Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Αλλα κόλπα για τον εκλογικό νόμο!

Πήγαν μια μέρα πίσω την ψηφοφορία μήπως και βρουν τους «200». Στο Μαξίμου σήμερα Κουβέλης και ΓΑΠ!
Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του πλαφόν εισόδου, πιθανόν δε και κάποια «σφήνα» της τελευταίας στιγμής για ψήφο στους απόδημους, με στόχο -κυρίως- να πιεστεί το ΠΑΣΟΚ που όμως επιμένει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει. Αυτό το νόημα έχει και η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τον εκλογικό νόμο, όπως επίσης και με τον Φώτη Κουβέλη.
Αν και οι αριθμοί δεν βγαίνουν για την κυβέρνηση, στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν ότι δεν έχουν άγχος για την έκβαση της ψηφοφορίας -η οποία θα γίνει τελικά την Πέμπτη αντί για αύριο που ήταν αρχικά προγραμματισμένη-, για να μη φορτωθούν την πολιτική ήττα, καθώς έως τώρα δεν φαίνεται πιθανό να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι.
Η απλή αναλογική
Η Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019, θέλοντας να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν κόπτεται ιδιαίτερα για το αν συγκεντρωθεί τελικά η πλειοψηφία των 2/3, αλλά απλώς κάνει πράξη το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για απλή αναλογική. «Το ότι η απλή αναλογική συγκαταλέγεται στις ιδρυτικές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Ενα γνήσια αριστερό αίτημα δεκαετιών. Επιπλέον έχουν ωριμάσει και οι συνθήκες και αποτελεί ένα λαϊκό αίτημα» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία με τη σειρά της άφησε ανοιχτό το να μειωθεί στο 2,5% το όριο εισόδου, αν το ΠΑΣΟΚ συμφωνήσει να υπερψηφίσει.

Τους κινδύνους από τη μείωση του πλαφόν επισήμανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Η κατάργηση του 3% με βρίσκει κάθετα αντίθετο, διότι οδηγεί σε πολυδιάσπαση το πολιτικό σύστημα. Η παράταξή μου υποστηρίζει με συνέπεια την αρχή των σταθερών κυβερνήσεων με κατά το δυνατόν αυξημένη αναλογική εκπροσώπηση. Εάν θα έβλεπα μια διόρθωση, συμβατή με το Σύνταγμα, αυτή θα ήταν η δίκαιη και ισόρροπη εκπροσώπηση των 12 τριεδρικών περιφερειών της χώρας, που σήμερα θίγονται ευθέως και αντισυνταγματικά από συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου». Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας ενημέρωσαν τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο.
Θέλει πάλι να σώσει τη χώρα ο αμετανόητος Παπανδρέου
Θέλει να μας... σώσει ξανά ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά δεν τον αφήνουν «η Δεξιά και η Αριστερά», που επιχειρούν να «θάψουν» το ΚΙΔΗΣΟ. Το ακούσαμε κι αυτό να λέει, χωρίς ίχνος ντροπής, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που βρέθηκε στη Ρόδο, λίγα μίλια από το Καστελόριζο, απ' όπου έξι χρόνια πριν εκχώρησε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές.

«Η δεξιά και η αριστερή συντήρηση υπονόμευσαν και υπονομεύουν κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση των Σαμαρά - Βενιζέλου, αλλά και σε αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., που δεν αντιμετώπισαν «το τέρας της δημαγωγίας» και «δεν ξερίζωσαν την πελατειακή λογική». Κατηγορεί, δηλαδή, αυτά που το ΠΑΣΟΚ, του οποίου υπήρξε πρόεδρος, υπηρέτησε και ανέβηκε στην εξουσία με το «λεφτά υπάρχουν». Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ αναφορικά με τον εκλογικό νόμο υποστήριξε: «Θα μπορούσαμε να στηρίξουμε την απλή αναλογική, εάν γινόταν το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών».
Και επίθεση των «53» 
Οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ σηκώνουν «μπαϊράκι» στον Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας διαφωνίες για την απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (ΠτΔ) από τον λαό και αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο εμμέσως κατηγορούν για λαϊκισμό και ηγεμονισμό. Χαρακτηρίζουν δε «σαθρά» τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής ΠτΔ. «Η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι λαϊκισμός, επειδή επιδιώκει να δημιουργήσει στον λαό, στους πολίτες το αίσθημα ότι, ψηφίζοντας κάθε κάτι χρόνια έναν άνθρωπο, συμμετέχουν, ότι η γνώμη τους μετράει» τονίζεται σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα των «53» commonality.gr. Αναφέρουν, επίσης, μια σειρά από υποθέσεις που, όπως υποστηρίζουν, μπορούν να καταστήσουν τον θεσμό του ΠτΔ απρόβλεπτο παράγοντα. «Αν ένας άμεσα εκλεγμένος Πρόεδρος ασκήσει πολιτική είτε με διαγγέλματα είτε με παύση της κυβέρνησης είτε με σύγκληση υπουργικού συμβουλίου με δική του ημερήσια διάταξη είτε αρνούμενος να ορίσει πρωθυπουργό που δεν είναι της αρεσκείας του είτε διαλύοντας τη Βουλή, επειδή (κατά την ανεξέλεγκτη κρίση του) βρίσκεται σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα, κανείς δεν μπορεί να τον ελέγξει».
http://www.dimokratianews.gr/content/64737/alla-kolpa-gia-ton-eklogiko-nomo