Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Οι θεσμοί λένε όχι στην κυβέρνηση για κρατική συμμετοχή στις διοικήσεις των Τραπεζών

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου
Μάχη για τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση διαπιστώνοντας πως η τρόικα εγείρει εμπόδια και σ' αυτό το θέμα. Οι δανειστές στις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απορρίπτουν την ελληνική θέση που είναι υπέρ της συμμετοχής του κράτους σε ποσοστό 30% στα διοικητικά συμβούλια και προτείνουν να έχει στην διάθεσή του προνομιακές και όχι κοινές μετοχές κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.
Να σημειωθεί ότι στις νέες διοικήσεις οι θεσμοί θα εκπροσωπούνται με 2 μέλη, ενώ εκπροσώπηση θα έχουν φυσικά και οι νέοι μέτοχοι, έλληνες και ξένοι ιδιώτες.
Από την άλλη το Μαξίμου διαμηνύει ότι δεν νοείται να μην υπάρχει κρατική συμμετοχή στις διοικήσεις των τραπεζών που θα ανακεφαλαιοποιηθούν και τονίζει ότι η παρουςία του κράτους θα βάλει φρένο στις σχέσεις διαπλοκής ανακόπτωντας και τα θαλασσοδάνεια που δίνονται απο τις τράπεζες σε διάφορες επιχειρήσεις.
Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων στο ραντεβού Τσίπρα Ολάντ στο πλαίσιο των παραπόνων που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Γαλλίας για την άκαμπτη στάση του κουαρτέτου των θεσμών κατά την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για τα ανοιχτά θέματα στην Αθήνα. Ο Φρανσουά Ολάντ άκουσε με προσοχή τον Αλέξη Τςίπρα και για το θέμα των κόκκινων δανείων και μάλιστα δημοςίως πήρε θέση υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης τονίζοντας ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα κατάσχεσης για την πρώτη κατοικία ενός ελληνικού νοικοκυριού.
Ο Ολάντ εμφανίστηκε απλόχερος προς την κυβέρνηση Τςίπρα και τουλάχιστον δημοςίως διαβεβαίωσε για την πρόθεςή του να παραμείνει αλληλέγγυος στην Ελλάδα και στο μέλλον αν χρειαστεί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας έδειξε να ταυτίζεται με την θέση του έλληνα πρωθυπουργού πως ορισμένοι στην Ευρώπη που θέλουν την διαίρεση θεωρούν ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί και να αντιμετωπίζεται ως κατάδικος που πρέπει να εκπληρώσει την ποινή του, με ένα χαρακτηριστικό κούνημα του κεφαλιού του την ώρα που οι δυο τους έδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου.
http://newpost.gr/politiki/494343/oi-thesmoi-lene-oxi-sthn-kybernhsh-gia-kratikh-symmetoxh-stis-dioikhseis-twn-trapezwn