Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Επι της αρχής ψηφίστηκε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η τελευταία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών, ενω οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή το καταψήφισαν.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προανήγγειλε ότι δεν θα κάνει δεκτές τις τροπολογίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, ισχυριζόμενος ότι το θέμα χρειάζεται μελέτη και εκτιμώντας ότι πρέπει να ενταχθεί στο οικογενειακό Δίκαιο.
Το ΠΑΣΟΚ επέμεινε στην τροπολογία του για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ υπέρ της επέκτασης του συμφωνούν συμβίωσης τάχθηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κωνσταντόπουλος.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν διώκει το ρατσιστικό έγκλημα και επέκρινε την έλλειψη ουσιαστικής προστασίας για τα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων καθώς και την έλλειψη αντιρατσιστικής εκπαίδευσης τόσο στα σχολεία όσο και στους δημόσιους λειτουργούς. Επί του επίμαχου της άρνησης των γενοκτονιών η B. Κατριβάνου μίλησε για ποινικοποίηση που πλήττει την ελευθερία του λόγου.
Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση τόνισε ότι αυτές οι διατάξεις ανοίγουν την όρεξη στους "εμπόρους της μνήμης".
Η πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα χαρακτήρισε το σχετικό άρθρο casus belli, συνδέοντας το με την ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας από την ΕΕhttp://www.avgi.gr/article/3877884/psifistike-epi-tis-arxis-to-antiratsistiko-nomosxedio