Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Είναι λύση;

Κι ας πούμε ότι επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις και αναδεικνύεται πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Τι γίνεται από 'κεί και πέρα; Πώς φτιάχνει κυβέρνηση και μαζί με ποιον τη φτιάχνει, αφού εκείνους που θέλει (ΚΚΕ) δεν τον θέλουν κι εκείνοι που θα τον ήθελαν (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ίσως και ΝΔ) δεν τους θέλει αυτός;
Μένουν, βέβαια, οι ΑΝΕΛ - να μην τους ξεχνάμε. Αλλωστε, τις τελευταίες μέρες που κάποιες δημοσκοπήσεις τούς δείχνουν να μπαίνουν στη Βουλή, ο Καμμένος έχει καβαλήσει το καλάμι και μοστράρει ως συγκυβερνήτης στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Κι εδώ που τα λέμε είναι μια λύση προκειμένου να εξασφαλιστεί αριθμητικά η κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.
Είναι, όμως, λύση ή μήπως μας προκύψει το πρόβλημα της κοντής κουβέρτας που την τραβάς για να σκεπάσεις το στήθος σου και ξεσκεπάζονται τα πόδια σου; Αλλωστε ο Καμμένος έχει προειδοποιήσει. «Εμείς θα συμμετάσχουμε σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αν γίνουν σεβαστές οι κόκκινες γραμμές μας». Κι αυτή την επισήμανση -είτε απειλή την πείτε είτε υπόμνηση- καλό είναι να μην την ξεχνάμε.
Δεν θα είναι εύκολη η «επόμενη μέρα», ακόμη και για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν εννοώ μόνο τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει με τους εταίρους και δανειστές μας. Εννοώ και τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς και τους απαραίτητους συμβιβασμούς μεταξύ των διαφόρων τάσεων που, όπως αποδείχθηκε και στην προεκλογική περίοδο, δεν είναι καθόλου εύκολο να βρουν έναν κοινό βηματισμό και να σταθούν μόνο σε εκείνα που τους ενώνουν, παραμερίζοντας τα όσα τους χωρίζουν.
Φανταστείτε τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ να πασχίζει να βάλει σε τάξη τα εσωτερικά του και παράλληλα να πρέπει να ασχοληθεί και με τις «κόκκινες γραμμές» του Καμμένου, που και να θέλει κανείς δεν «παντρεύονται» με τίποτα με τα βασικά «πιστεύω» των συριζαίων. Και μην πάτε μακριά, δύο μόνο παραδείγματα. Πώς να βρεθεί κοινή γραμμή στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ή στο θέμα της αντιμετώπισης των οικονομικών προσφύγων; Δεν γίνεται να υπάρξει και πολύ περισσότερο να εφαρμοστεί τέτοια γραμμή.
Τελικά την Κυριακή το βράδυ θα έχουμε την απάντηση στο ένα μόνο από τα πολλά ερωτήματα που συνδέονται με την πορεία του τόπου. Για τα υπόλοιπα -και είναι πολλά- από Δευτέρα...

 ΕΡΡΙΚΟΣ ΜΠΑΡΤΖΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22790