Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Κυβέρνηση: Ψάχνουν ελιγμούς για τα μέτρα με φόντο το αδιέξοδο με την τρόικα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ

Μικροκομματικά τερτίπια με την προεδρική εκλογή και την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να διαχειριστεί το απόλυτο αδιέξοδο, στο οποίο είχαν φτάσει ώς χθες το βράδυ οι συζητήσεις με την τρόικα. Πάντως, το σκηνικό εμπλοκής, οι απαιτήσεις της τρόικας και τα σενάρια για την "επόμενη μέρα" αναδεικνύουν την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του πρωθυπουργού, ο οποίος ξέχασε τη στρατηγική "καθαρής εξόδου" στις αγορές και το "σκίσιμο" των Μνημονίων και πλέον επικεντρώνει τις προσπάθειές του μόνο στον "διαχωρισμό" ορισμένων από τις απαιτήσεις της τρόικας, ώστε να φύγουν από την τελευταία αξιολόγηση και να κολλήσουν στη συμφωνία για τη γραμμή προληπτικής πίστωσης.
Μετά το χθεσινό "μανιφέστο" Χαρδούβελη αλλά και τη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου παρόντος του υπουργού Οικονομικών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναδείχθηκε πλήρως το κενό στρατηγικής, αλλά και το πλήρες αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν τη δικομματική οι έως τώρα επιλογές της.

Κόλπα

Η αμετακίνητη στάση των δανειστών, αλλά και η χθεσινή απειλή της εκπροσώπου της Κομισιόν πως αν δεν έρθει η τρόικα και δεν υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση, δεν πρόκειται να συζητηθεί η "επόμενη μέρα" μετά το Μνημόνιο περιορίζουν ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια ελιγμών του Αντ. Σαμαρά. Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αρχίσει, υπογείως, να πιέζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεχάσει και τις τελευταίες εναπομείνασες "κόκκινες γραμμές", ενώ πλέον η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη μετακίνηση ορισμένων μέτρων γι' αργότερα. Μ' άλλα λόγια, το Μαξίμου επιδιώκει να "πάνε πάσο" για μερικές... εβδομάδες οι δανειστές σε σκληρά μέτρα που ζητούνται στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης (ομαδικές απολύσεις, ασφαλιστικό) και να δεχθούν τη... σύναψη των μέτρων αυτών στο Μνημόνιο που θα συνοδεύει τη γραμμή προληπτικής πίστωσης.
Βεβαίως, το Μαξίμου δεν λέει "όχι" στα μέτρα - περιορίζεται απλώς στο να ζητεί την ολιγοήμερη αναβολή τους. Αυτό διότι, ενώ η αξιολόγηση από την τρόικα πρέπει να λήξει μέσα στον Δεκέμβριο για να "κλείσει" ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης και να υποστηρίξει ότι έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο, υπάρχουν άλλα σχέδια για τη συμφωνία για τη γραμμή προληπτικής πίστωσης. Συγκεκριμένα, το πρωθυπουργικό επιτελείο ουδέποτε εγκατέλειψε τη σκέψη να χρησιμοποιήσει τη νέα συμφωνία ως διακύβευμα - είτε για την προεδρική εκλογή, ζητώντας 180 ψήφους για την επικύρωσή της, είτε ως διακύβευμα εκλογών.

Αδιέξοδοι χειρισμοί

Μ' άλλα λόγια, η χθεσινή δήλωση του Ευ. Βενιζέλου πως "δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε" δεν αφορά στην ουσία των μέτρων, αλλά (ίσως) στο χρονοδιάγραμμα λήψης τους, αν η κυβέρνηση δεν υποχωρήσει και σ' αυτή τη στρατηγική.
Άλλωστε, το τελευταίο τρίμηνο έχουν καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος όλα τα επιμέρους "αφηγήματα" που έχουν καταστρωθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στα τέλη του καλοκαιριού, ο Αντ. Σαμαράς προανήγγελλε ότι η κυβέρνηση "διώχνει το ΔΝΤ" και θα παραιτηθεί από τις δόσεις για το 2015 και το 2016. Μετά, εφευρέθηκε η "διαπραγμάτευση στο Παρίσι", ως συμβολισμός... εκδίωξης της τρόικας από την Αθήνα. Η διαπραγμάτευση, ωστόσο, δεν πήγε καλά, οι τροϊκανοί άνοιξαν τα χαρτιά τους για τα μέτρα που θέλουν και ακολούθησε η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Τότε, ο Αντ. Σαμαράς δήλωνε πως "σκίζει τα Μνημόνια κάθε μέρα", διαφήμιζε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις -που "ξήλωσε" μερικώς την περασμένη Παρασκευή- και η κεντρική στρατηγική της κυβέρνησης ήταν να ροκανίζει χρόνο, με την ελπίδα ότι οι δανειστές θα έκαναν πίσω σε ορισμένα θέματα. Ωστόσο, η στάση της κυβέρνησης ενεργοποίησε επιθετικά ανακλαστικά των δανειστών, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πήραν την ανιούσα, το Χρηματιστήριο παρουσίασε εικόνα κραχ και άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια εμπλοκής. Οι ελπίδες της κυβέρνησης πως η τρόικα θα "ξεχνούσε" ορισμένα μέτρα δεν επιβεβαιώθηκαν και, πλέον, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος αναζητούν τρόπο άρσης του αδιεξόδου, με συνομιλητές του Γκ. Χαρδούβελη να δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι "πρέπει ώς τη Δευτέρα να έχουμε συμφωνία για την άφιξη της τρόικας, αλλιώς έχουμε πρόβλημα...".

http://www.avgi.gr/article/4908404/kubernisi-psaxnoun-eligmous-gia-ta-metra-me-fonto-to-adiexodo-me-tin-troika