Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Θα διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Ανατολική Ουκρανία;

Θα διατηρηθεί η κατάπαυση πυρός στην Ανατολική Ουκρανία;
Η έκβαση της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα προωθηθεί η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Ντονμπάς, που διεκδικούν μεταξύ άλλων να μιλούν στη γλώσσα τους, τα ρωσικά
Έντονοι φόβοι ότι το καθεστώς Ποροσένκο απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την ομολογία μιας μεγάλης ήττας, ανασυγκροτεί τις δυνάμεις του και θα επιχειρήσει με την πρώτη αφορμή ανακατάληψη πόλεων και περιοχών, που ελέγχουν οι ρωσόφωνοι αντάρτες.
O πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος του προέδρου Πούτιν Σεργκέι Μάρκοφ εκτιμά ότι η αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου και η συγκέντρωση περισσότερων μονάδων στην περιοχή επιβεβαιώνουν την πρόθεση της ουκρανικής ηγεσίας να επιχειρήσουν νέες επιθέσεις. «Η κατάπαυση πυρός δεν θα ξεπεράσει τις δύο εβδομάδες», εκτιμά ο Μάρκοφ, ο  οποίος πιστεύει ότι πολλοί στο Κίεβο φοβούνται την πραγματική ειρήνη, διότι τότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια αληθινή έρευνα για την πυρπόληση του Μεγάρου των Συνδικάτων στην Οδησσό στις 2 Μαΐου, όπου κατά ανεπίσημες εκτιμήσεις έχασαν τη ζωή τους περισσότερα από εκατό άτομα, για την κατάπνιξη των διαδηλώσεων στη Μαριούπολη στις 9 Μαΐου, όπου σκοτώθηκαν εν ψυχρώ δεκάδες πολίτες, καθώς και την κατάρριψη του Μπόινγκ της Μαλαισίας, για την οποία η Δύση προτιμά να μη μιλά εδώ και πολλές εβδομάδες. Κατά τη γνώμη του Μάρκοφ το «κόμμα του πολέμου» στην Ουάσιγκτον απαιτεί από κοινού με το «κόμμα του πολέμου» στο Κίεβο να συνεχίσει ο Πετρό Ποροσένκο την πολεμική επιχείρηση «έως το τέλος».
Ο Ποροσένκο κατανοεί φυσικά πολύ περισσότερο από τους αφιονισμένους συνομιλητές του ότι το «τέλος» μπορεί να φορά κάλλιστα τον ίδιο, όπως αποκαλύπτουν και οι απειλές της εθνικιστικής μερίδας του στρατεύματος, που προειδοποιούν ότι σχεδιάζουν ένα ακόμη «Μαϊντάν», αυτή τη φορά για να ανατρέψουν τον Ποροσένκο και τη «διεφθαρμένη» παρέα του, «που πρόδωσε και παρέδωσε στα χέρια των Ρώσων το Ντονμπάς».
Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές η έκβαση της εκεχειρίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα προωθηθεί η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Ντονμπάς, που διεκδικούν μεταξύ άλλων να μιλούν στη γλώσσα τους, τα ρωσικά, να διατηρήσουν εκτενή δικαιώματα άσκησης εξωτερικών οικονομικών σχέσεων, δηλαδή να εμπορεύονται ελεύθερα, όπως έπρατταν με τη Ρωσία και να εκλέξουν τοπική ηγεσία της αρεσκείας τους στις πρόωρες εκλογές. Η συμφωνία έγινε με τη λογική ότι οι δύο περιφέρειες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ αποτελούν ουκρανικά εδάφη, όμως κατά τους αντάρτες οι συνομιλίες αυτές καθ’ εαυτές είναι η ντε-φάκτο αναγνώριση της αυτόνομης ύπαρξης των Λαϊκών Δημοκρατιών τους, πολύ περισσότερο, που «ουδείς εγκατέλειψε ή θέτει υπό αμφισβήτηση τον τελικό στόχο, που είναι η ανεξαρτησία των περιοχών μας», κατά τον Ίγκορ Πλότνιτσκι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΛΔ του Ντονιέτσκ οι περαιτέρω συνομιλίες στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής, που θα συνεχιστούν τελικά όχι αύριο, αλλά σε μία περίπου εβδομάδα, θα επιβεβαιώσουν ότι οι σχέσεις του Ντονμπάς με το Κίεβο μπορεί να γίνεται πλέον μόνο με «υπογραφή διμερών συμφωνιών», που θα προβλέπουν το πλαίσιο και τον όγκο των διμερών ανταλλαγών.
Απαισιόδοξος είναι και ο Ισπανός εθελοντής Ραμίρο Γκόμεζ, ο οποίος εγκατέλειψε την ειρηνική ζωή του για να πολεμήσει στο πλευρό των ρωσόφωνων ανταρτών και κατά της «κατάφωρης αδικίας, που επιτελείται» με το μαζικό θάνατο αμάχων στην Ανατολική Ουκρανία. Ο Γκόμεζ εκτιμά ότι ο Ποροσένκο, όπως έχε πράξει τουλάχιστον άλλες 3 φορές, δεν θα τηρήσει ως το τέλος την εκεχειρία, στην οποία προσχώρησε με σκοπό να αναδιατάξει το στράτευμά του, που έχασε πάρα πολλές θέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.
Όπως ομολόγησε ο πρωθυπουργός της ΛΔ του Ντονιέτσκ Αλεξάντρ Ζαχάρτσενκο επιτεύχθηκε μέχρι στιγμής μόνο ο πρώτος στόχος των ανταρτών, δηλαδή η αναγνώρισή τους ως συνομιλητές με αυτόνομη οντότητα, δυστυχώς όμως παραμένει ακόμη ο στόχος να σταματήσει η εξόντωση του αμάχου πληθυσμού, που συνεχίζεται κοντά στο Ντονιέτσκ και τη Μαριούπολη. Μπορεί κάποιοι από τους αναγκαστικά μετακινηθέντες πρόσφυγες να άρχισαν να ξεθαρρεύουν και να επιστρέφουν στα σπίτια τους με την ελπίδα μιας διαρκέστερης ειρήνης, όμως η κατάσταση μοιάζει να «μυρίζει μπαρούτι» και να κρέμεται από μία κλωστή πριν εκραγεί και πάλι.


Read more: http://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/492345/tha-diatirithei-i-katapaysi-pyros-stin-anatoliki-oykrania#ixzz3CiDu3NgMhttp://www.newsbomb.gr/bloggers/edo-mosha/story/492345/tha-diatirithei-i-katapaysi-pyros-stin-anatoliki-oykrania