Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρκία: Έκκληση κουρδικής οργάνωσης για αποχή από τα σχολεία

Το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας στηρίζει την πρόθεση των Κούρδων να μη στείλουν τα παιδιά τους σχολείο, ως διαμαρτυρία για το ότι δεν γίνεται εκπαίδευση στη γλώσσα τους.




Η έκκληση κουρδικής οργάνωσης προς τους κούρδους της Τουρκίας να μη στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία, το διάστημα 20 -25 Σεπτεμβρίου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εκπαίδευσης στην κουρδική γλώσσα, είναι το θέμα που θα προκαλέσει ένταση στην Τουρκία, αφού την έκκληση στηρίζει και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.



Εδώ και λίγο καιρό η «Κίνηση για την Κουρδική Γλώσσα και την Εκπαίδευση» αναρτά σε διάφορα σημεία της Νοτιοανατολικής Τουρκίας πανό με τα οποία καλούνται σε αποχή οι κουρδικής καταγωγής μαθητές και γίνεται λόγος για αφομοίωση.



Χτες, ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την έκκληση και τόνισε ότι και το δικό του παιδί δεν θα πάει στο σχολείο επί πέντε μέρες.



Σε γραπτή ανακοίνωσή της η υπουργός Παιδείας, Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι συνταγματικό και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού η κατάχρηση της κηδεμονίας συνιστά κακομεταχείριση» . Η υπουργός επισήμανε ότι «αυτό δεν θα επιτραπεί, ακόμη και αν αυτοί που δεν θα στείλουν τα παιδιά στο σχολείο είναι οι ίδιοι οι γονείς τους. Γεννάται δικαίωμα νόμιμης διαδικασίας σχετικά με τους γονείς αυτούς» .



Άλλο ζήτημα που δείχνει ότι το κουρδικό θα είναι από τα σημαντικά τρέχοντα ζητήματα στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής είναι και η υπό εξέλιξη συζήτηση για το αν θα συνεχιστεί, ή όχι, η μονομερής κατάπαυση του πυρός εκ μέρους του ΡΚΚ. Στο δημοψήφισμα, το φιλοκουρδικό κόμμα είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους του να απόσχουν από την ψηφοφορία, κάτι που συνέβη στους νομούς της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.



www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/09/blog-post_3529.html#ixzz0zifpqybD