Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Έρχεται τσουχτερό "μπουγιουρντί" για τι χωματερές της Ηλείας

Ανακοινώνονται οι χρηματικές ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Τέσσερες – επισήμως - παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν στην Ηλεία από τις 49 συνολικά σε όλη τη χώρα, και σε λίγες μέρες, στις 2 Δεκέμβρη, αναμένεται το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ανακοινώσει την επιβολή χρηματικής ποινής στην Ελλάδα που αγγίζει τα 22 εκ. ευρώ και επιπλέον 54.450 ευρώ για κάθε ημέρα μέχρι το κλείσιμο και την αποκατάσταση τους!
Με το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων να παραμένει άλυτο, την κατασκευή του εργοστασίου και του ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά να μην έχει ακόμα ξεκινήσει και την αδειοδότηση χώρων για την προσωρινή διαχείριση μέσω της δεματοποίησης ή άλλων μεθόδων να καθυστερεί τραγικά, οι δήμοι της Ηλείας εξακολουθούν να «θάβουν» τα σκουπίδια ή να τα μεταφέρουν εκτός Νομού, «αιμορραγώντας» οικονομικά τα ταμεία τους.  Η τελευταία μάλιστα λύση, αποτελεί επιλογή του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούν τα σκουπίδια, επιβάλλοντας ουσιαστικά τη μεταφορά τους σε περιοχές που διαθέτουν στοιχειώδεις συνθήκες διαχείρισης.
Το χρονικών των καταδικαστικών αποφάσεων
Η Ελλάδα καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2005 για τη λειτουργία 1.125 παράνομων χωματερών.
Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε και πάλι την προδικαστική διαδικασία, καθώς η χώρα μας δεν είχε συμμορφωθεί, και τον περασμένο Ιούνιο η υπόθεση κατέληξε και πάλι στο Δικαστήριο.
Η Ελλάδα θα τιμωρηθεί για την ύπαρξη (τον Ιούνιο, οπότε και εκδικάστηκε η υπόθεση) 70 ενεργών χωματερών και ακόμα 223 κλειστών που δεν είχαν αποκατασταθεί. Με δεδομένο όμως ότι το πρόστιμο θα μειώνεται κατά 150 ευρώ ημερησίως για κάθε χωματερή που κλείνει ή/και αποκαθίσταται, η ελληνική πλευρά εξαντλεί τους τελευταίους μήνες όλα τα περιθώρια ελιγμών ώστε η δημοσιοποίηση της απόφασης να βρει τη χώρα με όσο το δυνατόν λιγότερες χωματερές.
Οι χωματερές της Ηλείας ωστόσο που βρίσκονται στους δήμους Ανδραβίδας Κυλλήνης, Πηνειού, Ζαχάρως και Κρέστενας δεν μπορούν να κλείσουν αν δε βρεθεί μια συνολική λύση για την διαχείριση των σκουπιδιών όλης της Ηλείας. Το υπουργείο Περιβάλλοντος,  το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα προωθώντας λύσεις, όπως η μεταφορά σκουπιδιών σε λειτουργούντες ΧΥΤΑ ή η «προσωρινή διαχείριση», ήτοι η «αποθήκευση» των απορριμμάτων με κάποια στοιχειώδη επεξεργασία, μέχρι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα παραμένει, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα.
Σημειώνεται ότι όλες οι χωματερές, είτε έχουν κλείσει είτε λειτουργούν, έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα προς αποκατάσταση (ΕΠΠΕΡΑΑ ή ΠΕΠ). Ήδη στην Ηλεία, η πλειοψηφία των παράνομων χωματερών που λειτουργούσαν στο παρελθόν έχουν αποκατασταθεί.

Πηγή

ilialive.gr