Με νομοτεχνικές βελτιώσεις «πολλαπλής» ανάγνωσης επανήλθε χθες στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για το αντιρατσιστικό, που ταλανίζει την κυβέρνηση για περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, στην προσπάθειά του να κάμψει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που είχε εκφράσει η «ομάδα των 38» το προηγούμενο διάστημα, έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημά τους και έτσι, με βάση τις νέες τροποποιήσεις, πέρα από τους αρνητές του Ολοκαυτώματος θα τιμωρείται πλέον και όποιος επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τις γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων, όπως είναι για παράδειγμα η γενοκτονία των Ποντίων, που αναγνωρίστηκε το 1994. Το έως τώρα επιχείρημα βάσει του οποίου δεν αναγραφόταν η Γενοκτονία των Ποντίων ήταν ότι η Βουλή έχει αναγνωρίσει 53 γενοκτονίες, ενώ η προηγούμενη ρύθμιση μιλούσε μόνο για γενοκτονίες που έχουν αναγνωρίσει τα διεθνή ή τα ελληνικά δικαστήρια.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει για όσους υποκινούν, διεγείρουν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδων προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή ή την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως τρία χρόνια και χρηματικά πρόστιμα από 5.000 έως και 20.000 ευρώ.
Από τη μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εισηγήτρια Βασιλική Κατριβάνου, αν και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις διατάξεις περί των αξιόποινων πράξεων για ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού, δήλωσε την αντίθεσή της στις προσθήκες για τις γενοκτονίες. «Απέναντι στα θύματα των Ποντίων και των Αρμενίων -τιμάμε αυτά τα θύματα- όμως λέμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας ή εθνικής πλειοδοσίας» τόνισε η ίδια επισημαίνοντας ότι είναι θέμα των επιστημόνων να αποδείξουν αν είναι γενοκτονία ή εθνοκάθαρση. Την πλήρη αντίθεσή της με το σχέδιο νόμου εξέφρασε και η βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ. Μαρία Ρεπούση, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων. Η πρώτη που θα βρεθεί απέναντι στον νόμο είναι η ίδια και οι «απόψεις» της, που εδώ και πολλά χρόνια δηλητηριάζουν ανεξέλεγκτα την ελληνική κοινωνία.http://www.dimokratianews.gr/content/27850/δειλές-ήταν-τελικά-οι-αλλαγές-στο-αντιρατσιστικό-νομοσχέδιο-όσον-αφορά-τη-γενοκτονία-τ