Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Απόπειρα δολοφονίας κατά του προέδρου του Ιράν

Σε? άκακο πυροτέχνημα αποδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα χθες σε όχημα της αυτοκινητοπομπής του προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κατά την επίσκεψή του στην πόλη Χαμαντάν, στα δυτικά του Ιράν.



«Κάποια τοπικά πρακτορεία αποκάλεσαν αυτό το άκακο πυροτέχνημα έκρηξη χειροβομβίδας και άλλα το αποκάλεσαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, προκαλώντας σύγχυση», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο IRNA και επισημαίνει ότι η κροτίδα εκτοξεύτηκε από έναν? ενθουσιώδη οπαδό του προέδρου. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο δεν σχολίασε την είδηση, ενώ το αγγλόφωνο κανάλι Press TV υποστήριξε την επίσημη εκδοχή, διαψεύδοντας ότι η προεδρική αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση.





Τα δίκτυα

Ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα, ωστόσο, όπως το Al Arabiya, βεβαιώνουν ότι πρόκειται για επίθεση και μάλιστα για απόπειρα δολοφονίας του Ιρανού προέδρου. Αναφερόμενο σε δικές του πηγές, το δίκτυο επισήμανε στο δελτίο ειδήσεων ότι ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εκτοξεύτηκε εναντίον αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η συνοδεία του προέδρου και δημοσιογράφοι και ότι υπήρξαν τραυματισμοί αλλά και μία σύλληψη.



Η επίθεση έγινε καθώς η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο της πόλης, με προορισμό το τοπικό στάδιο, όπου ο Αχμαντινετζάντ είχε προγραμματίσει ομιλία. «Υπήρξε επίθεση, δεν συνέβη τίποτε στο προεδρικό αυτοκίνητο. Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρούμε ποιος κρύβεται από πίσω», δήλωσε εξάλλου στο Ρόιτερ αξιωματούχος της ιρανικής κυβέρνησης.



Ο ίδιος ο Αχμαντινετζάντ παρουσιάστηκε ζωντανά στην τηλεόραση λίγο μετά το συμβάν, στο οποίο όμως δεν αναφέρθηκε καθόλου. Τη Δευτέρα, πάντως, είχε κατηγορήσει το Ισραήλ ότι συνωμοτεί για να τον δολοφονήσει. Ιρανοί αναλυτές πάντως εκτιμούν -κυρίως λόγω της προχειρότητας της επίθεσης- ότι δεν προέρχεται από τις βασικές αντιπολιτευτικές οργανώσεις, αρκετές από τις οποίες δρουν στα βόρεια της χώρας. Η οργάνωση Μουτζαχεντίν Καλ, που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει τεθεί εκτός νόμου στο Ιράν, αρνήθηκε, μέσω του εκπροσώπου της στη Γαλλία, οποιαδήποτε ανάμειξη στην απόπειρα δολοφονίας.



Οι αναλυτές επισημαίνουν με ικανοποίηση το γεγονός ότι επισήμως η Τεχεράνη κρατά χαμηλά τους τόνους για το συμβάν, το οποίο ο Αχμαντινετζάντ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ως «πολύτιμο εργαλείο» στη ρητορική του κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης. «Το γεγονός δείχνει ότι δεν είναι όλα καλά στο Ιράν και ότι, αντίθετα από τη συμβατική αντίληψη, δεν είναι όλα υπό έλεγχο», επισημαίνει ο Μεχρντάντ Κονσάρι, Ιρανός ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, με έδρα το Λονδίνο.


http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12337&subid=2&pubid=49095148