Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

Νικαίας Αλέξιος: ''Ο Σταυρός προκαλεί την ανθρώπινη λογική''

Αιγάλεω | Θάνος Θανόπουλος

Σε κλίμα κατάνυξης και βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στο Αιγάλεω.
Στον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. Γερβάσιο Φράγγου και τους συνεφημερίους του.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κορύφωση του Θείου Δράματος.
''Φτάσαμε αισίως και φέτος στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Ενώπιόν μας η πονεμένη μορφή του Χριστού. Θλιμμένος ο Κύριος και για τα δεινά που υφίσταται ως Άνθρωπος. Θλιμμένος για τους εμπτυσμούς, τους κολαφισμούς και τις μαστιγώσεις και βέβαια τον οδυνηρό-λυτρωτικό Σταυρό, αλλά περισσότερο θλιμμένος για την ανθρωπότητητα, που δείχνει να μη θέλει να ξεφύγει από το τέλμα της φθοράς και της απώλειας'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Νικαίας τόνισε: ''Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται διαφορετικά τα πράγματα. Γι' αυτό και «ο λόγος ο του σταυρού τοις μεν απολλυμένοις μωρία εστί, τους δε σωζομένοις ημίν δύναμις Θεού εστί» (Α' Κορ. 1,18). Ο Σταυρός προκαλεί την ανθρώπινη λογική. Δυσκολεύονται κάποιοι να δεχτούν πως είναι δυνατόν να πάσχει ο Θεός; Πως μπορεί ο Θεός που πεθαίνει, να δίνει ζωή στους ανθρώπους''.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: ''Ο δρόμος που οδηγεί στον Θεό προφανώς και δεν είναι ο δρόμος της ανθρώπινης σοφίας. Ο δρόμος που μας φέρνει κοντά στο Θεό είναι ο δρόμος της αγάπης, η οποία είναι πάνω από όλα. Εφεξής, μετανοημένοι και αγαπημένοι, σηκώνουμε τον Σταυρό του Κυρίου και όσο μπορούμε βοηθάμε και τους αδελφούς να σηκώσουν κι εκείνοι τον δικό τους σταυρό, στη σκιά του Σταυρού του Κυρίου, από τον Οποίο αντλούμε δύναμη, χαρά, παρηγοριά, ελπίδα και ζωή''.
Τέλος να αναφερθεί ότι εκατοντάδες πιστοί «πλημμύρισαν» τον περικαλέστατο Ιερό Ναό για να βιώσουν την κορύφωση του Θείου Δράματος και να προσκυνήσουν το Σώμα του Κυρίου στον λαμπρά στολισμένο Επιτάφιο.
https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/28585-nikaias-alejios-o-stauros-prokalei-tin-anthropini-logiki-foto