Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Έληξε η αεροπειρατεία στη Λάρνακα, παραδόθηκε ο δράστης

Παραδόθηκε λίγο μετά τις 2 και μισή ο αεροπειρατής που κατέλαβε το πρωί αεροπλάνο της Egypt Air και πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.


Αν και αρχικά υπήρξε σύγχυση με το όνομα τους δράστη, τελικά ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση των γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου και συνάντηση με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου.
Πριν παραδοθεί στις αρχές, απελευθερώθηκαν με ασφάλεια όλοι οι όμηροι. Μάλιστα ένας από τους αυτούς πήδηξε από το παράθυρο του πιλοτηρίου για να απελευθερωθεί, σύμφωνα και με τις εικόνες που μετέδωσε το ΡΙΚ. 
Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλούσε να αντιναχθεί. Όμως, οπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης,  διαπιστώθηκε ότι τα "πυρομαχικά" ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.
Σύμφωνα με τις Κυπριακές αρχές πάντως, δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας αλλά περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης.
Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση Αλεξάνδρεια-Κάιρο, επέβαιναν συνολικά 72 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, οι οποίοι αφήνονταν ελεύθεροι κατά διαστήματα. Ανάμεσα τους και οι μητροπολίτες Ιωανουπόλεως, Δαμασκηνός, και Νιτρίας, Νικόδημος, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
 Οι αρχές έχουν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και ήδη υπάρχει επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών
Επισημαίνεται ότι, παρά τις πληροφορίες που προέρχονται από ΜΜΕ, δεν έχουν εκκενωθεί εγκαταστάσεις εντός η πλησίον το αεροδρομίου, καταλήγει η ανακοίνωση
http://www.news.gr/kosmos/kypros/article-wide/260253/elhxe-h-aeropeirateia-sth-larnaka-paradothhke-o.html