Έλλειψη προσωπικού και ελλιπής χρηματοδότηση, που περιορίζει το φάσμα λειτουργιών και δραστηριοτήτων με επίπτωση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε νέα έρευνα της για τα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Επισημαίνει δε, ότι τα προβλήματα είναι «σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα», εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, σημειώνοντας ότι οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας στη χώρα μας έχουν «κατρακυλήσει στο 5% του ΑΕΠ%». Προσθέτει δε, ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων είναι 1,156 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με πέρυσι που ήταν 1,5 δισ. ευρώ, 350 εκατ. ευρώ, λιγότερα και οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν τις 33.000.
Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ακολουθεί «νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που οδηγούν σε συρρίκνωση του συστήματος, ιδιωτικοποιήσεις - καταργήσεις Δημόσιων Φορέων Υγείας, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και σε οικονομική επιβάρυνση των πολιτών».
«Θα αυξηθούν οι ελλείψεις προσωπικού»
Τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι θα αυξηθούν, αφού ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων είναι 52 ετών, διαπιστώνει η Ομοσπονδία σε όλους τους κλάδους σε νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν σαν αποτέλεσμα, τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο αναμονής ασθενών για χειρουργεία, μειωμένες αίθουσες χειρουργείων και μειωμένα κρεβάτια ΜΕΘ» Θεσσαλονίκη.
«Γεννηματάς»: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Κλειστές 2 κλίνες ΜΕΘ και 2 χειρουργικά τραπέζια. Οφείλονται 2.000 ρεπό στο σύνολο του προσωπικού, ενώ εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είναι απλήρωτα τα συνεργεία (εργολαβικοί εργαζόμενοι) από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.
«Παπανικολάου»: Μεταξύ των ετών 2009 - 2015 συνταξιοδοτήθηκαν 431 υπάλληλοι, «χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας». Οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις είναι από 35% έως 70% ανάλογα την υπηρεσία.
«Ιπποκράτειο»: 150 υπάλληλοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Δεν προσλήφθηκε κανείς. Ο μαστογράφος δεν λειτουργεί. Από τα 15 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν 5.
ΑΧΕΠΑ: 433 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, στις 1.533 προβλεπόμενες. Εργαστήρια με απαρχαιωμένα μηχανήματα που παρουσιάζουν συνεχώς βλάβες (αιμοδυναμικό, αγγειογράφος).
«Άγιος Δημήτριος»: 50% ακάλυπτες οι οργανικές θέσεις.
Κιλκίς: 50% κενές οργανικές θέσεις, δεν υπάρχουν ειδικότητες γιατρών πνευμονολόγου, νευρολόγου, παθολογοανατόμου. Κλειστός ο αξονικός τομογράφος και ελλείψεις υλικών.
Βέροιας: Υπολειτουργεί η γυναικολογική - μαιευτική κλινική και το αιμοδυναμικό. Αναβάλλονται χειρουργεία και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ κινδυνεύει να κλείσει το γαστρεντερολογικό τμήμα.
Γουμένισσας: Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «ερημοποίηση» του νοσοκομείου, αναφέροντας ότι νοσηλεύτρια καλύπτει το φαρμακείο (χωρίς φαρμακοποιό), καθαρίστρια έχει οριστεί μάγειρας, ενώ το νοσοκομείο δεν εφημερεύει γιατί οι γιατροί κάνουν εφημερία στο νοσοκομείο Κιλκίς.
Πολυγύρου: 40% κενές οργανικές θέσεις. Δεν λειτουργεί η ΜΕΘ και κλειστά είναι δύο χειρουργικά τραπέζια. Υπολειτουργεί η πνευμονολογική και τα επείγοντα.
Κοζάνης: 45 είναι οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών από τις 84 προβλεπόμενες και 163 είναι οι κενές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού από τις 409 προβλεπόμενες,.
Καρδίτσα: 192 κενές οργανικές θέσεις στις 610 προβλεπόμενες.
Αλεξανδρούπολη: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οφείλονται 3.500 ρεπό και κανονικές άδεις του έτους 2015. Ο «ασυντήρητος» ιατρικοτεχνολογικός εξοπλισμός «εγκυμονεί κινδύνους για την ζωή των ασθενών», ενώ η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο και για «ασφυξία από την έλλειψη υλικών και φαρμάκων».
Διδυμοτείχου: Τα οφειλόμενα ρεπό ανέρχονται σε 6.000, ελλείψεις παρατηρούνται σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αναλώσιμα, κρεβάτια, φορεία, καθετήρες, αντιδραστήρια.
Τι συμβαίνει στην Πάτρα
Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και υλικών, εργαστήρια με δανεικούς εργαζόμενους και αναστολή λειτουργίας χειρουργικών τραπεζιών, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ για το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Το ίδιο και για το Νοσημάτων Θώρακος, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες συγχώνευσης με το Γενικό Νοσοκομείο. Ανάλογη κατάσταση διαπιστώνει η Ομοσπονδία και στα Νοσοκομεία Παίδων «Καραμανδάνειο» και Πανεπιστημιακό. Στο τελευταίο, αναφέρει ότι 487 είναι οι κενές οργανικές θέσεις, ενώ λόγω «ελλείψεων στον ιματισμό, ο νέος Διοικητής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους ασθενείς».
Αγρινίου: Οι ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα καταφεύγουν σε άλλα νοσοκομεία, «λόγω της υπολειτουργίας της κλινικής, σε εγκατάλειψη η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 100 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης από 200 πριν λίγο καιρό».
Αιγίου: Υπολειτουργούν τα εργαστήρια, δεν λειτουργεί ο αξονικός. Ανύπαρκτη η μαιευτική κλινική.
Καλαβρύτων: Υπάρχουν προβλήματα με τις διακομιδές ασθενών, καθώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο. Δεν διαθέτει ορθοπεδικό τμήμα και υπολειτουργεί το ακτινολογικό εργαστήριο.
Τι γίνεται και στην Λάρισα
Πανεπιστημιακό: Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, 128 κενές οργανικές θέσεις στη νοσηλευτική υπηρεσία, 112 κενές οργανικές θέσεις στην ιατρική, 41 κενές οργανικές θέσεις στη διοικητική και 8 κενές οργανικές θέσεις στην τεχνική υπηρεσία. 80 υπάλληλοι λείπουν σε μακροχρόνιες άδειες. Ιατρικά μηχανήματα «εν αχρηστία λόγω παλαιότητας».Κλειστές, 6 κλίνες ΜΕΘ και 4 χειρουργικές αίθουσες.
Γενικό Νοσοκομείο: Στις 720 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις προσωπικού, οι 265 είναι κενές, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.
Η κατάσταση στα νησιά
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Λευκάδας «οι ασθενείς αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους. Πεπαλαιωμένα τα εργαστηριακά μηχανήματα. Συχνές βλάβες των μηχανημάτων και οι ασθενείς καταφεύγουν στον Ιδιωτικό Τομέα για τις εξετάσεις».
Στο Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας Νάξου λείπουν σημαντικές ειδικότητες γιατρών, ενώ νυκτερινά και αργίες είναι απλήρωτα από τον Νοέμβριο του 2015.
Διπλοβάρδιες κάνουν στο Νοσοκομείο της Κω οι νοσηλευτές, μία νοσηλεύτρια καλύπτει δύο κλινικές, δεν υπάρχει φαρμακοποιός, ουρολόγος και πνευμονολόγος. Η παιδιατρική κλινική λειτουργεί με ιδιώτες παιδιάτρους.
Σε 50% ανέρχονται οι ακάλυπτες οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσοκομείο της Ρόδου και σε 9.263 τα οφειλόμενα ρεπό. Πέντε μηχανήματα χαλασμένα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και μεγάλες ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και φάρμακα.
Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης, το ποσοστό στελέχωσης των οργανικών θέσεων, ανέρχεται στο 52,3%.
Στο Νοσοκομείο Κυθήρων, από τις 15 οργανικές θέσεις ιατρών οι 7 είναι ακάλυπτες και από τις 66 οργανικές θέσεις του υπόλοιπου προσωπικού ακάλυπτες είναι οι 17. Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο. Οι γιατροί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, κάνουν την δουλειά του παρασκευαστή και του χειριστή. Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 22 οργανικές θέσεις οι 9 είναι ακάλυπτες, παρότι φαίνονται 2, καθ' ότι τις καταλαμβάνουν άτομα που απουσιάζουν πολύ καιρό για διαφόρους λόγους.
Σε δύο νοσοκομεία Αττική
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο Λαϊκό στην Αθήνα, οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού (πλην γιατρών) είναι 446, και 92 κενές οργανικές θέσεις γιατρών.
ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο»: Υπηρετούν 450 υπάλληλοι στις 1.200 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, κάνει βάρδια μία νοσηλεύτρια στις κλινικές οξέων περιστατικών των 30 έως 40 ασθενών που εισάγονται με εισαγγελική παραγγελία για εγκλεισμό. Αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά Κλινική. Απόγευμα - νύκτα δεν λειτουργούν τα εργαστήρια (μικροβιολογικό - ακτινολογικό).
http://www.newsbeast.gr/health/arthro/2314495/poedin-tragiki-i-katastasi-sta-nosokomia