Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

«Μετωπική» για την Ουκρανία


marioupoli_stratevmata.jpg

Μήνυμα ότι η αντιπαράθεση της Αθήνας με την Ε.Ε. μπορεί να επεκταθεί στην εξωτερική πολιτική «βλέπει» ο ανταποκριτής των Financial Times | REUTERS
Με μια σκληρή ανακοίνωση -για την οποία είχε εκφράσει εκ των προτέρων αντιρρήσεις η νέα ελληνική κυβέρνηση- οι ηγέτες της Ε.Ε. «έδειξαν» χθες ως (συν)υπεύθυνη τη Μόσχα για το μακελειό με τους 30 νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη, το περασμένο Σάββατο, καλώντας τους ΥΠΕΞ των «28» να εξετάσουν στην αυριανή τους έκτακτη συνεδρίαση την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
«Καταδικάζουμε τις δολοφονίες αμάχων κατά τον βομβαρδισμό αδιακρίτως της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης στις 24 Ιανουαρίου 2015. Επισημαίνουμε ενδείξεις της συνεχούς και αυξανόμενης στήριξης που παρέχεται στους αυτονομιστές από τη Ρωσία, που υπογραμμίζουν τη ρωσική ευθύνη» αναφέρεται χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Καλούμε τη Ρωσία να καταδικάσει τις πράξεις των αυτονομιστών και να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ (...) Λαμβάνοντας υπόψη την επιδεινούμενη κατάσταση, ζητούμε από το επικείμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να εκτιμήσει την κατάσταση και να εξετάσει κάθε αρμόζουσα δράση, ιδιαιτέρως για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, με στόχο την ταχεία και συνολική εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» καταλήγει. Σε κάθε περίπτωση ανέφεραν ανωνύμως στο πρακτορείο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι όποιες τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 12 Φεβρουαρίου.
«Καταγράφουμε την ελληνική ανακοίνωση και λυπούμαστε που η Ελλάδα δεν μπορεί να συνταχθεί με την ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», σχολίασε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Πρέμπεν Ααμαν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Οπως ανέφερε, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με αρμόδιο στενό συνεργάτη του νέου Ελληνα πρωθυπουργού το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς να διατυπωθούν ενστάσεις επί του κειμένου. Ωστόσο χθες, 20 λεπτά πριν από τη δημοσιοποίηση της επίσημης ανακοίνωσης, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε πως δεν καλύπτεται από το περιεχόμενό της, αλλά απέρριψε αντιπρόταση να υπάρξει σχετική επισήμανση στο τέλος του κειμένου με αστερίσκο.
«Υπήρχε πίεση χρόνου», μας επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ως προς τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, δεδομένου ότι αφορούσε την επίθεση στη Μαριούπολη από την οποία είχαν ήδη μεσολαβήσει τρεις ημέρες. Παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ διατυπώθηκαν ενστάσεις στη διατύπωση και από άλλα κράτη-μέλη, οι Financial Times έσπευσαν χθες να «αναγνώσουν» τη στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τον δικό τους τρόπο.
«Η νέα, κυριαρχούμενη από τη ριζοσπαστική Αριστερά, κυβέρνηση της Ελλάδας έστειλε μήνυμα ότι η αντιπαράθεση με τους Ευρωπαίους εταίρους της μπορεί να επεκταθεί από την οικονομία στην εξωτερική πολιτική» αναφέρει σε ανταπόκριση από την Αθήνα ο συντάκτης της επί ευρωπαϊκών θεμάτων Τόνι Μπάρμπερ. «Η ελληνική ανακοίνωση εγείρει ερωτήματα για το εάν η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει τη συνέχιση των υφιστάμενων κυρώσεων της Ε.Ε. -μεταξύ αυτών την απαγόρευση στη χορήγηση βίζας και το “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων κατά Ρώσων αξιωματούχων και υποστηριζόμενων από τη Μόσχα αυτονομιστών- όταν θα τεθούν προς ανανέωση τον Μάρτιο» συνεχίζει.
«Η παρέμβαση του κ. Τσίπρα πιθανόν θα αυξήσει τις ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κυρίως στο Βερολίνο, για την αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια» υποστηρίζουν οι F.T. Προσθέτουν δε με νόημα αφενός ότι «ο πρώτος ξένος διπλωμάτης που συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα μετά την επίσημη ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων ήταν ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοφ, που διαβίβασε συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Ρώσου προέδρου Πούτιν». Αφετέρου ότι «ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας, Νικολάι Φιοντόροφ, άφησε στις 16 Ιανουαρίου ανοιχτό το ενδεχόμενο εάν λόγω του χρέους της η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, το Κρεμλίνο να βοηθήσει την Αθήνα αίροντας την απαγόρευση εισαγωγών ελληνικών τροφίμων».
Τα μέτωπα του ουκρανικού εμφυλίου
Στο Κίεβο εν τω μεταξύ -και ενώ τα μέτωπα του ουκρανικού εμφυλίου στα νοτιοανατολικά έχουν πάρει και πάλι «φωτιά»- το Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες σε έκτακτη συνεδρίασή του απόφαση με την οποία η Ρωσία χαρακτηρίζεται «κράτος εισβολέας» - κάτι που ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, χαρακτήρισε λακωνικά «ηλιθιότητα».
Επίσης ζητείται από τη Δύση να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και να αναγνωρίσει ως «τρομοκρατικές οργανώσεις» τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ των αυτονομιστών στα ανατολικά. Πρόταση της φιλορωσικής αντιπολίτευσης περί υποβολής αιτήματος στον ΟΗΕ για την αποστολή κυανόκρανων στην ανατολική Ουκρανία απερρίφθη από τον φιλοδυτικό κυβερνητικό συνασπισμό.
Προς το παρόν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφώνησαν στη χορήγηση δανείου ύψους 1,8 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, ώστε η χώρα να αποφύγει και την τυπική χρεοκοπία, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω οικονομικής βοήθειας στο μέλλον. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η Βρετανία, πιέζοντας για δάνειο ύψους έως και 2,6 δισ. ευρώ για φέτος και για το 2016.
Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήριζε «πολιτικά υποκινούμενη» την υποβάθμιση του αξιόχρεου της ρωσικής οικονομία από τον οίκο Standard & Poor’s στην κατηγορία «σκουπίδια». «Δεν έχω καμιά αμφιβολία», τόνισε ο Ντμίτρι Πεσκόφγια, ότι η απόφαση «ελήφθη όχι με πρόταση, αλλά κατόπιν άμεσης διαταγής της Ουάσινγκτον».
http://www.efsyn.gr/arthro/metopiki-gia-tin-oykrania