Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Πρώτη κόντρα για τις κυρώσεις στη Ρωσία εν όψει επίσκεψης Σουλτς


tsipras-schulz-630.jpg

Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιν ΣουλτςΟ Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται σήμερα στο μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιν Σουλτς
Η «επίσημη πρώτη» της νέας κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς γίνεται με το συμβολικό μήνυμα που στέλνει η Αθήνα για τη θεσμική λειτουργία της Ε.Ε., την οποία θεωρεί προβληματική, όπως κατέδειξε και η περίπτωση της ανακοίνωσης για το θέμα της Ουκρανίας.
Σε αυτό το κλίμα φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είχε αρχικό σκοπό να βολιδοσκοπήσει τις διαθέσεις της νέας κυβέρνησης. Ωστόσο, οι εξελίξεις στο ουκρανικό και η ελληνική διαφοροποίηση σκλήρυναν τη στάση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος, λίγο πριν ταξιδέψει στην ελληνική πρωτεύουσα, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, επέπληξε τη νέα κυβέρνηση. Μάλιστα με ύφος δασκάλου έκανε και υποδείξεις για την ακολουθητέα εξωτερική πολιτική, συνεχίζοντας την πολιτική παρεμβάσεων στις κυβερνητικές επιλογές, στην οποία έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι.
Αναφερόμενος ο κ. Σουλτς στη διαφοροποίηση της κυβέρνησης από την ανακοίνωση της Ε.Ε. για τη Ρωσία., ο κ. Σουλτς τόνισε: «Δεν μπορείς από τη μια πλευρά να απαιτείς από την Ευρώπη να δείξει ενότητα όταν πρόκειται για τη χώρα σου, όπως κάνει ο κ. Τσίπρας, και μετά, ως πρώτη επίσημη ενέργεια, να σπας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Αυτό κατά την άποψή μου μακροπρόθεσμα δεν θα λειτουργήσει».
«Θέλω να το πω ανοιχτά, είδα με φρίκη ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε σήμερα την κοινή θέση της Ε.Ε. για την Ρωσία. Πραγματικά εξεπλάγην», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα μποϊκοτάρει στο Συμβούλιο τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε: «Πιστεύω ότι αυτό δεν γίνεται. Θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κ. Τσίπρα και αυτό θα κάνω αύριο και πιστεύω ότι θα το κάνουν και άλλοι τις επόμενες μέρες. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και δύο μέρες, δεν πιστεύω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι ακόμη "στις ράγες", αλλά ακόμη ψάχνεται. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ταξιδεύω εκεί. Θέλω να μιλήσω με τον Αλέξη Τσίπρα και για το τι περιμένει εκείνος από την Ε.Ε. Αλλά θα του πω επίσης τι περιμένουμε και εμείς από εκείνον. Και θα του πω αύριο ότι μοναχικοί δρόμοι στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν θα είναι αυτό που θα τον βοηθήσει».
Μάρτιν Σουλτς vs Άνγκελα Μέρκελ για ενδεχόμενο GrexitΜετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ | 
Παράλληλα, ο κ. Σουλτς χαρακτήρισε «τελείως περιττή» και «πολύ πρόωρη» τη συζήτηση για το κούρεμα χρέους στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και εξέφρασε την πρόθεσή του να συζητήσει με τον νέο πρωθυπουργό τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποκτήσει περισσότερη οικονομική ανάπτυξη και για να αποκτήσουν εργασία οι νέοι.
«Δεν έχω καμία όρεξη να μπω σε ιδεολογική αντιπαράθεση με μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία μόλις δύο μέρες. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρεαλιστικές λύσεις. Αυτό θα του προτείνω», είπε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ., ο κ. Σουλτς δήλωσε «σοκαρισμένος», δυναμιτίζοντας έτι περαιτέρω το κλίμα λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Ο συνασπισμός ο οποίος σχηματίζεται στην Αθήνα θα ήταν σαν να συνασπιζόταν στην Γερμανία η Αριστερά (Die Linke) με την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι καλό για τη χώρα. Αν κοιτάξω προσεκτικά, πιστεύω ότι ο κοινός παρονομαστής των δύο κομμάτων, τα οποία κανονικά είναι ιδεολογικοί εχθροί, είναι η απόρριψη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Έχω την εντύπωση ότι αυτό θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σίγουρα σε εντάσεις εσωπολιτικά και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σίγουρα όμως δεν αποτελεί αποκλιμάκωση στις σχέσεις με τους εταίρους και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», κατέληξε ο κ. Σουλτς
Ελληνική διαφοροποίηση στο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων
Θυμίζουμε ότι στο σημερινό Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αναμένεται να διαφοροποιηθεί ως προς τη διαδικασία που ακολούθησε η Ε.Ε. στο θέμα της διαμόρφωσης της ανακοίνωσης για την Ουκρανία.
«Δεν συμφωνούμε με το πνεύμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο έχει δυσμενείς επιπτώσεις όχι μόνο στα αγροτικά όσον αφορά την οικονομία της δικής μας χώρας, αλλά και γενικότερα» δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια βιασύνη ορισμένων κρατών-μελών, η οποία αποτυπώθηκε στη δήλωση με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της, καθώς η ανακοίνωση των αρχηγών των κρατών εκδόθηκε χωρίς να ενημερωθεί η Ελλάδα ή χωρίς να πάρουν τη γνώμη του Ελληνα πρωθυπουργού. «Ηξεραν ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση και μπορούσε να ληφθεί υπόψη και η γνώμη του πρωθυπουργού» υπογράμμισε.
Με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς
Ο κ. Σουλτς θα συναντηθεί επίσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά (στις 14:30 στα κεντρικά γραφεία του κόμματος), με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00 στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) και με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00).
Αξίζει να σημειωθεί ότι επόμενος σταθμός του κ. Σουλτς είναι το Στρασβούργο, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ στην Αθήνα θα βρίσκεται την ίδια ημέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
http://www.efsyn.gr/arthro/proti-kontra-gia-tis-kyroseis-sti-rosia-en-opsei-episkepsis-soylts