Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Την επόμενη εβδομάδα οριστικές αποφάσεις για το προσφυγικό - Νέα Σύνοδος Κορυφής

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίαςστις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, χωρίς να προκύψει οριστική συμφωνία, καθώς οι αποφάσεις παραπέμπονται σε νέο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την επόμενη εβδομάδα. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, έπειτα  από τις νέες αξιώσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Συμφωνήσαμε ότι οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα είναι πολύ υψηλές και πρέπει να μειωθούν. Σήμερα καταγράψαμε την πρόοδο που επετεύχθη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Τουρκία επανεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για επιστροφή μεταναστών από την Ελλάδα», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο ο Ντόναλντ Τουσκ και συνέχισε:
Στόχος είναι οι fast – track επιστροφές μεταναστών στην Τουρκία. Συμφωνήσαμε με την Τουρκία, την επιστροφή παράτυπων μεταναστών, την επιτάχυνση της αλλαγής θεώρησης βίζας, την επιτάχυνση των κονδυλίων προς την Τουρκία και επιπλέον χρηματοδότησης για υποδομές. Συμφωνήσαμε στην επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων,
Οι ημέρες της παράνομης μετανάστευσης τελείωσαν, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τόνισε πως «ο κ. Νταβούτογλου συμφώνησε η χώρα του να παίρνει πίσω τους παράτυπους μετανάστες που θα διασώζονται στα τουρκικά χωρικά ύδατα».
Παράλληλα , ο κ. Τουσκ επεσήμανε πως θα δοθεί κατά προτεραιότητα έκτακτη βοήθεια προς την Ελλάδα για να τη στηριχθεί σε αυτή τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

«Τα 3 δισεκατομμύρια είναι πολύ σημαντική βοήθεια. Η Τουρκία δεν είναι επαίτης χρημάτων, γιατί έχουμε ήδη καταβάλει 10 δισεκατομμύρια για τους πρόσφυγες, από τον προϋπολογισμό μας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της χώρας Αχμέτ Νταβούτογλου. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα δοθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, διευκρινίζοντας ότι τα 3 δισεκατομμύρια, ήταν απλά η αρχική βοήθεια που προβλεπόταν. Και σημείωσε λέγοντας ότι η επιπλέον χρηματοδότηση είναι πολύ σημαντική. «Απαιτούμε δίκαιο καταμερισμό ευθυνών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε και συνέχισε:
Αυτοί που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Η Τουρκία θα είναι το καταφύγιο των απανταχού θυμάτων. 
«Είμαι ευγνώμων σε Τουσκ και Μέρκελ, αλλά και σε όλους τους πολιτικούς ηγέτες που βρέθηκαν εδώ, καθώς είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις. Κουβεντιάσαμε για το πώς μπορούμε να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Συρίας. Μιλήσαμε και με το ΝΑΤΟ για την παρουσία του στα σύνορα μας και την προστασία της Τουρκίας, έναντι οποιασδήποτε απειλής. Στις 18 θα τα ξαναπούμε και ελπίζουμε να κάνουμε πραγματικότητα τους στόχους που βάλαμε σήμερα» κατέληξε ο κ. Νταβούτογλου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ υπογράμμισε ότι ΕΕ και Τουρκία έφτασαν σε επί της αρχής συμφωνία. «Η Τουρκία θα δεχτεί όσους δεν υπόκεινται σε διεθνή νομική προστασία. Θα δεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία και θα υπάρχει μετεγκατάσταση από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ. Μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα της παρανομίας, δεν χρειάζεται οι Σύροι να πληρώνουν τους διακινητές» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτίμησε πως με αυτό τον τρόπο θα ανακουφιστεί και η Ελλάδα καθώς θα φύγει βάρος από τις πλάτες της χώρας. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες θα ζήσουν σε καλές συνθήκες στην Τουρκία, με επαρκή τροφή και εκπαίδευση. Τα 3 δισεκατομμύρια θα γίνουν περισσότερα μετά το 2018. Ένα κομμάτι της λύσης είναι η αποκατάσταση των όρων της Σένγκεν, η ομαλότητα θα επανέλθει μέχρι το τέλος του έτους» συνέχισε ο Γιουνκέρ. «Η Ελλάδα πρέπει να στηριχθεί, και πρέπει επίσης να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων» είπε ο στη συνέχεια αναφερόμενος στη βοήθεια προς την χώρα μας. 
Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα:
Μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου, οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στη μετανάστευση, ειδικότερα το θέμα του Δυτικού Βαλκανικού Διαδρόμου. Καλωσόρισαν τη συζήτηση με τον τούρκο πρωθυπουργό για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και την πρόοδο που επετεύχθη στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης. Η Τουρκίαεπιβεβαίωσε τη δέσμευσή της στην εφαρμογή της διμερούς συμφωνίας επανδεισδοχής με την Ελλάδα για να δεχθεί γρήγορη επιστροφή όλων των μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία στην Τουρκία και να δεχθεί τους παράτυπους μετανάστες που διασώζονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα.
Οι ηγέτες συμφώνησαν πως χρειάζονται δυνατές κινήσεις ώστε να κλείσουν οι διάδρομοι που χρησιμοποιούν οι διακινητές, να σπάσει επιχειρηματικό τους μοντέλο, να προστατευτούν τα εξωτερικά σύνορα και να τελειώσει η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. Πρέπει να σπάσουμε τον δεσμό μεταξύ τη εισόδου σε μία βάρκα και της εγκατάστασης στην Ευρώπη.
Για αυτό τον λόγο υπογράμμισαν τη σημασία της δραστηριότητας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που άρχισε επίσημα σήμερα. Κάλεσαν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τη δραστηριότητα. Καλωσόρισαν θερμά τις πρόσθετες προτάσεις από την Τουρκία για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και συμφώνησαν να εργαστούν στη βάση των αρχών που περιέχουν:
  • Επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά με έξοδα της ΕΕ.
  • Μετεγκατάσταση για κάθε σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία, άλλον έναν σύρο από την Τουρκία σε κράτος μέλος της ΕΕ, μέσα στο πλαίσιο των τρεχουσών δεσμεύσεων.
  • Την επιτάχυνση της εφαρμογής φιλελευθεροποίησης της βίζας με όλα τα κράτη – μέλη, με απώτερο σκοπό την άρση όλων των απαιτήσεων για τους τούρκους πολίτες, το αργότερο στα τέλη Ιουνίου.
  • Την επιτάχυνση της εκταμίευση των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του πρώτου σκέλους των σχεδίων πριν από τα τέλη Μαρτίου και την απόφαση για περαιτέρω χρηματοδότηση για κατασκευή υποδομών για τους σύρους.
  • Την προετοιμασία για την απόφαση ανοίγματος νέων ενταξιακών κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.
  • Να εργαστούν μαζί με την Τουρκία σε οποιαδήποτε κοινή προσπάθεια βελτίωσης τις ανθρωπιστικής κατάστασης εντός της Συρίας, που θα βοηθούσε τους ντόπιους και τους πρόσφυγες να ζουν σε περιοχές ασφαλέστερες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προωθήσει αυτές τις προτάσεις και θα μελετήσει τις λεπτομέρειές τους με την τουρκική πλευρά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης με τον τούρκο πρωθυπουργό την κατάσταση με τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία.
Οι ηγέτες υπενθύμισαν πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18 και 19 Φεβρουαρίου αποφάσισε να επιστρέψει σε μία κατάσταση που όλα τα μέλη της Σένγκεν τηρούν τον κώδικα της συνθήκης, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαιτερότητες των θαλασσίων συνόρων και τον περιορισμό της προσέγγισης μέσω θαλάσσης. Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου πρέπει να τελειώσουν.
Για να καταστεί αυτό βιώσιμο, απαιτείται δράση στα εξής σημεία:
  • Στήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και να γίνει ότι είναι δυνατόν για να βοηθηθεί στη διαχείριση τη κατάστασης που γεννήθηκε από αυτή την εξέλιξη. Είναι συλλογική ευθύνη της ΕΕ να ζητήσει γρήγορα και αποδοτικά κινητοποίηση όλων των μέσων και των πόρων, με τη συνδρομή των κρατών – μελών.
  • Παροχή άμεσης και αποδοτικής απάντησης στην πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση επί του πεδίου. Έκτακτη βοήθεια θα παρασχεθεί από την Κομισιόν σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα, άλλα κράτη – μέλη και ΜΚΟ, στη βάση της αξιολόγησης των αναγκών μέσω ενός σχεδίου απάντησης. Σε αυτό το πλαίσιο οι ηγέτες καλωσορίζουν την πρόταση της Κομισιόν για παροχή έκτακτης βοήθειας και καλούν το Συμβούλιο να την υιοθετήσει πριν τη Σύνοδο του Μαρτίου, επεκτείνοντας στα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και καλούν την αρμόδια αρχή να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα.
  • Παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα για διαχείριση των εξωτερικών της συνόρων, περιλαμβανομένων αυτών με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Και την διασφάλιση της ορθής λειτουργίας των hotspots, με πλήρη ταυτοποίηση, καταγραφή και ελέγχους ασφαλείας. (…) Η Frontex θα ξεκινήσει πρόσθετη έκκληση για αξιωματικούς σε όλα τα hotspots και όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν για αυτό μέχρι την 1η Απριλίου. Η Europol θα αναπτύξει τάχιστα αξιωματικούς σε όλα τα hotspots για να ενισχυθούν οι έλεγχοι ασφαλείας και να στηριχθούν οι ελληνικές αρχές στη μάχη τους κατά των διακινητών.
  • Συνδρομή της Ελλάδας στη διασφάλιση ενός συνεκτικού, μεγάλης κλίμακας σχεδίου επαναπροωθήσεων στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, επένδυση στην Ελληνοτουρκική συμφωνία επαναπροώθησης και από την 1η Ιουνίου στην συμφωνία επαναπροώθησης ΕΕ – Τουρκίας.
  • Επιτάχυνση της εφαρμογής της μετεγκατάστασης ώστε να ελαφρυνθεί η Ελλάδα από το μεγάλο βάρος που αντιμετωπίζει. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα ξεκινήσει νέα πρόσκληση για παροχή εθνικής τεχνογνωσίας στο σύστημα ασύλου της Ελλάδας και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να απαντήσουν άμεσα. Τα κράτη – μέλη επίσης πρέπει να παράσχουν περισσότερα μέρη για μετεγκατάσταση. Η Κομισιόν θα διενεργεί μηνιαίους ελέγχους για την εφαρμογή των δεσμεύσεων ως προς τη μετεγκατάσταση.
  • Συνέχεια στη στενή συνεργασία με τα κράτη μη μέλη της ΕΕ στον Βαλκανικό Διάδρομο και παροχή οποιασδήποτε βοήθειας.
  • Εφαρμογή των υπαρχουσών συμφωνιών μετεγκατάστασης και συνέχιση της διαβούλευσης για τη δημιουργία ενός σχεδίου εθελοντικής μετεγκατάστασης από την Τουρκία.
  • Λήψη όλων των μέτρων αναφορικά με το άνοιγμα νέων προσφυγικών διαδρόμων. Συμφωνήθηκε να ενταθεί η μάχη κατά των διακινητών.
  • Υλοποίηση ως προτεραιότητα όλων των στοιχείων του οδικού χάρτη της Κομισιόν για επιστροφή στην ομαλότητα στη Σένγκεν, ώστε να τελειώσουν οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι και να επιστρέψει η λειτουργία της Ζώνης στην κανονικότητα πριν το τέλος του έτους.
Το έγγραφο αυτό δεν δημιουργεί νέες δεσμεύσεις στα κράτη μέλη ως προς τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση.
Αυτά τα έκτακτα μέτρα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο της παρούσας κατάστασης και πρέπει να βρίσκονται υπό συνεχή αναθεώρηση. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιστρέψει στο θέμα της μετανάστευσης στη Σύνοδο του Μαρτίου, ώστε να εδραιώσει την κοινή ευρωπαϊκή εφαρμογή του συνεκτικού σχεδίου για τη μετανάστευση. 
http://newpost.gr/politiki/520522/xwris-symfwnia-me-thn-toyrkia-oloklhrwthhke-h-synodos-ndash-synexizontai-oi-diapragmateyseis