Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις: Εκτός Χρηματιστηρίου το Mega – Όλα κρίνονται μέχρι την Παρασκευή!

Σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της “Τηλέτυπος”, ιδιοκτήτρια εταιρεία του τηλεοπτικού σταθμού Mega  προχώρησε πριν από λίγο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς! 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκρινε ότι, σε συνέχεια της από 7.3.2016 ανακοίνωσης της εν λόγω εταιρείας, δε διασφαλίζεται η προστασία του επενδυτικού κοινού και η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών αυτής και αποφάσισε να ζητήσει από το Χρηματιστήριο Αθηνών όπως προβεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 1 του άρθρου 17 του ν.3371/2005.
Οι μετοχές της Τηλέτυπος θα παραμείνουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης μέχρι η ανωτέρω εταιρεία να παράσχει ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό για α) τα αποτελέσματα της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, β) τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί ή προτίθεται να προβεί η Εταιρεία, δοθέντος ότι την 29.2.2016 έχει λήξει η περίοδος χάριτος (waiver) που είχε τεθεί από τις πιστώτριες τράπεζες, και γ) τυχόν άλλες πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ορθή πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού.
Όπως αποκάλυψε από χθες ο Lykavitos.gr (δες εδώ) παράταση της αγωνίας για μερικές μέρες για το Mega αφού σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας “Τηλέτυπος” ορίστηκε νέα σύγκληση του ΔΣ της εταιρείας έως την 11-3-20116.
Η ανακοίνωση της “Τηλέτυπος” έχει ως εξής: “Το Διοικητικό της Συμβούλιο της Τηλέτυπος στην προγραμματισμένη συνεδρίασή του σήμερα με θέμα την πιστοποίηση καταβολής ποσού της από 26.05.2015 αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά ποσόν έως 15.118.950 ευρώ, ανέβαλε την συζήτηση του θέματος για επόμενη συνεδρίασή του έως την 11.3.2016.”
Νωρίτερα ο Lykavitos.gr έγραφε
Η πιο μεγάλη ώρα  για το Mega, αφού εάν μέχρι το απόγευμα δεν καλυφθεί η “μαύρη τρύπα” 15 εκατομμυρίων ευρώ όλα είναι πιθανά για το “Μεγάλο Κανάλι”.
Από το περάσει το μάνατζμεντ της ιδιοκτήτριας εταιρείας Τηλέτυπος στις πιστώτριες Τράπεζες, έως και το οριστικό λουκέτο!  
Πραγματικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι τελικά θα πράξουν οι τρεις βασικοί – μέτοχοι αλλά και πρωταγωνιστές του πολιτικο-μηντιακού θρίλερ που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Και το οποίο έχει να κάνει με την βίαιη αναδιανομή τηλεοπτικών συχνοτήτων “με εντολή Μαξίμου” μέχρι την σύγκρουση έως εσχάτων στην Δικαιοσύνη με βασικούς αντίδικους τον ΔΟΛ και την Κυβέρνηση.
Το τοπίο είναι εξαιρετικό θολό. Αφού η πλευρά Βαρδινογιάννη δεν δείχνει μέχρις στιγμής διατιθεμένη να συμμετέχει στην αύξηση, πρώτον  γιατί ευελπιστεί να πάρει μόνη της τηλεοπτική άδεια για το Star και δεύτερον γιατί διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως όλα τα προηγούμενα είχε ελάχιστη έως μηδαμινή συμμετοχή στο μάνατζμεντ του καναλιού.
Η πλευρά Μπόμπολα – του Φώτη Μπόμπολα αφού ο Γεώργιος Μπόμπολας φαίνεται σταδιακά να έχει αποτραβηχτεί από το προσκήνιο – μπορεί να μπει στο κόλπο της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου μόνο στην περίπτωση που αναλάβει το μάνατζμεντ (καθώς και την πολιτική γραμμή) του καναλιού. Και το “καράβι” να γείρει υπερ Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ήδη συμβεί με το “Εθνος”.
Μαζί με τον Φώτη Μπόμπολα βρίσκεται και ο Δημήτρης Μάρης, με τον οποία ακούγεται πως κατέχουν συνεταιρικά την, με προσωρινή άδεια,  στοιχηματική ιστοσελίδα Stoiximan.
Παράλληλα ο Μάρης είναι ιδιοκτήτες δεκάδων ιστοσελίδων στο διαδίκτυο (, huffingtonpost.gr, news247.gr, sport24.gr)  ενώ είναι και μέτοχος στην εφημερίδα “Δημοκρατία” η οποία το τελευταίο διάστημα παίζει φουλ φιλοκυβερνητικά.
Τον γόρδιο δεσμό πάντως στο Mega, εάν τελικα δεν οδηγηθούμε σε μια ακραία λύση, καλείται να λύσει ο Σταύρος Ψυχάρης.
Ο οποίος στο ξεκίνημα της διαδικασίας εμφανίστηκε διατεθειμένος να καλύψει μόνος του την ΑΜΚ ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά στην πορεία φαίνεται να έκανε πίσω. Με βασικό σκεπτικό ότι ακόμη και εάν καλυφθεί η αύξηση μπορεί τελικά η κυβέρνηση και ο Παππάς να αποφασίσουν να μην δώσουν νέα άδεια στο κανάλι μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Τι μπορεί να συμβεί
Τα βασικά σενάρια για την επόμενη μέρα είναι τρία.
Σενάριο 1: Το ΔΣ της Τηλέτυπος να ακυρώσει την ΑΜΚ και να προχωρήσει  εκ νέου σε χρονικό διάστημα που οι συνθήκες θα είναι καλύτερες.
Ωστόσο η νομοθεσία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας όταν πρόκειται για αρνητικά ίδια κεφάλαια και μάλιστα όταν η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.Και άρα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή η κυβέρνηση και ο Παππάς να τραβήξουν το Μega από την πρίζα.
Σενάριο 2: Το Mega περνά στις πιστώτριες Τράπεζες και στην συνέχεια αυτές αναλαμβάνουν το μάνατζμεντ του σταθμού καθώς και την ανεύρευση (πιθανώς) νέων μετόχων. οι οποίοι θα κληθούν να αναλάβουν εκτός από την ΑΜΚ και τα τεράστια δάνεια των προηγουμένων ετών, που αγγίζουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Σενάριο 3ο: Ο Σταύρος Ψυχάρης να αναλάβει μόνος ( ή με κάποιον νέο “παίκτη”)  του την κάλυψη του ποσού της αύξησης του Μετοχικού κεφαλαίου του Mega, και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο του “μαγαζιού”. Πολύ δύσκολο σενάριο αν αναλογιστεί κανείς πως απαιτούνται 15 εκατομμύρια cash σε μια περίοδο που δεν κυκλοφορεί σεντς στην αγορά. Πάντως αυτό σενάριο δεν θα πρέπει να το αποκλείσουμε εντελώς, στην περίπτωση που ο Ψυχάρης βρει τελικά κάποιον ισχυρό εταίρο να βάλει τα 15 εκατομμύρια.
Υπάρχει τέλος και η πολύ αρνητική εκδοχή, η εταιρεία Τηλέτυπος να οδηγηθεί σε λύση, οι Τράπεζες να χάσουν κοντά στα 200 εκατομμύρια δάνεια και να μπει λουκέτο στο Mega.
Όλα είναι ανοιχτά και πιθανά…
http://lykavitos.gr/archives/264657