Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ Η σύγκρουση των τριών κέντρων εξουσίας Μάχη για την εξουσία και όχι για τη Δημοκρατία διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της περασμένης Παρασκευής. Ιντριγκες, ανατολίτικα παζάρια, φανατισμοί και αιματοχυσίες που σοκάρουν τη Δύση βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Τουρκία.

Ο πόλεμος για την επικράτηση στην εξουσία γίνεται σκληρός και αδυσώπητος, σύμφωνα με την εικόνα που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση και η οποία παρουσιάστηκε χτες το πρωί κατά τη διάρκεια διυπουργικής σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών.
Ο Ερντογάν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όχι με «κλάδο ελαίας» και με ενωτικό λόγο, αλλά με το «γιαταγάνι» του σουλτάνου ώστε με όποιο τίμημα, με όσο αίμα και εάν χρειαστεί, να δημιουργήσει «αυτοκρατορική εξουσία»!
Η Δύση παρακολουθεί ανήσυχη τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία, δηλώνει ότι στηρίζει τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, αποφεύγοντας ωστόσο τον όρο «δημοκρατική κυβέρνηση Ερντογάν» και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν του δίνει «λευκή επιταγή»!
Αυτή τη στιγμή η διαπάλη εξουσιών εντός της Τουρκίας είναι η εξής:
• Το καθεστώς Ερντογάν που στηρίχθηκε στον θρησκευτικό φανατισμό και στα λαϊκά στρώματα.
• Το οικονομικό κατεστημένο. Λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια επιτεύχθηκαν μεγαλύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης, υπήρξε διεύρυνση της αστικής τάξης, η οποία τώρα ζητάει συμμετοχή στη νομή της εξουσίας με περισσότερα προνόμια.
• Η ελίτ του κρατικού μηχανισμού που είχε δημιουργήσει το κοσμικό κεμαλικό κράτος μέσω του Στρατού, της Δικαιοσύνης και των δημόσιων υπηρεσιών.
Γι' αυτό και τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα ο Ερντογάν, στην προσπάθειά του να ελέγξει το παιχνίδι εξουσίας, φυλακίζει στρατιωτικούς και διώχνει δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους.
Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς και κανείς δεν μπορεί να διαβλέψει με σιγουριά το αποτέλεσμα της διαπάλης μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της κοινωνικοοικονομικής ελίτ. Για παράδειγμα το ρήγμα στον τουρκικό στρατό φαντάζει ολοένα και μεγαλύτερο όσο περνούν οι ώρες και οι μέρες από την εκδήλωση του πραξικοπήματος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.
Μέσα από το πλήθος των πληροφοριών που φτάνουν στην Αθήνα από διάφορα κρατικά κανάλια και υπηρεσίες προκύπτει το γενικό συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι ρευστή, καθώς το καθεστώς Ερντογάν δεν διαθέτει τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αυτή τη στιγμή ο τουρκικός στρατός φαίνεται ότι έχει τριχοτομηθεί:
• Στους καθεστωτικούς του Ερντογάν.
• Στους κεμαλικούς-κοσμικούς που παλαιότερα διέθεταν την πλειοψηφία στο στράτευμα.
• Στους γκιουλενιστές. Πρόκειται για ισλαμιστές του Κινήματος Χιζμέτ, οπαδοί του ιμάμη Γκιουλέν, φανατικού πολεμίου του Ερντογάν που παραμένει αυτοεξόριστος στην Πενσυλβανία των ΗΠΑ.
Αλλωστε το ότι ο Ερντογάν δεν ελέγχει το στράτευμα φαίνεται από τις κινήσεις που έκανε μέσα στο Σαββατοκύριακο.
- Εθεσε σε «καραντίνα» τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος ήταν εξαφανισμένος τις πρώτες ώρες εκδήλωσης του πραξικοπήματος, υποτίθεται είχε κρατηθεί από τους πραξικοπηματίες.
- Πρωτοπαλίκαρο του Ερντογάν αποδείχτηκε ο διοικητής της 1ης Στρατιάς (Ανατολική Θράκη), ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής «κράτησε» την Κωνσταντινούπολη και ο οποίος αμέσως από το πρωί του Σαββάτου ανέλαβε τη θέση «κλειδί» του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ. Επί της ουσίας τοποτηρητής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ μέχρι την εκδίωξή του!
- Συνελήφθη στο μεταξύ και ο διοικητής της Στρατιάς Αιγαίου.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα πληροφορία που έφτασε στην Αθήνα και αξιολογείται με ιδιαίτερη προσοχή έχει να κάνει με τον ρόλο των Ρωσικών Υπηρεσιών Πληροφοριών ως προς την αφύπνιση του Τ. Ερντογάν μερικές εβδομάδες πριν από την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Σύμφωνα με το σενάριο που αναφέρεται σε διαβαθμισμένο «Δελτίο Πληροφοριών», πριν από έναν περίπου μήνα η Ρωσική Ομάδα Ηλεκτρονικού Πολέμου που δραστηριοποιείται στη Συρία και την Αρμενία «έπιασε» συνομιλίες και κινήσεις των Διοικητών της 3ης Στρατιάς (στον Πόντο) και της 2ης Στρατιάς (στον Νότο)!
Η Μόσχα παρότι είχε διακόψει τις σχέσεις της με την Αγκυρα κάνει «κίνηση ματ» στη γεωστρατηγική σκακιέρα και ενημερώνει τον Ερντογάν! Εκείνος αμέσως αντιδρά με την απομάκρυνση από το στράτευμα των πρώτων περίπου 40 στρατηγών και συνεργάζεται στενά με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς (Ανατολικής Θράκης), ώστε να έχει τον απόλυτο έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Παράλληλα ο Τ. Ερντογάν θέτει σε «κόκκινο συναγερμό» τον κομματικό μηχανισμό του!
Με το που εκδηλώνεται το πραξικόπημα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η 1η Στρατιά κρατάει την Κωνσταντινούπολη και ο Ερντογάν μέσω των social media ενεργοποιεί τον κομματικό μηχανισμό και βγαίνει στους δρόμους...
Η επικράτηση Ερντογάν φαίνεται ότι δεν θα είναι αναίμακτη, γεγονός που ανησυχεί τη Δύση. Η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με ανησυχία τις μετασεισμικές δονήσεις...
Είναι σαφές ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία με την επιχειρούμενη ανατροπή του καθεστώτος επηρεάζουν και την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν.
Οι ΗΠΑ δυσαρεστήθηκαν σφόδρα από την απόφαση Ερντογάν να κλείσει τη βάση του Ιντσιρλίκ απ' οπού επιχειρούν τα αμερικανικά μαχητικά στη Συρία. Και ενώ κλείνει την αμερικανική βάση, την ίδια ώρα... κλείνει το μάτι στη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι ο πιλότος που κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό βρέθηκε στην ομάδα των αντικαθεστωτικών!
Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η Τουρκία εμφανιζόταν πάρα πολύ νευρική για τρεις λόγους:
Πρώτον: Εχει πολλαπλά προβλήματα με τους γείτονές της, τη Ρωσία, την Αρμενία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Εχει και τους πολέμους της Ιορδανίας και της Συρίας...
Δεύτερον: Στην Τουρκία καιρό τώρα συντελείται ανακατάταξη στο «μπλόκο» της εξουσίας. Ο Ερντογάν παραμένει μια ιδιαίτερα ισχυρή προσωπικότητα, αλλά ταυτόχρονα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη η ηγεμονία του τουρκικού στρατού, καθώς διεξάγει τέσσερις πολέμους! Δύο στο εσωτερικό κατά των γκιουλενιστών και ενάντια στους Κούρδους. Και δύο εκτός τουρκικών συνόρων, στο Ιράκ και στη Συρία. Εκ των πραγμάτων, ενισχύεται ο ρόλος του στρατού στην Τουρκία.
Τρίτον: Το σύστημα Ερντογάν, προκειμένου να μετασχηματίσει την πρωθυπουργοκεντρική -τυπικά- Τουρκία σε ένα σύστημα όπου ο πρόεδρος θα έχει πάρα πολλές εξουσίες, προσπαθεί να απομονώσει την ακροδεξιά ή να την ενσωματώσει υιοθετώντας τα συνθήματά της, στα οποία περιλαμβάνονται και εθνικισμοί.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/h_sygkrousi_ton_trion_kentron_eksousias-64417573/