Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

H Ρωσία απειλεί να κλείσει τον εναέριο χώρο της

Σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση ότι θα δώσει «ασύμμετρη απάντηση» εάν υπάρξουν νέες κυρώσεις σε βάρος της έστειλε η Μόσχα. Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προχωρήσει ακόμη και σε απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της Ρωσίας εάν οι δυτικοί της εταίροι επιμείνουν «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».
Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti,ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρει: "Εάν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα". Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία σχολίασε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σήμερα σε εφαρμογή, αλλά είπε ότι ενδεχομένως να ανασταλούν ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.