Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Απόπειρα κατά του Αχμαντινετζάντ;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--




Σε αυτοσχέδια πυροτεχνήματα που χρησιμοποίησαν θερμοί οπαδοί του Αχμαντινετζάντ αποδίδουν επισήμως οι ιρανικές αρχές τον ήχο έκρηξης που καταγράφηκε την ώρα που η αυτοκινητοπομπή του Ιρανού Προέδρου κατευθυνόταν από το αεροδρόμιο της πόλης Χαμεντάν στο κέντρο της, όπου εκφώνησε ομιλία. Η πληροφορία έκανε άμεσα το γύρο του κόσμου, με τις περισσότερες πηγές να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας.



Την εκδοχή αυτή μετέδωσαν, αρχικά, και αρκετά ιρανικά μέσα, όπως το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων «Fars», που ανασκεύασε λίγο αργότερα, για να υιοθετήσει την επίσημη εκδοχή των πυροτεχνημάτων. Αντίθετα, αρκετές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μάλιστα προσκείμενες στη συντηρητική πτέρυγα του καθεστώτος, όπου ανήκει και ο Αχμαντινετζάντ, όπως η Khabaronline.ir, επέμεναν ότι επρόκειτο για απόπειρα δολοφονίας με χειροβομβίδα, από την οποία γλίτωσε ο Πρόεδρος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες, ενώ αναφέρεται μία σύλληψη.



Οσο αντιφατική είναι η πληροφόρηση εντός, άλλο τόσο είναι και η πληροφόρηση εκτός Ιράν. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν τις αντικρουόμενες αυτές απόψεις και την επίσημη εκδοχή. Το αραβικό δίκτυο «Al Arabiya», επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στον Πρόεδρο, υποστηρίζει ότι επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, η οποία, τελικά, έπληξε αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογράφους και προεδρικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί τραυματίες, αλλά ο αριθμός τους δε διευκρινίζεται.



Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ, πάντως, προχώρησε κανονικά στην προγραμματισμένη ομιλία, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και δεν αναφέρθηκε στο περιστατικό.



Πιέσεις

Κατά τα άλλα, η Ουάσιγκτον άσκησε πιέσεις στην Ιαπωνία αυτή τη φορά, για να λάβει ακόμη σκληρότερα μέτρα σε βάρος του Ιράν. Το Τόκιο έχει, ήδη, εγκρίνει σειρά κυρώσεων στο πλαίσιο της απόφασης του ΟΗΕ, με απαγορεύσεις σε εταιρείες και έλεγχο μεταφοράς καταθέσεων.



Αργότερα, χτες, ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε έκρηξη σε πετροχημική εγκατάσταση στο νότο της χώρας, κοντά στο λιμάνι Ασαλεγιέν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν δύο. Τα αίτια ερευνώνται.



http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5780628&publDate=5/8/2010