Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΠΡΟΣ – ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

ΚΥΠΡΟΣ – ΡΩΣΙΑ - ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ




Η επίσπευση των διαδικασιών για ολοκλήρωση της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και ταυτόχρονη έξοδο της Κύπρου από τη λεγόμενη μαύρη λίστα, αλλά και το θέμα των ναυλωμένων πτήσεων από τη Ρωσία στην Κύπρο, συζητήθηκαν κατά την 6η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Κύπρου-Ρωσίας για θέματα οικονομικής συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης. Της Επιτροπής προήδρευσε από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης και από ρωσικής ο Υφυπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Ιγκόρ Μανίλοφ.



Οι κ. Σταυράκης και Μανίλοφ υπέγραψαν με την ολοκλήρωση της Συνόδου, Πρωτόκολλο Οικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.



Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης τόνισε ότι η Ρωσία είναι ίσως ο πιο σημαντικός οικονομικός και εμπορικός εταίρος της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές οι επαφές και αυτές οι συμφωνίες που υπογράφονται έχουν τεράστια σημασία διότι ακριβώς μπορούν να αυξήσουν και τον τουρισμό και τις ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο, αλλά και σίγουρα να δημιουργήσουν βελτιωμένη συνεργασία σε διάφορα θέματα που αφορούν τις δύο χώρες».



Το πιο σημαντικό στοιχείο της συνεδρίας, είπε ο κ. Σταυράκης, είναι η απόφαση που έχει ληφθεί για επίσπευση όλων των διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, και η ταυτόχρονη έξοδος της Κύπρου από την ούτω καλούμενη μαύρη λίστα.








http://www.cna.org.cy/website/announcedisplay2.asp?id=3