Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Ο "ρεαλιστής" Χαρδούβελης, ο "ανυποχώρητος" Βενιζέλος και ο "αμφίθυμος" Σαμαράς ακόμη αναζητούν την έξοδο στην επόμενη ημέρα

Της Βίκυς Σαμαρά
Την έξοδο στην επόμενη ημέρα, η οποία περνά μέσα από την αξιολόγηση της τρόικας, αναζητεί ακόμη η κυβέρνηση, σε κατάσταση πανικού και σε θολό τοπίων λόγω των διαφορετικών γραμμών και πολιτικών επιδιώξεων των τριών βασικών πόλων δηλαδή του Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών και του κυβερνητικού εταίρου.
“Το βασικό είναι να έρθει η τρόικα και να ξεκινήσουμε, δεν πάμε σε καμία περίπτωση να κάνουμε τσαμπουκά” έλεγαν κυβερνητικές πηγές μετά τη χθεσινή νέα σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, συνδέοντας έτσι την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών με την περίφημη “επόμενη ημέρα”. Άλλωστε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μία πολύπλοκη και σύνθετη διαπραγμάτευση, που εξυπηρετεί δύο μεγάλους στόχους ταυτόχρονα, το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος και τη διαμόρφωση του νέου καθεστώτος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τον κ.Σαμαρά και τον κ.Βενιζέλο χθες ότι μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να έχει υπάρξει συμφωνία για την επιστροφή της τρόικας, διαφορετικά θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου ή τις αρχές του επόμενου.
Οι ρεαλιστές στο κυβερνητικό αυτό τρίγωνο αναμένουν από σήμερα η Ν.Δ να κινηθεί στη γραμμή της ανάγκης να υπάρξει συμφωνία για την επόμενη ημέρα έστω και εάν δεν είναι ιδανική, προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο επίσημης εμπλοκής.
Ακόμη βέβαια και να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή την προεδρική εκλογή, ήδη χαράσσεται η γραμμή άμυνας, που συνοψίζεται στη φράση “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δε συναινεί”. Στο ερώτημα δε πως να συναινέσει η αξιωματική αντιπολίτευση σε κάτι που ουδέποτε της ζητήθηκε, η απάντηση είναι ότι όπως έχει γράψει το news247 δεν αποκλείεται να κληθεί ο Αλέξης Τσίπρας να συμβάλλει στην εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας. Ο κ.Βενιζέλος δε με τις χθεσινές του αναφορές μετά τη σύσκεψη με τον κ.Σαμαρά περί “στείρας και αντιπαραγωγικής εσωτερικής κατάστασης” που “δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση”, ενδεχομένως έστρωσε αυτό το χαλί, αλλά και το πλαίσιο πιθανών εκλογών. Εν τω μεταξύ χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη άμεσα και ο κ.Χαρδούβελης έμμεσα επανέφεραν την απειλή του Grexit.
Δεν είναι όμως πιθανόν πολλά γαλάζια στελέχη να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Αδώνιδος Γεωργιάδη που τα έβαλε χθες με το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στον κυβερνητικό εταίρο την ευθύνη για τις παλινωδίες της Αθήνας που έχουν εξοργίσει ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο την τρόικα. Πολλοί στη Ν.Δ έχουν στο στόχαστρο τον κ.Χαρδούβελη και αγωνιούν πρωτίστως για τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους σε νέα μέτρα. Τόσο τα γαλάζια στελέχη όσο και το Μαξίμου στέκονται αμφίθυμοι μεταξύ της λογικής του οικονομικού επιτελείου και της γραμμής του κυβερνητικού εταίρου περί μη υποχώρησης έναντι της τρόικας που “απέτυχε σε όλες τις προβλέψεις της”.
Από χθες πάντως κατέστη σαφές ότι ο υπουργός Οικονομικών παραμένει αμετακίνητος στη θέση του, παρά τις τριβές και με το πρωθυπουργικό επιτελείο. Με το χθεσινό του “μανιφέστο” κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο κ.Χαρδούβελης έθεσε τους όρους του προκειμένου να παραμείνει στο πιο κομβικό ρόλο της διαπραγμάτευσης και αν μη τι άλλο δε συνάντησε τοίχο, αφού κανείς από τους δύο εταίρους δεν μπορεί να λάβει την απόφαση να τινάξει στον αέρα τη συζήτηση.
Πώς θα διαπραγματευθεί ειδικότερα η κυβέρνηση την επιστροφή της τρόικας
Κατά τη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα δεν ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα τόσο για το δημοσιονομικό κενό, αλλά το χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί για περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές. Αυτές όμως θα πρέπει να συμφωνήσει κεντρικά η δικομματική, ενώ ο χρόνος πιέζει.
Όσον αφορά σε ασφαλιστικό και ομαδικές απολύσεις, η θέση της Αθήνας είναι ενιαία και δεν έχει αλλάξει, ενώ το θέμα του ΦΠΑ στην πραγματικότητα έχει τελειώσει και δεν τίθεται προς συζήτηση από καμία πλευρά. Στα υπόλοιπα όμως, όπως ομολογούν οι “ρεαλιστές” του οικονομικού επιτελείου και του Μαξίμου θα χρειαστούν υποχωρήσεις.
Το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο για παράδειγμα, το οποίο άλλωστε θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πιλοτικά από το 2014 βάσει όσων είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση, δύσκολα μπορεί να αποφευχθεί, αναζητείται απλώς με ποια μορφή θα προχωρήσει. Συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ, που μετά βεβαιότητας θα προκαλέσουν αντιδράσεις, θα πρέπει τουλάχιστον να ανακοινωθούν, έστω και εάν επί της ουσίας παραπεμφθούν στο μέλλον.
Παρά την εικόνα αδιεξόδου και την αμετακίνητη στάση των εταίρων και δανειστών, που μοιάζουν να μην έχουν διάθεση να φανούν “μαλακοί” απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση όταν ξέρουν ότι σε λίγους μήνες έτσι κι αλλιώς μπορεί να την έχει διαδεχθεί μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη δικομματική και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο έχουν την ελπίδα ότι μέχρι αύριο Παρασκευή θα έχει απαντήσει η τρόικα.
Από τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών με τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους φαίνεται καταρχήν να γίνονται δεκτά τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ο οποίος πρέπει να κατατεθεί αύριο, ενώ νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

http://news247.gr/eidiseis/politiki/o_realisths_xardouvelhs_o_anypoxwrhtos_venizelos_kai_o_amfithymos_samaras_akomh_anazhtoun_thn_eksodo_sthn_epomenh_hmera.3149905.html