Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Προσήλωση και συντρίμμια

Μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε το δελτίο Τύπου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ, με το οποίο ο πρύτανης κ. Φορτσάκης δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές, γιατί «έχει εκλεγεί πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία για να επιτελέσει το σημαντικό έργο της ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης του πρώτου Πανεπιστημίου της χώρας. Στο έργο αυτό παραμένει προσηλωμένος». Ο πρύτανης, παρά το γλυκό τραγούδι των Σειρήνων, δεν έδειξε πρόθυμος να εγκαταλείψει το μετερίζι του. Η συγκίνηση ήταν τόση ώστε κανείς δεν έδωσε σημασία στα ύποπτα εκείνα περί ανασυγκρότησης και επανεκκίνησης, κανείς δεν σκέφτηκε ότι για να ανασυγκροτήσουμε κάτι πρέπει πρώτα να το διαλύσουμε, για να το επανεκκινήσουμε πρέπει να το διακόψουμε. Η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην προσήλωση, γιατί λειτουργεί περισσότερο συγκινησιακά.
Σημαντικό ρόλο στη συγκίνηση έπαιξε και η συγκυρία. Το δελτίο εκδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου, μόλις είχε ανοίξει το Πανεπιστήμιο μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και τα πράγματα είχαν αρχίσει να δείχνουν ξεκάθαρα πόσο δύσκολα είναι. Τα σκουπίδια της περασμένης περιόδου μοιάζουν ροδοπέταλα μπροστά στα κρίσιμα θέματα που επισημαίνονται από τους φοιτητές και τους διδάσκοντες και αναγνωρίζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες. Υπάρχουν χώροι στα ιστορικά κτίρια του κέντρου, αλλά και στα προκάτ της Πανεπιστημιούπολης, που κυμαίνονται μεταξύ ακατάλληλων και επικίνδυνων, πράγμα που αγνοεί για πολλά χρόνια η διοίκηση, καταφέρνοντας έτσι να συνεχίσει τη λειτουργία των κτιρίων. Υπάρχουν υαλοπίνακες που πέφτουν, ανελκυστήρες που μπλοκάρουν, αίθουσες πολύ μικρές για τον αριθμό των φοιτητών που προβλέπεται ότι θα στεγάσουν. Γραφεία σκορπισμένα δεξιά κι αριστερά. Σχολές που παραδίδουν μαθήματα σε δυο-τρία κτίρια, αναγκάζοντας τους φοιτητές να τρέχουν σαν τρελοί από κτίριο σε κτίριο για να προλάβουν. Σ’ όλα αυτά, προστίθεται τώρα και το κρύο.
Πράγματι, την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας τους τα κτίρια του ΕΚΠΑ υποδέχτηκαν τους φοιτητές τους σε πολική ατμόσφαιρα. Σε πολλές αίθουσες η θερμοκρασία δεν ξεπερνούσε τους 2ο Κελσίου και τα παιδιά κάθονταν στις αίθουσες με μπουφάν, σκούφους και γάντια.
Πολλοί διδάσκοντες αρνήθηκαν να κάνουν μάθημα, όχι γιατί κρύωναν αλλά γιατί φοβούνταν σε τι προβλήματα υγείας θα εκθέσουν τους φοιτητές τους, αν τους υποχρέωναν να μείνουν δυο-τρεις ώρες ακίνητοι, καθισμένοι στις παγωμένες αίθουσες.
Την εξέλιξη αυτή την είχε προβλέψει ο πρύτανης, όταν λίγο πριν κλείσει για διακοπές είχε πει σε δραματικούς τόνους ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα λειτουργήσει το β’ εξάμηνο, γιατί δεν υπάρχουν λεφτά ούτε καν για να πληρωθεί η ΔΕΗ. Κι όμως, ο ηρωικός αυτός πρύτανης, που παλαιότερα είχε δεσμευτεί ότι θα λειτουργήσει το ΕΚΠΑ έστω και με έναν μόνο διοικητικό, είχε καθαρίσει τους ναούς της γνώσης από τα θρασίμια, είχε εξασφαλίσει σεκιουριτάδες, αλλά και έξτρα περιφρούρηση από τα ΜΑΤ όποτε το έκρινε αναγκαίο, δεν λύγισε ούτε μπροστά στην παγωνιά της πρώτης μέρας μετά τις διακοπές. Πιστός στο καθήκον διακήρυξε την προσήλωσή του στο έργο για το οποίο εξελέγη. Τρίβοντας τα χέρια –για να ζεσταθεί.
Τι μεσολάβησε μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης μέρας επαναλειτουργίας του ΕΚΠΑ μετά τις διακοπές; Δηλαδή τι μεσολάβησε μεταξύ της ανακοίνωσης της Πρυτανείας περί προσήλωσης του πρύτανη στις 8 Ιανουαρίου και ανακοίνωσης του πρωθυπουργού την αμέσως επόμενη μέρα ότι ο πρύτανης τίθεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ.; Τι μεσολάβησε μεταξύ διατράνωσης του υπερκομματικού ήθους του πρύτανη και συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο ενός κόμματος; Φαίνεται πως ο κ. Φορτσάκης όταν μιλούσε για ανασυγκρότηση και επανεκκίνηση εννοούσε ολοκλήρωση του έργου επιβολής της καταστολής. Αλλωστε στη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του, χάρη στο αυταρχικό ηγετικό του στιλ, ενέπνευσε τον φόβο για την ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών σε όλους τους συναδέλφους του. Και τώρα έφυγε κι άφησε πίσω του συντρίμμια. Κυριολεκτικά.