Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα δίκαια του Μάκη Βορίδη

Συντάκτης: 
Δημήτρης Χριστόπουλος*


Ο Μάκης Βορίδης είναι, κατά πρόσφατη δήλωσή του, ένας «ακτιβιστής της Δεξιάς». Ενας συγκροτημένος πολιτικός του δεξιού εξτρεμισμού. Ο ακτιβιστής μας μπορεί πλέον να μην έχει την ανάγκη να κουβαλάει το τσεκούρι του, όπως όταν ήταν φοιτητής. Μπορεί επίσης –και το λέω ειλικρινά– να έχει πράγματι μετανιώσει για μια πράξη που τον εξέθεσε, αλλά, στα δύσκολα για εκείνον και την παράταξή του, θέλει να τα λέει τσεκουράτα.
Ετσι έκανε και προχθές στην εκδήλωση μεταξύ των πολιτικών του φίλων. «Το νόημα της αντιπαράθεσης είναι μια τεράστια ιδεολογική σύγκρουση. Είναι η σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων. Είναι η σύγκρουση μεταξύ της ελευθερίας και της πατρίδας (…), των ιδανικών της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας και του ισοπεδωτισμού που εκπροσωπεί η Αριστερά».
Η ως άνω πρόταση δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει το οικείο σύνθημα από την παράδοση της σκληρής Δεξιάς προκειμένου να μην αφήσει ούτε για τα προσχήματα περιθώρια παρερμηνείας. Αυτό είναι το νόημα της αντιπαράθεσης απερίφραστα. Μολονότι η όλη εκφορά και η κατάληξη της σχετικής τοποθέτησης, «δεν θα αφήσουμε με κανέναν τρόπο την Αριστερά να κυβερνήσει», έχουν έναν τόνο μάλλον απειλητικό προς το πολίτευμα, θέλω να πω πως ο κ. Βορίδης έχει τα δίκια του.
Εχει τα δίκια του διότι μας θυμίζει κάτι που μέσα στην προεκλογική ένταση έχει υποβαθμιστεί και στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ. Ως έναν βαθμό μόνο εύλογα. Η επόμενη Κυριακή δεν είναι μόνο η διαμάχη μεταξύ αυτών που θα παλέψουν να διαπραγματευτούν αποτελεσματικότερα από τους κυβερνώντες στην Ευρώπη. Είναι η διαμάχη μεταξύ δύο κόσμων, δύο αξιακών συστημάτων και πολιτικών σχεδίων: αυτού της «πατρίδας, θρησκείας, οικογένειας» με αυτόν της χειραφέτησης, της ισότητας και της αλληλεγγύης. Ή δεν είναι;
Ας είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι απέναντι στον «ακτιβιστή της Δεξιάς» επειδή μας θύμισε κάτι που δεν θα έπρεπε να υποβαθμίζουμε. Δίκιο έχει. Απλώς, όσο και να το φωνάζει, δεν ακούγεται, μέρες που είναι. Μήπως θα έπρεπε να το φωνάξουμε και εμείς μαζί του για να ακουστεί καλύτερα; Ναι, την ερχόμενη Κυριακή δίνουμε μια μάχη που δεν αφορά μόνο τη μεγάλη διαπραγμάτευση που έπεται. Αφορά και αυτά που είπε ο κ. Βορίδης: το ποια κοινωνία θέλουμε να αφήσουμε και τι κοινωνία να κάνουμε.
* Αν. καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
 http://www.efsyn.gr/arthro/ta-dikaia-toy-maki-voridi