Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πύργος: Αδράνεια από τη δημοτική αρχή για το Πάρκο Ξυστρή


ksistris_maketa


Αδιαφορία εντοπίζει η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ

Αδράνεια της δημοτικής αρχής Πύργου, για το σπουδαιότερο ίσως έργο που εκτελείται αυτή τη στιγμή στην πόλη, την ανάπλαση του εργοστασίου Ξυστρή, εντοπίζει σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Πρωινής» η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ.
«Διαπιστώνεται αδιαφορία στην υλοποίηση κάποιων υποχρεώσεων που έχει ο δήμος Πύργου αναφορικά με εργασίες που οφείλει να εκτελέσει όπως η μετατόπιση δυο λυόμενων αιθουσών του 1ου λυκείου που γειτνιάζει με την έκταση, για την διαμόρφωση της δεύτερης εισόδου στην πίσω πλευρά επι της οδού Έλληνος Στρατιώτη και κάποιες άλλες παρεμβάσεις» ανέφερε γνώστης του θέματος και πρόσθεσε ότι το έργο, είναι ενταγμένο στο ΕΠΣΑ, έχει δημοπρατηθεί, εκτελείται και σίγουρα πρέπει να συνεχιστεί.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή Πύργου, έχει πολλές φορές εκφραστεί αρνητικά ως προς την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου που θα δώσει πνοή στην πόλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Θεματικό Πάρκο… απεντάσσεται! Αν και κάτι τέτοιο για την ώρα δεν είναι εφικτό, αναφέρουμε ότι η διαφωνία της δημοτικής αρχής, εστιάζεται, κυρίως στην χρήση μέρους της έκτασης που έχει προβλεφθεί για την μόνιμη ανάπτυξη υπαίθριας στεγασμένης λαϊκής αγοράς. Επιπλέον, διαφωνεί με την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ιστορικού φουγάρου που σύμφωνα με τις μελέτες, θα παραμείνει μαζί με κάποια κτίρια της πρώην ελαιουργίας ως σήμα κατατεθέν του παρελθόντος. Και όλα αυτά, παρότι η δημοτική αρχή έχει εντάξει το «Θεματικό Πάρκο Ξυστρή» στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 ως συνεχιζόμενο έργο με το ποσό των 2 εκ. ευρώ.
Η αδιαφορία της δημοτικής αρχής, στην υλοποίηση του Θεματικού Πάρκου Ξυστρή, προκαλεί εύλογα προβληματισμό και ερωτηματικά δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο και σπουδαίο αναπτυξιακό έργο, το οποίο μπορεί να υπολογίζεται στις επιτυχίες της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δε παύει όμως να είναι ένα έργο που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα της πόλης. Για αυτό και μόνο, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται θετικά όπως άλλωστε οφείλει να κάνει κάθε νέα δημοτική αρχή συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας κάθε τι σπουδαίο των προκατόχων της…
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό κόστος των έργων ανάπλασης που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνουν πέρα από το θεματικό πάρκο, τον πράσινο περίπατο μέχρι και το συγκρότημα των κτιρίων του σιδηροδρομικού σταθμού, ξεπερνά τα 4,4 εκ. ευρώ. Η ολοκλήρωση τους σύμφωνα πάντα με τα χρονοδιαγράμματα, τοποθετούνταν στα τέλη του… 2014 και όπως γίνεται αντιληπτό, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί να δοθεί παράταση…
Κική Κολοβέρου
kkoloverou@yahoo.gr

Πηγή

εφημερίδα Πρωινή