Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Κρίσιμες συναντήσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού ζητήματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 10:45 (τοπική ώρα) στο Συμβούλιο της Ε.Ε. προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, όπου έχει προγραμματισμένο ραντεβού (15:30) με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού θεωρούνται σημαντικές για την πορεία των διαβουλεύσεων που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του χρέους.
REUTERS / Yves Herman
Αν και οι Βρυξέλλες εμφανίζονται ανοιχτές να ακούσουν τις προτάσεις των Αθηνών και αντιμετωπίζουν με κατανόηση το αίτημα για «έξοδο» της τρόικας, καθώς και την παράταση του προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου, υπενθυμίζουν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, μία μέρα πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Γιούνκερ, ερωτηθείς για το ελληνικό ζήτημα, μίλησε σαν να ήταν εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ...
«Προφανώς θα λάβω υπόψη, πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη, την έκφραση της δημοκρατικής θέλησης του ελληνικού λαού, ωστόσο θα πρέπει κι αυτοί που κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες να λαμβάνουν υπόψη τους υπόλοιπους στην Ε.Ε. και τις πεποιθήσεις τους», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Και συνέχισε: «Καμία χώρα δεν εμποδίστηκε να εκφράσει τη δημοκρατική της άποψη, αλλά θα πρέπει και άλλες χώρες και τα άλλα εθνικά κοινοβούλια να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Ισως πρέπει να κάνουμε κάποια διαφοροποίηση στις πολιτικές μας, αλλά, επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα». Σιγά σιγά έφτασε εκεί που ήθελε: «Δεν πρέπει να λέμε στους πολίτες ό,τι να ’ναι, με χρέη δεν γίνεται ανάπτυξη».
Η... σημειολογία της πρώτης συνάντησης
Στη θερμή υποδοχή την οποία επιφύλασσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αναφέρεται το Reuters σημειώνοντας πως αποχώρησαν «χέρι με χέρι» για τις συνομιλίες τους, αφού προηγουμένως αντάλλαξαν ασπασμό μπροστά στις κάμερες.
Ο 40χρονος Τσίπρας, περιγράφει το Reuters, με το ανοιχτό πουκάμισό του χωρίς γραβάτα να τον κάνει να ξεχωρίζει από τους περισσότερους άλλους ηγέτες που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, δεν έκανε κάποια δήλωση την ώρα που αντάλλασσε χειραψία με τον Γιουνκέρ και τον ασπαζόταν.
Ο κατά μία 20ετία μεγαλύτερός του πολιτικός του Λουξεμβούργου πήρε στη συνέχεια από το χέρι τον Έλληνα πρωθυπουργό και χαμογελώντας ως απάντηση στα γέλια των δημοσιογράφων, τον οδήγησε προς τον χώρο συνάντησής τους.


 http://www.efsyn.gr/arthro/krisimes-synantiseis-se-vryxelles-kai-parisi