Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

''Η χθεσινή απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, βάση της οποίας η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αποτελεί μια εξαιρετικά κρίσιμη εξέλιξη που πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Χριστόφορος Φωκαΐδης.




Με την απόφαση αυτή το Διεθνές Δικαστήριο δημιουργεί νέα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά στην προοπτική διεκδίκησης ανεξαρτησίας από αυτόνομες περιοχές σε διάφορες χώρες του κόσμου, ανέφερε.



Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως σημαντικές αποφάσεις στο τομέα του διεθνούς δικαίου θα πρέπει να τυγχάνουν ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης και δεν μπορούν να υποτιμηθούν ούτε και ως προς τις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να έχουν στην περίπτωση της Κύπρου, ιδιαίτερα, εάν ληφθεί υπόψη η εκμετάλλευση που θα τύχει το όλο θέμα από την Τουρκία αλλά και σχεδιασμοί που διαφαίνονται σε περίπτωση ναυαγίου των εν εξελίξει συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.



Είπε ακόμη πως δεν πρέπει να διαφεύγει της ανάλυσης μας και όλη η πολιτική εξέλιξη των πραγμάτων που οδήγησαν, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του Κοσόβου, στην σταδιακή αναγνώρισή του από διάφορες χώρες και σήμερα στην εν λόγω απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου.



Συνεχίζοντας ανέφερε πως η περίπτωση του Κοσόβου δεν είναι η ίδια με την περίπτωση της Κύπρου και πως αυτό θα πρέπει να αποτελέσει το μήνυμα που θα πρέπει να στείλουμε μέσα από μια συντονισμένη διπλωματική εκστρατεία που θα αναλάβουμε διεθνώς.



Κανένας εφησυχασμός δεν δικαιολογείται σε καμιά περίπτωση, δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης.



Παράλληλα κάλεσε σε αξιοποίηση της επόμενης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης και οριακής καμπής στην οποία βρίσκεται το εθνικό μας θέμα, προς το σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης και συγκροτημένης στρατηγικής, που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα δεδομένα για αντιμετώπιση πιθανών δυσχερειών και κινδύνων.



Ο μόνος τρόπος για να οικοδομηθεί η απαραίτητη ενότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μεταβολή της τουρκικής στάσης προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, είναι, όπως δήλωσε ο κ. Φωκαΐδης, ένας συνολικός σχεδιασμός πορείας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες όλων των πολιτικών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, μέσα από κοινή στόχευση και κοινή δράση.




http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=84111&-V=news&w=