Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Καίριο πλήγμα στις βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας Οι ΗΠΑ εντείνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «Θα απαντήσουμε κατάλληλα» λέει η Μόσχα Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, που πλήττουν κυρίως τις βιομηχανίες πετρελαίου και άμυνας ενώ έχουν επίσης σκοπό να περιοριστεί η πρόσβαση μεγάλων ρωσικών τραπεζών στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ανακοίνωσαν σήμερα οι ΗΠΑ, μετά κα τις νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις. Με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα, με γνώμονα όμως να μην θιγούν τα ρωσικά συμφέροντα.


http://www.enet.gr/?i=news.el.8emata&id=447159

φωτ: AFPφωτ: AFPΣτο στόχαστρο τω κυρώσεων μπανει για πρώτη φορά η Sberbank, η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει στοιχείων ενεργητικού, καθώς απαγορεύουν στους Αμερικανούς και στις αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται μαζί της και να κάνουν συναλλαγές διάρκειας μεγαλύτερης των 30 ημερών.
Οι κυρώσεις αφορούν επίσης τη Rostec, μια μεγάλη ρωσική κρατική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην τεχνολογία και στους εξοπλισμούς, καθώς και πέντε ακόμη κρατικές εταιρίες αμυντικών τεχνολογικών προϊόντων: τις OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB και JSC NIIP.
Όσο για τον πετρελαϊκό τομέα οι κυρώσεις θα επηρεάσουν τις έρευνες και την παραγωγή στην Αρκτική, σε υπεράκτια και σε σχιστολιθικά κοιτάσματα για πέντε ρωσικές εταιρείες: τις Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil, Surgutneftegas και Rosneft.
«Τα βήματα αυτά υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιταχθεί στην επιθετικότητα της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λου και πρόσθεσε ότι η οικονομική και διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχίζει να εντείνεται όσο “οι ενέργειές της δεν ανταποκρίνονται στα λόγια (της ηγεσίας) της”.
Τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ αφήνουν ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο της άρσης αυτών των κυρώσεων αν σημειωθεί πρόοδος ως προς την επίτευξη ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία. Τα νέα μέτρα θα αρθούν ανάλογα με την κατάσταση επί του πεδίου και κυρίως αν, όπως συνόψισε ο Μπαράκ Ομπάμα, "η Ρωσία τιμήσει πλήρως τις δεσμεύσεις της" μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η οποία συνήφθη πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στην Ουκρανία και τους φιλορώσους αυτονομιστές.
Από σήμερα άλλωστε τέθηκαν σε εφαρμογή και οι νέες κυρώσεις της ΕΕ. Οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να προσθέσουν 24 προσωπικότητες, "μεταξύ των οποίων οι νέοι ηγέτες του Ντονμπάς, τα μέλη της κυβέρνησης της Κριμαίας καθώς και ρώσοι αξιωματούχοι και ολιγάρχες", στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποιών στρέφονται οι στοχευμένες κυρώσεις, ο οποίος θα αριθμεί πλέον 119. Οι νέες κυρώσεις απαγορεύουν επίσης οποιαδήποτε χρηματοδότηση του χρέους τριών ρωσικών επιχειρήσεων του αμυντικού τομέα και τριών της ενέργειας, μεταξύ των οποίων οι πετρελαϊκές εταιρείες Rosneft και Transneft, καθώς και του πετρελαϊκού τμήματος της γιγάντιας Gazprom.
Το Κρεμλίνο προειδοποιεί
 
Αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.
 
“Δεν καταλαβαίνω καν τι ακριβώς είναι αυτές οι τελευταίες κυρώσεις” είπε και πρόσθεσε ότι “ίσως κάποιος δεν χαίρεται που η διαδικασία κινείται σε ειρηνική πορεία”. Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσαμπέ, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η επιβολή των κυρώσεων μοιάζει «λίγο παράξενη» ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ειρηνευτική διαδικασία περιλαμβανομένης μιας κατάπαυσης του πυρός.
 
«Όταν η κατάσταση οδεύει προς μία ειρηνική επίλυση, γίνονται ενέργειες που έχουν ως στόχο τη διατάραξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» σημείωσε. «Εδώ και καιρό είμαστε πεπεισμένοι ότι οι κυρώσεις ως ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής είναι αναποτελεσματικές και πρακτικά δεν αποφέρουν ποτέ το επιθυμητό τους αποτέλεσμα — ακόμα και αν αφορούν μικρές χώρες. Φυσικά η πολιτική των κυρώσεων επιφέρει κάποια πλήγματα, μη εξαιρουμένων εκείνων που τις επιβάλλουν».
 
Ταυτόχρονα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Μόσχα «εξετάζει» την επιβολή αντιποίνων αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν εις βάρος της ρωσικής οικονομίας.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβφρόφ σχολίασε άλλωστε ότι η Μόσχα “θα αντιδράσει με ήρεμο και κατάλληλο τρόπο, πρώτα απ’ όλα, με άξονα την ανάγκη υπεράσπισης των συμφερόντων μας”.
 
Χθες ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Αντρέι Μπελούσοφ, προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα μπορούσε, επιπλέον με το εμπάργκο στα διατροφικά προϊόντα, να περιορίσει τις εισαγωγές ορισμένων οχημάτων ή καταναλωτικών αγαθών, όπως προϊόντων ένδυσης.
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ