ιδιαίτερα» τονίζει η ηθοποιός. «Μάλιστα κατά την παράσταση ο κόσμος θα μετατοπίζεται μέσα στον χώρο για να μπορεί να παρακολουθεί τους ηθοποιούς».
Στην πρώτη συνεργασία της με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό η κυρία Σιμάτου δηλώνει τυχερή που συμμετέχει σε αυτό το ενδιαφέρον θεατρικό εγχείρημα. «Αισθάνομαι πολύ όμορφα που συμμετέχω σε αυτή τη δουλειά. Διότι έχω την ευκαιρία να συμπράττω με ανθρώπους των οποίων η δουλειά και η γραφή με αφορά».

Τον υπόλοιπο θίασο της «Αυτοκρατορίας» απαρτίζουν οι Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ελένη Κιλινκαρίδου, Γιώργος Κολοβός, Κατερίνα Λούρα, Χρήστος Νταρακτσής, Χρήστος Παπαδημητρίου, Μιχάλης Σιώνας, Φίλιππος Τσαουσέλης, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ορέστης Χαλκιάς, Μαρίνα Χατζηιωάννου. Τη σκηνογραφία έχει κάνει ο Γιώργος Σαπουντζής.

* Info:
 Η παράσταση «Αυτοκρατορία» (I have your data) του Γιώργου Βέλτσου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού ξεκινά σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Καθηγήτρια υποκριτικής
Η ηθοποιός, η οποία πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε τις εμφανίσεις της στην παράσταση «Innerview» στο Ιδρυμα Κακογιάννης, παράλληλα με τις θεατρικές υποχρεώσεις της διδάσκει υποκριτική στο Αμερικανικό Κολέγιο. Ποια είναι τα μηνύματα όμως που δέχεται από τα... φιντανάκια του θεάτρου; «Σίγουρα υπάρχουν σπουδαστές ιδιαίτερα αξιόλογοι, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να ασχοληθούν με την υποκριτική, παρά τις δυσκολίες. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που δεν είναι σίγουροι για ποιον λόγο μπαίνουν στην περιπέτεια της ηθοποιίας».
Γιώτα Βαζούρα