Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για το χρέος

Τι περιλαμβάνει το ελληνικό σχέδιο για το χρέος

Την πρόταση της Ελλάδας για το χρέος της αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους «Financial Times» στο Λονδίνο και κάνοντας σαφές ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει κούρεμα στην ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους των 315 δισ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα ζητήσει, όπως είπε, ένα μενού ανταλλαγής χρέους (menu of debt swaps) για την ελάφρυνση του βάρους, συμπεριλαμβανομένων δύο νέου τύπου ομολόγων.
Ο πρώτος τύπος, που θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη (το είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» στις 29/1) θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, που τον χαρακτήρισε «ομόλογα χωρίς λήξη» (perpetual bonds), θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η πρόταση για ανταλλαγή του χρέους θα είναι μια μορφή «έξυπνης διαχείρισης του χρέους» (smart debt engineering) η οποία θα αποφεύγει, όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, τη χρήση όρων όπως «κούρεμα» χρέους, που είναι πολιτικά μη αποδεκτοί στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες γιατί ακούγεται στους φορολογούμενους ως μια άμεση ζημία.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει να παρουσιάσει τις προτάσεις της λεπτομερώς στους Ευρωπαίους εταίρους πριν από τα τέλη Φεβρουαρίου.
«Δεν είμαι δογματικός, αλλά αντιδογματικός»
Μιλώντας αργά το βράδυ της Δευτέρας σε πάνω από 100 επιλεγμένα στελέχη του City του Λονδίνου, τα οποία έχουν άμεσο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ότι «δεν είμαι δογματικός, αλλά αντιδογματικός».
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι ελληνικές προτάσεις προς την Κομισιόν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν πολλές διορθωτικές αλλαγές. «Η χώρα είχε πάθει εξάρτηση από τις δόσεις και είμαι πρόθυμος να την βάλω σε στερητικό σύνδρομο», είπε χαρακτηριστικά.
Για το χρέος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα το εξυπηρετήσει χωρίς να υπάρχει καμιά συνέπεια σε ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, ενώ αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθούν ομόλογα μακροχρόνιας διάρκειας, τα οποία θα αποπληρώνουν μόνο τους τόκους.
Τέλος, δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρωθούν οι προτάσεις προς την Κομισιόν, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν πολλές διορθωτικές αλλαγές.
Διευκρινιστική δήλωση Βαρουφάκη
Ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, η οποία εξεδόθη το πρωί της Τρίτης, αναφέρεται σε «εσφαλμένες ερμηνείες σε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών σε επενδυτές στο Λονδίνο» και διευκρινίζει:
«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.
Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».  
http://www.efsyn.gr/arthro/ti-perilamvanei-elliniko-shedio-gia-hreos