Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Ιδού ο εκβιασμός Τόμσεν: Ο διάλογος-βόμβα

Τα “εκρηκτικά” πρακτικά της συνομιλίας του διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την επικεφαλής της Αποστολής Ντέλια Βελκουλέσκου και την υπεύθυνη της τεχνικής ομάδας του Ταμείου Ιβα Πέτροβα, δημοσίευσε ο ιστότοπος WikiLeaks, βάζοντας φωτιά στην διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση, που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα. 

Εάν τα πρακτικά της συνομιλίας είναι αληθινά, τότε τίθεται τεράστιο θέμα για την “ανεξαρτησία”, ως οφείλει να έχει, του κ. Τόμσεν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς διαφαίνεται ότι τηρεί έντονα εχθρική στάση εναντίον της χώρας μας. 

Γερμανικός Τύπος: Η διαρροή προκαλεί αναστάτωση στην Αθήνα
Wikileaks: Το ΔΝΤ θέλει να πάει την αξιολόγηση τον Ιούνιο

Το tweet του Βαρουφάκη για τον «καυτό» διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου


Ταυτόχρονα τα βάζει και με τους Ευρωπαίους για το θέμα του χρέους. Αποκαλύπτεται, πάντως, ότι είναι στα σκαριά σύσκεψη για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 15-17 Απριλίου στην Ουάσιγκτον. 

Το περίεργο είναι ότι ο κ. Τόμσεν ουσιαστικά ειρωνεύεται την Καγκελάριο Μέρκελ για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους… Λέει: 

Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. 

Αυτό είναι πραγματικά το θέμα. Σύμφωνα με τον διάλογο, που παρουσιάζει ο ιδρυτής των Wikileaks Ασανζ, τα στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται να έχουν δεύτερες σκέψεις για την επιστροφή των κλιμακίων τους στην Ελλάδα -η κ. Βελκουλέσκου αναμένεται να επιτρέψει σήμερα 2 Απριλίου- και δείχνουν ξεκάθαρα πως θέλουν να εισαχθεί η ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα στην ημερήσια διάταξη των θεσμών. 

Ο διευθυντής ευρωπαϊκών υποθέσεων τονίζει ότι οι Ελληνες «δεν πλησιάζουν καν στο να αποδεχτούν τις απόψεις μας». Η κ Βελκουλέσκου του απαντά ότι «αν η ελληνική κυβέρνηση πιεστεί αρκετά θα το έκανε… Αλλά δεν έχουν κανένα κίνητρο και ξέρουν ότι η Κομισιόν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί, οπότε αυτό είναι το πρόβλημα». 

Προσθέτει: «Είναι ενδιαφέρον ότι η Ελλάδα υποχώρησε… υποχώρησε λίγο τόσο στη φορολογική μεταρρύθμιση… τόσο στην έκπτωση φόρου και στις επικουρικές συντάξεις». 

Οπως προκύπτει από το έγγραφο, τα στελέχη του ΔΝΤ επιθυμούν άμεσες αποφάσεις για το θέμα, φοβούμενοι ότι η ΕΕ πρόκειται να παραλύσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, λόγω του διαφαινόμενου Brexit. Εχει επίσης σημασία ότι η κ. Βελκουλέσκου επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Τόμσεν και αυτός φαίνεται να τις αποδέχεται. Λέει: «Δεν διαπραγματευτήκαμε με την Κομισιόν και μετά να θέσουμε στους Ελληνες κάτι πολύ χειρότερο. Τους βάλαμε το μίνιμουμ που ήμασταν πρόθυμοι να σκεφτούμε και οι Ελληνες λένε ότι δεν διαπραγματευόμαστε». 

Ο Πόλ Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Άνγκελα Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την Τρόικα θα εμφανισθεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί. Ο ίδιος κάνει μια χαλαρή σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με το ζήτημα των προσφύγων. 

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Τόμσεν λέει: 

«Δεν πρόκειται να δεχτώ ένα πακέτο μικρών μέτρων, δεν πρόκειται. Τι θα χρειαστεί για να φτάσουμε σε σημείο αποφάσεων; Στο παρελθόν, μόνο μία φορά ελήφθησαν αποφάσεις και ήταν όταν οι Ελληνες επρόκειτο να ξεμείνουν σοβαρά από χρήματα και να χρεοκοπήσουν. Πιθανόν αυτό θα συμβεί ξανά. Σε αυτή την περίπτωση, θα τραβήξει έως τον Ιούλιο και είναι ξεκάθαρο ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να συζητούν για ένα μήνα πριν από το Brexit». 

Στη συνέχεια ο κ. Τόμσεν σημειώνει: 

«Η άλλη πιθανότητα, που πίστευα ότι θα είχε γίνει ήδη και είμαι έκπληκτος που δεν έγινε, είναι ότι εξαιτίας της κατάστασης με το προσφυγικό θα θέλουν να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Και οι Γερμανοί εγείρουν το θέμα της διαχείρισης… Ουσιαστικά εμείς εκείνη τη στιγμή λέμε ”Κοίτα, κ. Μέρκελ, είναι αντιμέτωπη με ένα ερώτημα. Πρέπει να σκεφτείς τι είναι περισσότερο δαπανηρό, να συνεχίσεις χωρίς το ΔΝΤ ή να κάνεις την ελάφρυνση χρέους που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να μας κρατήσεις;”. Αυτό είναι πραγματικά το θέμα». 

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο διάλογος έγινε στις 19 Μαρτίου ημέρα της αναχώρησης της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα. Το γεγονός αυτό υποψιάζει ότι η υποκλοπή μπορεί να έγινε στην ελληνική πρωτεύουσα ή στον σταθμό που έκανε πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. 
Πηγή: mignatiou.com
http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=497782&catID=2