Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Αεροπειρατεία Κύπρος LIVE: Σε εξέλιξη αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

Αεροσκάφος των Αιγυπτιακών αερογραμμών, τύπου Airbus 320, ζήτησε άδεια για αναγκαστική προσγείωση στο Αεροδρόμιο της Λάρνακας της Κύπρου. Η πληροφορία ελήφθη από τον πυργο ελέγχου του αεροδρομίου Λάρνακας στις 8:30 το πρωί της Δευτέρας και αφορούσε αεροπλάνο το οποίο εκτελούσε πτήση από Αίγυπτο προς Κάιρο (MS-181)υπό καθεστώς αεροπειρατείας από τουλάχιστον έναν «ένοπλο», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

 
Το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 8:46 το πρωί, έπειτα από απειλή του αεροπειρατή Seif Eldin Mustafa προς τον πιλότοOmar Al-Gammal ότι σε διαφορετική περίπτωση θα πυροδοτούσε γιλέκο με εκρηκτικά, σύμφωνα με το Russia Today. Σύμφωνα με πληροφορίες κυπριακών μέσων ενημέρωσης,ο πιλότος επικαλέσθηκε έλλειψη καυσίμων προκειμένου να προσγειώσει το αεροσκάφος στη Λάρνακα, αποκρύπτοντας αρχικά ότι πρόκειται για αεροπειρατεία. Μετά την προσγείωση το αεροσκάφος απομονώθηκε σε ειδικό χώρο του αεροδρομίου προς την παραλία Μακένζι.

 
Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας και σύμφωνα με συγκεχυμένες πληροφορίες μετέφερε 56 επιβάτες και 7 μέλη πληρώματος.

 
Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε όταν βρισκόταν 70 μίλια από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, σύμφωνα με το Newsbomb CyprusΤο αεροδρόμιο έκλεισε και οι πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο της Πάφου.
Στήθηκε ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις. Ο αεροπειρατής, ζήτησε αρχικά να απομακρυνθούν όλα τα αστυνομικά οχήματα αλλά και τα οχήματα ασφαλείας του αεροδρομίου, για να επιτρέψει την αποβίβαση γυναικών και παιδιών επιβατών, σύμφωνα με το Newsbomb Cyprus.
photo2
Έπειτα από επίμονο αίτημα του ενόπλου συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο και λίγο πριν τις 10:00 ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, οι οποίοι κρατούσαν χειραποσκευές, σύμφωνα με το κυπριακό τηλεοπτικό κανάλι ΡΙΚ. 
Δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, οι Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ των επιβατών αφέθηκαν ελεύθεροι. Επίσης, επετράπη σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και κρατήθηκαν στο αεροσκάφος μόνο τρεις επιβάτες και τέσσερα μέλη του πληρώματος, σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή του κυπριακού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρο Ζήνων, 57 επιβάτες αφέθηκαν αρχικά ελεύθεροι.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν δύο άτομα ελληνικής καταγωγής, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους, μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας έχει μεταβεί ο Έλληνας Πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος καθώς και μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.


 
Καθ’όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο πιλότος του αεροσκάφους χειριζόταν την κατάσταση με απόλυτη ψυχραιμία, γεγονός που προκύπτει από τις συνομιλίες στον ασύρματο, σύμφωνα με πληροφορίες της κυπριακής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Sigmalive.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον πληροφόρησε ότι οι Αρχές χειρίζονται την κατάσταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δείχνει να επιβεβαιώνει ακόμη και Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασίαδης, σε σχετική ανακοίνωση του, ο αεροπειρατής πιθανόν να προχώρησε στην εν λόγω κίνηση από έρωτα για την εν διαστάσει σύζυγο του από το χωριό Ορόκλινη της Κύπρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sigmalive, ο δράστης είχε αποκτήσει πέντε παιδιά με την Κύπρια, εκ των οποίων το ένα σκοτώθηκε πριν χρόνια σε δυστύχημα με μοτοσυκλέτα.
Σε μία νέα τροπή ως προς τα κίνητρα τηςαεροπειρατείας, πληροφορίες από αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, αναφέρουν πως ο αεροπειρατής είναι πρώην μέλος των δυνάμεων ασφαλείας της Αιγύπτου και ζητά την αποφυλάκιση κρατουμένων σε αιγυπτιακές φυλακές, κυρίως γυναικών, αλλά και να μιλήσει με εκπρόσωπο της ΕΕ.
(Δείτε στο παρακάτω γράφημα τη διαδρομή που ακολούθησε το αεροσκάφος)

larnaca
Δείτε περισσότερες φωτοφραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr
Ο αιγύπτιος αεροπειρατής ζήτησε διερμηνέα για να υποβάλει αίτημά πολιτικού ασύλου, όπως μετέδωσε το κυπριακό ραδιόφωνο.

Ανακοίνωση του Κυπριακού ΥΠΕΞ σχετικά με την αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της EgyptAir
Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος.
Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών.


 
Νίκος Αναστασιάδης: Kάνουμε το άπαν ώστε να είναι όλοι ασφαλείς
Ο Κύπριος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο του ΕΚ Μάρτιν Σούλτς σχολίασε το περιστατικό αεροπειρατείας στον αερολιμένα Λάρνακας, λέγοντας ότι «οι κυπριακές αρχές κάνουν το άπαν ώστε όλοι να απελευθερωθούν ελεύθεροι και να είναι ασφαλείς». Είπε χαριτολογώντας ότι «το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και διερωτήθηκε αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα».


Read more: http://www.newsbomb.gr/kypros/story/682989/aeropeirateia-kypros-thriler-sto-aera-se-exelixi-aeropeirateia-sto-aerodromio-tis-larnakas#ixzz44HzztkDT